发帖
手机端
扫码访问

藍地 祥記粥檔

3047 |9

今朝一早  專登同老虎搭半個小時車去"屯門藍地村"食粥

屯門藍地街市 老字號"祥記粥檔"

我專程由天水圍落屯門藍地  就係要食這碗及第粥  粥內的豬心  豬粉腸  豬肚  豬肉真是無令我失望  還有特別好食的豬潤  我隻唔食豬潤嘅老虎都話好

我隻老虎碗"生菜鯪魚球粥"  不過不失

厘個"炸糭"第一次食  上次賣晒  我仲以為鹹嘅  原來甜嘅  不過係小小甜果種  外圍似一個鹹煎餅  少少鹹  這個糭中間小小甜的糯米   加上外圍一個少少鹹的鹹煎餅  配搭得又幾特別  可惜我食這個"炸糭"涷左  否則會更好味

牛脷酥 比市面賣的細左三份一  但味道……我隻老虎打包左三條  比佢D麻雀腳食

厘碗豆腐花  六皮    就一定要喇  但重真係有少少豆香先難得  當今世上豆腐花  只注重"滑"但味道把鬼  "祥記粥檔"這豆腐花OK

一碗及第粥   一碗生菜鯪魚球粥堂食   一碟炸糭 + 一碟孖腸 + 一碟油炸鬼 + 一碟牛脷酥 + 一碗豆腐花 + 打包左三條牛脷酥   合共80大元埋單

评分

17元碗及第粥,比又新街發記平一元,而油炸鬼 睇個樣應該比發記好食

多謝象師兄好介紹,
我係糖街海皇柯打兩個及第粥+1條油炸鬼+1件牛利酥=84
係同一天空下竟然差咁遠

多謝象師兄好介紹,
我係糖街海皇柯打兩個及第粥+1條油炸鬼+1件牛利酥=84
係同一天空下竟然差咁遠 ...
無爭有為 发表于 2011-5-22 19:31

無爭兄,除咗價錢之外,味道同風味都可能差好遠!
海皇D出品我覺得好大路吓囉!

海皇D出品我覺得好大路吓囉! ...
kt1997kt 发表于 2011-5-22 19:39

應該係話海皇果D一味公式化,一D特色都無!

楼主 发表于 2011-5-22 20:07:43 | 显示全部楼层 来自: 香港
17元碗及第粥,比又新街發記平一元,而油炸鬼 睇個樣應該比發記好食
yukfa 发表于 2011-5-22 18:25

厘碗17元嘅及第粥  真係好超値架  我去到咁遠  都係為左厘碗及第粥
海皇D出品我覺得好大路吓囉! ...
kt1997kt 发表于 2011-5-22 19:39

"海皇"就像一種工廠制作  大家都無誠意去搞好一件食品  點會有驚喜呢
無爭有為 发表于 2011-5-22 19:42

傳統食物  如果好似海皇咁機械化  無左那種靈活感  睇見都唔開胃  "海皇"我好耐無光顧過lu

無爭有為 发表于 2011-5-22 19:42

海皇D粥好難食,大x樂同大x活都好過佢

今朝一早  專登同老虎搭半個小時車去"屯門藍地村"食粥
屯門藍地街市 老字號"祥記粥檔"
我專程由天水圍落屯 ...
kkbbq 发表于 2011-5-22 14:58

尼個炸糉係祥記獨有?
其他粥鋪唔見有

楼主 发表于 2011-5-22 20:43:05 | 显示全部楼层 来自: 香港
尼個炸糉係祥記獨有?
其他粥鋪唔見有
chlonline 发表于 2011-5-22 20:40

係咪獨有我都唔知  但我也未見過  

海皇D粥好難食,大x樂同大x活都好過佢
chlonline 发表于 2011-5-22 20:34

又5算好難食,只係新鮮感欠奉,千篇一律!