发帖
手机端
扫码访问

荃灣季季紅風味酒家

7579 |20

星期日  在大帽山川龍村飲完茶  就出發去我們第二個行程"行山"  由川龍村行左兩個半鐘 去到城門水塘小巴站  再乘小巴去"荃灣季季紅風味酒家"食飯

蝴蝶腩白菜豬肺湯  超甜好飲  蝴蝶腩個名幾靚  但肉質麻麻 豬肺味淡但豬肺是食口感
  白菜已煲得好淋 可惜太少Lu

季季紅出名乳豬  我地叫左半隻  初初保個都話驚食唔晒  那半隻皮脆肉嫩的乳豬  最後在五條麻甩佬蹂躪下  連個乳豬頭都食埋

蝦子柚皮  柚皮發得十分好  夠淋身 無苦澀味  柚皮上面的蝦子 亦十分有香濃蝦子味道

例牌燒鵝  好彩厘個叫例牌  唔叫半隻  因為毫無特出  等於普通燒臘檔貨色  費事講佢  Next

欖角蒸"邊魚"  "邊魚"是春天時份最肥美的淡水魚種  "邊魚"肉質細滑  鮮甜  有個本站元老會員  佢最憎食多骨魚  但也讚條魚好味  "邊魚"真係勁多幼骨  要好小心咁去食

如果將欖角啄碎  加上少許紅椒絲來蒸  這條"邊魚"會味道更皆呢

评分

下次要搵多幾個人去,去試下個十二人用$1288良朋共聚餐仲底!

哦!行咗一段時間,做完運動,
真係食乜都好味!

個碟真係抵佢係鎮店之寶,
俾我都係連豬頭都擦埋!

星期日  在大帽山川龍村飲完茶  就出發去我們第二個行程"行山"  由川龍村行左兩個半鐘 去到城門水塘小巴站  ...
kkbbq 发表于 2011-5-2 03:51

大象師兄之前五係話藍地果間D燒鵝好正咩,物荃灣咁差架?

楼主 发表于 2011-5-2 18:30:11 | 显示全部楼层 来自: 香港
下次要搵多幾個人去,去試下個十二人用$1288良朋共聚餐仲底!
20813261 发表于 2011-5-2 07:18

如果你請  莫講12人  12圍都坐唔晒

楼主 发表于 2011-5-2 18:35:08 | 显示全部楼层 来自: 香港
哦!行咗一段時間,做完運動,
真係食乜都好味!

個碟真係抵佢係鎮店之寶,
俾我都係連豬頭都擦埋! ...
kt1997kt 发表于 2011-5-2 09:09

隻乳豬真係肥廋得宜  味道濃淡適中  真係十個讚

楼主 发表于 2011-5-2 18:36:53 | 显示全部楼层 来自: 香港
大象師兄之前五係話藍地果間D燒鵝好正咩,物荃灣咁差架?
無爭有為 发表于 2011-5-2 17:23

藍地果隻燒鵝  我都未食過  只係見隔籬枱叫  香氣撲鼻

如果你請  莫講12人  12圍都坐唔晒
kkbbq 发表于 2011-5-2 18:30

你吹到牙血都出埋先有5條友仔去,144人呀,你吾好作大啦!:em13:

藍地果隻燒鵝  我都未食過  只係見隔籬枱叫  香氣撲鼻
kkbbq 发表于 2011-5-2 18:36

隔離飯香是不變的定律!:em11:

你吹到牙血都出埋先有5條友仔去,144人呀,你吾好作大啦!
20813261 发表于 2011-5-2 18:58

元老你剩係吹有鬼用咩!
要請先得嘅嘛!
最好仲有幸運大抽獎就更正喇:em11: