发帖
手机端
扫码访问

去食福建菜 識左個福建人

4066 |10

今日去完赤柱遊舟舟水  就搭車落北角食福建菜
現今科技真正  一開Google Maps  好易就揾到錦屏街  原來就在新都城大廈隔籬

未入去前  在門口影相 比條伯父昅到我  入到去條伯父一直當賊咁昅住我  我都廢事理佢  我叫左野食 又照影相 佢一直企在旁邊監視我  直程企在我前面

五香雞卷 247239_227865427226581_100000093770683_989651_2200056_n.jpg
幾香口惹味 但賣相和味道 都跟廣府菜野雞卷十分相似

香煎糯米大腸
大腸原來是大腸衣  就如臘腸外面層衣一樣  煎得不錯 糯米口感十分好 不會過硬或太軟  可惜全無味道  幸而我可以食啖口食物

瑤柱蟹肉羹 254219_227865467226577_100000093770683_989654_2476330_n.jpg
當然22蚊想食瑤柱 蟹肉 發夢咩  但都有幾粒頗鯹的蟹肉 還有蟹柳和蛋白(我十分抗拒中菜用日式蟹柳) 味道都係頗啖口

土荀涷 247389_227865397226584_100000093770683_989650_1816661_n.jpg
這個就有D特色咧 唶喱狀的冷凍 內藏一條條東西  吃第一個 我覺得味道怪怪地 但又唔係唔好食

吃第二個  有食生蠔仔的味道 一條條的東西 口感更不似荀絲  似是食鵝腸咁樣

我在好奇下  好有禮貌咁問成日昅住我果條伯父  一條條究竟係乜  伯父登時變得和藹可親  告訴我這是沙蟲  並非荀絲  如果想好食D  用日本芥棘重好味

我問 咁點解無荀嘅  伯父話這是一個地方食物名稱而已  無荀架

伯父仲同我一齊坐  討論乜嘢好食  邊度又有好野食  老友一樣 和剛才那種敵視態度  是一個大轉變 所以世事真係奇怪  咁又吹左十幾分鐘

评分

五香雞卷 好吸引,但怕熱氣!

見到曬部私傢伙出來照得咁專業, 話唔o埋佢以為你喺米其蓮派來嘅戰地記者,唔敢待慢你。 。

碟五香雞卷送啤酒應該幾正, 小弟潮州菜就食得多,福建菜就幾年前係士瓜灣美景街食過一次咁大把,搵日要去試下呢間先.

楼主 发表于 2011-6-7 19:32:15 | 显示全部楼层 来自: 香港

個土筍涷先至正呀  沙蟲你敢食嗎

楼主 发表于 2011-6-7 19:39:38 | 显示全部楼层 来自: 香港
yukfa 發表於 2011-6-7 13:31
碟五香雞卷送啤酒應該幾正, 小弟潮州菜就食得多,福建菜就幾年前係士瓜灣美景街食過一次咁大把,搵日要去試下 ...

除左打冷  潮洲菜又係賣少見   師兄又有乜潮洲菜好介紹 等小象一試好嘅潮洲菜  當然是家常小菜最好   我無錢食巨型涷花蟹  潮洲大群趐架

kkbbq 發表於 2011-6-7 19:39
除左打冷  潮洲菜又係賣少見   師兄又有乜潮洲菜好介紹 等小象一試好嘅潮洲菜  當然是家常小 ...

以前最愛佐敦白加士街果間,只係這好耐無去5知依家仲有無者!

kkbbq 發表於 2011-6-7 19:32
個土筍涷先至正呀  沙蟲你敢食嗎

土筍涷見無爭兄都介紹過, 好想揾日去試下,沙蟲做嘅都咁話。{:5_167:}

土筍涷沙蟲做嘅,無筍、、呃晒!!!

五香雞卷係几好味;老媽子經常整
香煎糯米大腸我地通常点糖食,所以淡口係正常啩
土筍涷真係唔係度度有得食,我都係完無爭兄个包膠至知香港有得食,鍾意食嘅真係停唔到口架

楼主 发表于 2011-6-8 19:02:25 | 显示全部楼层 来自: 香港
ken_choy 發表於 2011-6-8 10:27
土筍涷見無爭兄都介紹過, 好想揾日去試下,沙蟲做嘅都咁話。

直得試吓架喎 堅好食架