发帖
手机端
扫码访问

揼揼 揼揼 揼揼揼

6056 |26

睇見你題目,仲以為你謝揼骨,原來去左呢間搵老襯既食店

楼主 发表于 2011-5-17 07:10:31 | 显示全部楼层 来自: 香港
嘩, 焗海鮮飯要成73元, 咁貴真係吾知有冇人叫黎食
yukfa 发表于 2011-5-16 22:53

小象都唔明  咁嘅料  憑乜嘢收酒店價錢  咪即係禁水魚囉
焗朱飯同紅豆冰呢D平常野都搞成咁既樣,無言…   
溫馨提示:紅磡有所謂漢堡包始祖,但只可當係景點,講到 ...
無爭有為 发表于 2011-5-17 00:09

漢堡飽始祖咁勁  多唔多人去架 係邊樹呀師兄
睇見你題目,仲以為你謝揼骨,原來去左呢間搵老襯既食店
SmallD 发表于 2011-5-17 02:10

應該音係Du Du Du Du Du Du DU DU DU

小象都唔明  咁嘅料  憑乜嘢收酒店價錢  咪即係禁水魚囉

漢堡飽始祖咁勁  多唔多人去架 係邊樹呀師 ...
kkbbq 发表于 2011-5-17 07:10

係紅磡半島豪庭對面,叫時新快餐,係紅磡已經四、五拾年歷史,
之前係港鐵站廣告都有提及!

油麻地美都餐室 當年我多在附近出沒 所以二三十年前  已經常幫襯  果陣時除左出名錦鹵雲吞外  都無人講過美 ...
kkbbq 发表于 2011-5-16 20:07

大象兄呢個報告造福蒼生。
自己都經過呢間餐室唔少次,好有衝動入去幫襯。
唔係單單為懷舊,而係見個焗豬排飯標價咁高,以為一定有料到。
一向鐘意食焗豬排飯,好彩冇落搭。
唔係錢的問題,而係果種失落感。
冇期望而食左渣野最多係悶哼兩聲。
有期望而大失所望,則比屎也難受。

係紅磡半島豪庭對面,叫時新快餐,係紅磡已經四、五拾年歷史,
之前係港鐵站廣告都有提及! ...
無爭有為 发表于 2011-5-17 09:19

我唔知呢間"時新快餐"係咪有咁耐歷史,不過佢所在位置,的確係幾十年前賣漢堡包賣到出晒名。
60-70年代,孩提時代,我老爸帶我幫襯過無數次。
當年位處海邊,好近紅磡碼頭(唔係兩層高果個,係仲要舊D,一層過的)
當時係有兩三間快餐小店賣漢堡包,其中一間特別火爆。
佢地既漢堡包屬港式平民化果種,即加左洋蔥和薯仔.
係咪用牛肉就好難講,當年興用混合肉,據知好多係用馬肉,因為平好多.
港式漢堡包,最大特色係醬汁,奇妙醬加煉奶,獨門配方.
就好似中環永樂園既熱狗一樣.
食果種漢堡包,應該係懷舊多於一切......

评分

你真係好彩   48蚊一個咁X樣嘅豬扒飯   我食完都覺自己笨實
kkbbq 发表于 16-5-2011 21:08
推介去新廣南啦!幾好食。但哋個紅豆冰系南洋式、吾咁啱我啰!

2個人去150, 不如去大排檔叫小菜再吹2支喇叭都係差唔多價錢

楼主 发表于 2011-5-17 21:55:10 | 显示全部楼层 来自: 香港
大象兄呢個報告造福蒼生。
自己都經過呢間餐室唔少次,好有衝動入去幫襯。
唔係單單為懷舊,而係見個焗豬 ...
chulo2009 发表于 2011-5-17 15:05

厘間咁嘅美都  我在食嘢時  有個伯父  飲杯滾水蛋  再叫支大啤
之後話要點幾個小菜外賣  第一個點海皇雜菜煲  但要加辣
(睇嚟條伯父有D米  應該係叫D外賣  上D歡場温女咁款)
點知個樓面亞姐 一鳩頂埋去:  加辣加五蚊
伯父話:加D辣椒油  都要加五蚊  
樓面阿姐話: 我地無辣椒油  五蚊幫你加紅辣椒
伯父話:諗住幫你叫幾個小菜  加辣都要加五蚊  都唔係做生意嘅  唔要喇
有個狀似老闆男人  看在眼裡  但一直無出過聲  咁嘅餐室  幫唔幫襯都罷就

推介去新廣南啦!幾好食。但哋個紅豆冰系南洋式、吾咁啱我啰!
ckhuen 发表于 2011-5-17 17:23

新廣南  我細細個時  已在上海街

楼主 发表于 2011-5-17 21:57:21 | 显示全部楼层 来自: 香港
我唔知呢間"時新快餐"係咪有咁耐歷史,不過佢所在位置,的確係幾十年前賣漢堡包賣到出晒命。
60-70年代, ...
chulo2009 发表于 2011-5-17 15:25

有馬肉食就好lu  最好跑馬日去食

佢真當正你 水魚o甘佢劏!

唔通俾d錢做AD厄自由行?但o甘o既出品隻能夠影衰人o地香港美食o既評價o羅!