发帖
手机端
扫码访问

環球貿易廣場101樓 - 超豪之旅 (龍壐)

14603 |41

小弟上星期日, 看到TBB新一輯飲食節目<<為食總司令>>, 第四節在幟哥新開的餐廳內介紹當晚的嘉賓試食環節o

由於小弟在四月一日晚上, 有幸去到那裡, 位於香港最高的建築物環球貿易廣場101樓內幟哥新開的<龍壐>, 食了小弟生平最貴和超豪的一餐晚飯, 所以特意介紹一下當日的情況o 請看以下相片, 由於小弟忘了帶備相機, 唯有用IPHONE4拍下照片, 所以照片不是很清晰, 請各位見諒!

總結:
環境: 10分, 因為有無敵靚景, 廂房內雖然不是360度全景, 但是也可以望到, 九龍, 香港島和維港大部份的建築物o
服務: 10分, 侍應十分細心招待和上菜時間洽到好處, 所以比滿分o
衛生: 10分, 大堂, 廂房, 連個洗手間也相當整潔和裝修一流o
食物: 9分, 扣一分, 因為其中一道菜, 魚肉偏鹹, 其他十分精緻和美味o
價錢: 也是10分, 不過是十分之貴和偏離市場價格, 但是在全港最高的餐廳內食一餐飯, 也是值得的o

大家應該想知到那餐飯的消費是多少, 港幣1900 + 10% = 2090. 但是唔係總消費, 而是每位港幣2090, 當晚小弟和老闆一行八人, 總消費是港幣2090 X 8 = 港幣16720, 大家是否有些不相信o

最後結論, 如果各位大哥大姐身家豐厚而且腰纏萬貫, 人一世物一世, 可以去那裡試一試, 否則請三思而後行o 不過, 現在那裡也不是全部菜式也是超貴, 午市和晚市有些菜式也相對平宜一點, 大家可以先做多一些考察再去嘗試, 多謝收看報告!

甜品2, 紅棗糕

甜品2, 紅棗糕

甜品1, 唔記得正確名稱

甜品1, 唔記得正確名稱

A5和牛炒飯

A5和牛炒飯

上湯燴金華火腿

上湯燴金華火腿

高級銀鱈魚

高級銀鱈魚

龍蝦肉水蛋

龍蝦肉水蛋

日本乾鮑+蘆筍

日本乾鮑+蘆筍

蟹肉翅

蟹肉翅

頭盤: 瀨尿蝦, 叉燒, 燒肉

頭盤: 瀨尿蝦, 叉燒, 燒肉

夜景04

夜景04

夜景03

夜景03

夜景02

夜景02

夜景01

夜景01

评分

多謝師兄超豪報告,
但 kt 家貧同孤寒,呢D地方真係食唔起!

睇呢個份量,  我就一定要返屋企再煮多兩個一丁先至飽

首先多謝師兄超豪報告,辛苦晒!但睇完得個恨字,好無隱羅!

楼主 发表于 2011-6-17 00:17:40 | 显示全部楼层 来自: 香港
無爭有為 發表於 2011-6-17 00:00
首先多謝師兄超豪報告,辛苦晒!但睇完得個恨字,好無隱羅!

師兄, 也不是全部超貴, 如果一些特別的日子, 如母親節, 父親節, 結婚紀念日, 女友生日... 也可以享用較平宜的菜式, 豐檢由人o

cm3924 發表於 2011-6-17 00:17
師兄, 也不是全部超貴, 如果一些特別的日子, 如母親節, 父親節, 結婚紀念日, 女友生日... 也可以享用較平 ...

以師兄所講既2千一個人頭計,減半都要成差野,真係無能為力啦!

早上去可以看遠點

bart_bart 發表於 2011-6-16 23:45
睇呢個份量,  我就一定要返屋企再煮多兩個一丁先至飽

哈哈哈!唔駛返到屋企,
如果食完之後由101行番落地下,
到咗地下已經要揾茶餐廳醫肚喇

真系好豪呀……!!