发帖
手机端
扫码访问

北角閩南菜館簡寫

4444 |14
北角係香港算係一個小褔建,亦只有係度可以重拾兒時的點點情懷

今天又在北角街頭閒逛,晚飯時經過這條街,已經很久沒有吃過家鄉菜,見及此馬上入去一解思鄉情!

此店座位只有15.6個,一般茶餐廳格局裝飾,對我來講食物先係最重要,因只得兩個人,求其柯打幾樣家鄉地道菜

閩南炒面線,同一般茶記炒米、面完全係兩回事,先用腩肉,椰菜,鮮魷,蠔仔爆重後,加特制醬油和福建獨有面線 一齊炒
鑊氣十足,賣$38     6/10

貢圓肉燕湯,絕對搵笨,湯=味精水,貢圓同肉燕完全五掂,同家鄉食果D相差甚遠!
已經五記得幾錢,只知超低分    3/10

XO醬大腸豬紅煲,味道可以只係油太多,$45     5/10

最係呢個先係最精彩的,閩南特產土筍凍,用類似新鮮沙蟲去煮正起膠,冷藏凝固後
加點蒜蓉、醋、醬油一齊食,滋味無窮,鮮甜無比,正! 賣$13兩塊,7/10

其實閩南菜仲有好多小食如;五香雞卷、糯米或豬紅灌大腸,燒肉粽等等…未能盡錄

此價錢五平五貴屬中等,店家如能多給點心思下廚,則五單係同鄉之褔,更係香港人之福

閩南菜報告完畢,謝謝收看品評!

评分

有為師兄我部腦中撚左毒等我搞掂再同你吹過

楼主 发表于 2011-5-29 21:21:00 | 显示全部楼层 来自: 香港

土筍凍都有?強呀!我重以為淨係安海至有,次次拜完神都買番去食
北角都有真難得,無爭兄好介紹

kkbbq 發表於 2011-5-29 21:16
有為師兄我部腦中撚左毒等我搞掂再同你吹過

祱你好運啦!!!用‵系統還原′可能有用!

閩南特產土筍凍, 聽無爭兄介紹, 都幾花功夫!做得好一定唔錯!有機會我都要去試下!

楼主 发表于 2011-5-31 20:27:25 | 显示全部楼层 来自: 香港
ken_choy 發表於 2011-5-31 19:07
閩南特產土筍凍, 聽無爭兄介紹, 都幾花功夫!做得好一定唔錯!有機會我都要去試下! ...

試試羅,但切莫食太多,畢竟有點寒涼

楼主 发表于 2011-5-31 20:29:17 | 显示全部楼层 来自: 香港
atompower 發表於 2011-5-31 15:44
土筍凍都有?強呀!我重以為淨係安海至有,次次拜完神都買番去食
北角都有真難得,無爭兄好介紹 ...

架忌冷,免客氣!

無爭有為 發表於 2011-5-31 20:29
架忌冷,免客氣!

閩南話

三十多年前常到北角  因我姐夫是福建人住在北角  他帶過我去食過兩次福建菜   印象難忘  我有時候好想去試一下   但係又唔知邊度有  亦唔識點乜嘢夠特色   又好味  有為兄指點吓小象  食番餐正嘅福建菜好喎