发帖
手机端
扫码访问

銅鑼灣民聲冰室

5121 |25

曾經聽某位師兄講話呢間D野好掂,趁空閒時同老虎一齊去試試!
嘩!人山人海光撐撐咁,係咪拍戲呀:y-84:

18;00去到排左足半小時才安排到旁邊小小位!:y-62:

見到周圍D檯都係叫呢幾樣,呢度選擇5多5緊要,最緊要好食!

咸蛋蒸肉餅,一黎到就5見半碟,太肚餓差D5記得影,
講真味道可以,口感則偏滑留應該生粉水落多左,除了賣相好像一座小山丘
比較吸引外,其它根本就無樣掂!  5/10

蝦米咸梅菜蒸勝瓜,呢個有D鹹,應該梅菜未浸透!
我敢講求其一個家庭主婦都煮得好食過佢   3/10(係我抨分最低1次)

口水雞係整晚最好食,調味控制甚好,雞肉鮮而嫩,
只是份量少了些,得4-5塊!   6/10

3個菜+3個白飯=186,以呢個價錢黎講實在不值!:y-6:
打死無下次!

评分

無爭兄,做一次老襯就算喇!
睇D相,真係冇乜吸引力啫!
尤其是個碟蝦米咸梅菜蒸勝瓜,賣相都好唔得!
要成100蚊一個人,好多度都食到啦!
我撑你.....無下次!

楼主 发表于 2011-5-12 18:03:28 | 显示全部楼层 来自: 香港

連我家老虎十指不沾陽春水都煮得好食過佢!

曾經聽某位師兄講話呢間D野好掂,趁空閒時同老虎一齊去試試!

嘩!人山人海光撐撐咁,係咪拍戲呀

...
無爭有為 发表于 2011-5-12 17:38

有為師兄 睇見都戥你揼春
口水雞59蚊  四五件 搶錢咩

蝦米梅菜蒸勝瓜  梅菜味鹹  勝瓜清淡  配搭有D怪
外出食飯  小象一定唔會叫肉餅  肉餅嘅豬肉  你地知唔知係乜肉

楼主 发表于 2011-5-12 19:34:58 | 显示全部楼层 来自: 香港

蝦米梅菜蒸勝瓜  梅菜味鹹 ...
kkbbq 发表于 2011-5-12 18:44

我都小晒鬼架,鬼叫自已盲中中咩!
D肉餅有問題?

蝦米梅菜蒸勝瓜  梅菜味鹹 ...
kkbbq 发表于 2011-5-12 18:44

你做過無良老板,你實知!:em11:

我都小晒鬼架,鬼叫自已盲中中咩!
D肉餅有問題?
無爭有為 发表于 2011-5-12 19:34

唔好講食肆的肉餅  D豬肉來源問題住先 先講吓  食嘅口感先 食肆在豬肉檔買一些  行內稱為"搞肉"的豬肉做肉餅 "搞肉"就是將豬肉用大型碎肉機  將肉類搞碎 在過程中  把豬肉的纖維質搞得稀巴爛

.

有為師兄之所以話:肉餅生粉太多 其實豬肉搞成生粉咁幼 肉餅入口只覺爛蓉蓉  一塌胡塗 所以肉餅一定要人手喙碎  才有咬口 如果在家做肉餅  我一定親自操刀喙 唔會比豬肉檔搞成稀巴爛

.

食肆在豬肉檔叫的"搞肉"的肉  又是什麼部位的豬肉呢???對不起 連賣果個都唔知?因為是隻豬番到豬肉檔  就將有用的上肉割下 餘下的"下欄"  無人會買果D豬肉 就放入雪櫃  有食肆來買碎肉   就買給這些"下欄"給食肆 當然價錢會相宜一些 這便一家便宜兩家著

.

所以大集會的廢肉 加上  不知在豬肉檔雪櫃放了多久 再搞成腐肉一樣的肉餅 你還再有興趣嘗試嗎

楼主 发表于 2011-5-12 20:23:21 | 显示全部楼层 来自: 香港
唔好講食肆的肉餅  D豬肉來源問題住先 先講吓  食嘅口感先 食肆在豬肉檔買一些  行內稱為" ...
kkbbq 发表于 2011-5-12 20:11

好得人驚!:y-85:
我自已做廚已經十幾年,都5知肉餅D肉係咁黎:

好得人驚!
我自已做廚已經十幾年,都5知肉餅D肉係咁黎:
無爭有為 发表于 2011-5-12 20:23

原來師兄係行家 班門弄斧添 失禮 失禮

楼主 发表于 2011-5-12 20:45:25 | 显示全部楼层 来自: 香港
原來師兄係行家 班門弄斧添 失禮 失禮
kkbbq 发表于 2011-5-12 20:40

但我亦無做呢行十幾年啦,枉象師兄稱贊行家,慚愧!