发帖
手机端
扫码访问

去到大澳揾食

4794 |21
今日放假  走左去大澳一遊 聽講大澳都好多野食 點知原來非假期關係  95%商鋪都沒有開門 得三幾間食肆有營業
當走遍大澳目的景點後  找到一間叫"威尼斯水鄉"的小酒家 酒家入面 得幾張 大大張嘅枱  重要搭枱  簡陋無比 十分有鄉村風味 因為只有兩人  所以求其點左三樣野

椒鹽鮮魷
鮮魷新鮮 走油部份亦做得唔錯 保持到鮮魷的鮮味:)  但係椒鹽味就欠奉 可以勉強合格喇
酥炸生蠔
失敗 現在不是食蠔季節  蠔種真係唔掂 這個錯誤  我到食落口先醒起 如果生蠔  蠔肚成粉狀  已代表是品質差的蠔 點整都唔會好食
蠔已經唔掂  但炸蠔個槳粉厚撚過我面皮 我發覺槳粉皮都未熟  咁點撚樣炸得透隻蠔呀

蝦醬炒通菜
厘樣夠哂簡單喇啩  佢老闆娘 淡而無味 大澳出名嘅蝦醬去左邊  重要唔係炒熟  係先淥熟再炒  D鑊氣都無   同食草無乜分別  
埋單幾錢  盛惠186大元   請大家記住  "威尼斯水鄉酒家" 想谷鳩氣就去幫襯啦

评分

特登放日假,專登去食野,
但得到如斯結果,
真係絕對掃興!

其實象版post出嚟嘅相賣相都唔得啦,
碟椒鹽鮮魷一D鑊氣都冇!

多謝象版做白老鼠,
以後記住唔去呢一間!

又係一個景點非食點,只係辛苦了大象師兄!
我睇D相就真係麻麻地,個炸生蠔你五講我以為係炸饅頭添!

楼主 发表于 2011-6-16 22:56:10 | 显示全部楼层 来自: 香港

楼主 发表于 2011-6-16 23:00:48 | 显示全部楼层 来自: 香港
無爭有為 發表於 2011-6-16 00:06
又係一個景點非食點,只係辛苦了大象師兄!
我睇D相就真係麻麻地,個炸生蠔你五講我以為係炸饅頭添! ...

似炸饅頭 真係比你笑死 但我就激撚死 果碟蝦醬通菜先激氣 咁簡單嘅嘢  可以做成咁  無言

kkbbq 發表於 2011-6-16 23:00
似炸饅頭 真係比你笑死 但我就激撚死 果碟蝦醬通菜先激氣 咁簡單嘅嘢  可以做成咁  無言: ...

真係似饅頭架,其它果D都無興趣去深究啦!

我多數去食素的,不在大澳大街
大街我會吃豆腐花和炸羅白餅

好在我唔去大澳姐

象兄,睇落去大澳都係買啲蝦醬和咸魚回屋企自己煮好啲。

楼主 发表于 2011-6-18 22:22:25 | 显示全部楼层 来自: 香港
cm3924 發表於 2011-6-18 00:09
象兄,睇落去大澳都係買啲蝦醬和咸魚回屋企自己煮好啲。

我買左樽蝦醬  自己炒左碟通菜  當然好食過大澳間十九酒家