发帖
手机端
扫码访问

揼揼 揼揼 揼揼揼

6055 |26

油麻地美都餐室 當年我多在附近出沒 所以二三十年前  已經常幫襯  

果陣時除左出名錦鹵雲吞外  都無人講過美都有好食 有乜出名  但我當年最欣賞美都餐室的是紅豆冰

現今懷舊風和嗜食文化 把美都餐室塑造成一個覓食景點  

在廿多年後 我也在潮流驅使下  再重踏美都餐室

一杯17蚊的紅豆冰 唔算貴丫 但你睇吓杯紅豆冰個賣相 你都心中有數  這杯紅豆冰有幾好飲喇

紅豆冰 唔係乜嘢高技巧野  

紅豆只要夠綿 少少起沙(紅豆質數非常重要) 其次落得夠淡奶 就已經夠滑口 有奶香  但係單看外觀  已知兩樣都做不到 我以前杯紅豆冰去左邊度呀

焗豬扒飯 48  我真係好服厘碟焗豬扒飯  係服佢夠膽收48  大家活兩間無飯鐘錢的焗豬扒飯  一定好過美都餐室好多  

我好耐無幫襯大快樂兩間無良食肆  但佢兩間野  我諗點都唔會收 48蚊一個焗豬扒飯掛

48蚊一個焗豬扒  好食唔緊要  但都係果句喇  但係單看外觀  已經(下删粗口三千字)

紅豆冰17  焗豬扒飯 48  盛惠65
(
再次下删粗口三千字)

我呼籲大家  唔好再比一D盲目吹捧愚弄  "美都餐室"只是個景點  不是一個食點  

如果"美都"定價相宜還可以 但它的價錢拍住酒店  咁樣仲入去比佢劏  水魚D

12:30在美都餐室食完午飯
15:00
又想飲咖啡  在尖東新文華中心 "香港茶餐廳"  食左個19蚊下午茶餐 非常好食  涷檸啡一杯 鮮油脆豬包 (
涷檸啡另加五蚊)

飽脆 啡香濃   19 抵食過美都餐室喇

评分

呢間美都我經過過N次,亦都想入去試吓N次,
不過次次都去咗過幾間鋪嘅麵鋪食,
真係好彩,唔係揼嗰個係我喇!
話時話,大X樂嘅豬扒飯點睇都應該好過呢間嘅!

楼主 发表于 2011-5-16 21:08:14 | 显示全部楼层 来自: 香港

你真係好彩   48蚊一個咁X樣嘅豬扒飯   我食完都覺自己笨實

你真係好彩   48蚊一個咁X樣嘅豬扒飯   我食完都覺自己笨實
kkbbq 发表于 2011-5-16 21:08

揼兩野就好喇!費事小象遍體鱗傷啦!:em8:

你都食咗個o.k.嘅下午茶餐補番數啦!:em19:

楼主 发表于 2011-5-16 21:23:11 | 显示全部楼层 来自: 香港
揼兩野就好喇!費事小象遍體鱗傷啦!

你都食咗個o.k.嘅下午茶餐補番數啦! ...
kt1997kt 发表于 2011-5-16 21:16

借你果件嚟 揼幾野得唔得

借你果件嚟 揼幾野得唔得
kkbbq 发表于 2011-5-16 21:23

你咪亂嚟!
揼咗幾野我D生果唔肯過你呀!

楼主 发表于 2011-5-16 21:28:55 | 显示全部楼层 来自: 香港
你咪亂嚟!
揼咗幾野我D生果唔肯過你呀!
kt1997kt 发表于 2011-5-16 21:25

咁咪放在雪櫃先囉   再唔係就分比老友

咁咪放在雪櫃先囉   再唔係就分比老友
kkbbq 发表于 2011-5-16 21:28

唉!枉你識飲識食,
生果梗係樹上熟,新鮮食嘅啦!
點會放落雪櫃雪到死死實實!

嘩, 焗海鮮飯要成73元, 咁貴真係吾知有冇人叫黎食

油麻地美都餐室 當年我多在附近出沒 所以二三十年前  已經常幫襯  果陣時除左出名錦鹵雲吞外  都無人講過美 ...
kkbbq 发表于 2011-5-16 20:07

焗朱飯同紅豆冰呢D平常野都搞成咁既樣,無言…   
溫馨提示:紅磡有所謂漢堡包始祖,但只可當係景點,講到食就:y-24: