发帖
手机端
扫码访问

豫園不錯的上海菜

6188 |37
本週末約了一個qq 朋友去食飯,無咩心水就去返華強路中信廣場間豫園,`除左招呼無得頂之外,自己都好中意食,但d國內好多非江南同胞覺得上海菜甜....唔係咁慣,不過我個朋友江西人就話好好食,我叫左脆冼,醉雞,毛蟹連膏,老虎蝦,5香牛肉,小籠包,真係樣樣都得,甜品太飽就無叫,兩條冷埋單380人仔, 細佬唔係係好習慣拍食物照,令報告有文無圖,多多見諒!!!!!

评分

請問師兄"脆冼"是什麼 小象見識淺薄  聽都未聽過
嘩!兩個人380元  為港紙450蚊  幾貴價喎

嘩!兩個人380元  為港紙450蚊  幾貴價喎 ...
kkbbq 发表于 2011-5-8 21:05

應該係脆鱔至真,香港某D舊式酒家仲有得食,一般都係用蜜糖汁,好似叉燒咁做法!
呢間豫園D消費真係咁上下,係高檔野!

楼主 发表于 2011-5-8 23:19:14 | 显示全部楼层 来自: 香港
嘩!兩個人380元  為港紙450蚊  幾貴價喎 ...
kkbbq 发表于 2011-5-8 21:05

脆冼=無錫脆鱔

本週末約了一個qq 朋友去食飯,無咩心水就去返華強路中信廣場間豫園,`除左招呼無得頂之外,自己都好中意食,但 ...
龍應台 发表于 8/5/2011 19:53

3Q無相簡報,兩個人食380蚊覺得貴。不過食得自在同開心就足夠!

3Q無相簡報,兩個人食380蚊覺得貴。不過食得自在同開心就足夠!
ken_choy 发表于 2011-5-9 00:25

ken哥,你睇佢食D物野,我叫左脆冼,醉雞,毛蟹連膏,老虎蝦,5香牛肉,小籠包,
咁多野真係5算貴啦,係香港金滿庭差D要過千架!

脆冼=無錫脆鱔
龍應台 发表于 2011-5-8 23:19

多謝師兄賜教   Sorry Sorry 一時個腦轉唔到  原來是脆鱔  

脆冼=無錫脆鱔
龍應台 发表于 2011-5-8 23:19

請問師兄無錫脆鱔味道點樣,我未食過所以請教一下!

ken哥,你睇佢食D物野,我叫左脆冼,醉雞,毛蟹連膏,老虎蝦,5香牛肉,小籠包,
咁多野真係5算貴啦,係香港金滿 ...
無爭有為 发表于 9/5/2011 00:48

可能“毛蟹連膏,老虎蝦”這兩個野貴。
當然啦,價錢同香港唔可以相提並論咯。。。

可能“毛蟹連膏,老虎蝦”這兩個野貴。
當然啦,價錢同香港唔可以相提並論咯。。。 ...
ken_choy 发表于 2011-5-9 17:33

打個比喻:毛蟹80,老虎蝦70,醉雞60,5香牛肉35,小籠包普遍70 =315
  加埋茶2位16=331、加一服務費+33=  (367)