发帖
手机端
扫码访问

九龍城清真牛肉館 令我成晚無得瞓

4702 |13
日前 諗起好耐未去過食九龍城清真牛肉館 自從機場搬左之後 都少到九龍城搵食 但今次真係一鑊就嚇怕 食到我隻老虎扁晒嘴 我諗我有排唔會幫襯九龍城清真牛肉館  

食完清真牛肉館的食物 鹹到我食完立即去飲杯廿四味 用苦味中和味精和鹽的味覺反應 我對過量味精會中毒好口渴 我飲完杯廿四味都唔掂  再去用甜品中和味精毒  再飲多支500ML蒸餾水

回家途中在巴士上口渴到想死  返到屋企立即沖一杯特濃花旗蔘茶  這是我解中味精毒的絶招  但今次要連飲兩杯才能解毒  可見今次中毒頗深  飲左咁多水的後果  就係成晚起身囉
招牌必食牛肉飽  唔係角度問題嘅錯覺  真係一大一細
以前的牛肉飽  我曾經試過比D飽內汁液燙傷咀唇  但今天的牛肉飽可以大大啖咬  這個飽不温不吞 此牛肉飽的賣點盪然蕪存 得番三成功力
奶油津白  味道保持  奶油獻汁夠滑口  但鹹左少少  是今晚尚算合格的一個
清真牛肉館的三鮮炒麵  是當年我和老虎都讚算是最好的 每次必食之選 但今日的三鮮炒麵完全180度轉變  以前一個煎得焦黃微脆的素麵上  淋上有雞絲 蝦仁 火腿片 竹筍片的晶透獻汁 賣相討好  味道更回味至今

但今天的三鮮炒麵  竟然有急涷斑塊(超鯹) 配上鮮尤 蝦仁 像炒小菜一樣 鋪在一個炒得鹹很得要命的豉油上海炒麵上面  單是賣相  未食我都知大鑊  我從未見過一個咁款嘅三鮮炒麵
雞肉雲吞 包雲吞功夫唔錯 雲吞尾有點像廣東雲吞的金魚尾  雲吞皮也不錯  但雞肉餡料  仲鹹過三鮮炒麵個麵  我同老虎每人食左兩粒  再無辦法食落去
老虎忍唔住投訴D野太鹹  樓面送上豆漿一杯請我地飲  仲話如果鹹果頭  下次第一口就要講喇  早講咪换比你地囉  多能謝晒喇  無下次架喇
我真唔明白  味道搞成咁  清真牛肉館點解仲有咁多人等位

评分

我同朋友係紅磡蕪湖食過1次,我地一行4人一路食一路小,從來都未試過咁齊心架

吓!!!!
呢間清真,,當年留低唔少回憶架..
為咗佢個牛肉餅,,排成粒鐘,,,
唉,,,,,,都係嗰句,,,,做得好唔難,,,keep 得到係最難....

以前經過成日見條排隊龍好長咯。
生意好都要keep返出品啦。
唔喺盞砸招牌囉。 。

三四年前有食過,係幾好食架﹗ 睇完你包膠,估唔到依家咁差喎﹗

楼主 发表于 2011-6-7 22:13:32 | 显示全部楼层 来自: 香港
當日我在"Facebook"打卡話等緊位 已有同事叫我走   因為好難食  但咁啱又到我有位.......

牛肉饼超级好味

是否因為它有些師父另起爐灶, 無了以前水準, 可能要試下老班底開在街頭的那間店, 但客人是少很多.

另有次在清真的分店吃其下午套餐, 又貴份量又少, 味道一般.

不過我認為它的咖哩羊腩水準仍可以, 會外賣回家拌北方白面條吃, 這不錯的

<<以前的牛肉飽  我曾經試過比D飽內汁液燙傷咀唇  但今天的牛肉飽可以大大啖咬  這個飽不温不吞 此牛肉飽的賣點盪然蕪存 得番三成功力>>

佢依家既牛肉飽差到無朋友,得一舊死實實既所謂牛肉,仲衰過我樓下上海佬賣$4一個既飽點。

象兄,此舖我亦曾專程去試過一次,
牛肉餅都算好食,師父係重的!
其他食品如㗎哩牛腩等不是特別出色,
其實好多舖都係名大於實!