发帖
手机端
扫码访问

大帽山 川龍村飲茶

6532 |23

星期日晨咁早  和一班結識了兩三年的網友  到荃灣搭專線小巴  出發去大帽山川龍村飲茶

到總站後  在右邊有一條樓梯往下走  就遠望見聞名已久的大帽山"端記茶樓"

這裏特色  自己搵位  自己沖茶  自己攞點心  無人會招呼你

點心全部熱辣辣  手快有  手慢無

全部點心  可以講係零賣相

豬大腸  好肥大 可惜UN左D

我最鐘意食嘅"西米豆沙角"   得我啱食   正晒

腸粉  賣相一般  但真係好幼滑  難怪一攞出嚟D人就去搶

另一必食嘅"有機西洋菜"  可能西洋菜已經過"做"  唔係最靚嘅時候  所以含有"強烈豐富纖維感"   簡稱為UN   成四十蚊一碟架

厘個"灌湯餃"  其實係"湯浸餃"   傳統"灌湯餃"好似失傳左咁  好耐無食過  不過厘個"湯浸餃"  味道和用料  同埋個湯都好好味  但唔知幾錢一盅  但應該唔平

今日食左 鳳爪  燒賣  西米豆沙角  糯米雞  魚肉豆腐  炸豆腐  蝦米腸  叉燒腸  酥炸尤魚So  豬大腸各一碟  共十個點心   兩碟西洋菜  五盅灌湯餃  埋單285大元

埋單時我覺得幾貴  但宜家計下又唔貴喎  我當"灌湯餃"20蚊一盅  五盅都一舊水喇  西洋菜兩碟80元  咁咪105十個點心  (除西洋菜知價錢外  全部段估)

各樣點心  味道一般喇  勿太高要求  去"端記茶樓"係食風味  食氣氛  食"端記茶樓"的獨有中式自助餐售賣方式  

最特別一提  "端記茶樓"無點心紙  無價目表  點心任攞  無人理你  埋單叫職員來  職員又求求其其點吓D碟  話幾多你就要比  果種"互信"在現今社會  就只有在"端記茶樓找得到

评分

我中意食燒買,好食過其它d茶樓

登录/注册后可看大图

星期日晨咁早  和一班結識了兩三年的網友  到荃灣搭專線小巴  出發去大帽山川龍村飲茶

到總站後  在右邊 ...
kkbbq 发表于 2011-5-2 02:55

依個蝦米腸又好好食,腸粉滑,蝦米香,

登录/注册后可看大图

西洋菜雖然老d,但係tissue 多,康健食物、我中意:em20:
不過價錢真係貴,四拾蚊一碟:em16:

登录/注册后可看大图

厘個"湯浸餃"幾好食,好多蝦,d蝦好爽,湯好甜,推介

登录/注册后可看大图

喂喂喂,我一起身就見到你地D相,
引到我想即時飛車去!
講真,端記我想去咗成年,
但老虎話山長水遠去有金執咩?
冇人陪一個人去又無乜癮,
所以到而家都未去過!:y-63:

個西米豆沙角幾特色噃!:em15:

我又鍾意碟齋腸,一睇就知滑!

灌湯餃樣就幾好,但唔知係咪自已"仍"往,
好似唔係好熱,唔知係唔係?
食灌湯餃如果温温吞吞就幾好味都假!

個西米豆沙角幾特色噃!

我又鍾意碟齋腸,一睇就知滑!

灌湯餃樣就幾好,但唔知係咪自已"仍"往,
...
kt1997kt 发表于 2011-5-2 09:01

好Q熱架、小心辣熟你個咀呀!:em11:

如果要去都唔知洗唔洗3個鐘, 好似上環蓮香居重有舊式灌湯餃灌湯餃, 用鐵片個隻

楼主 发表于 2011-5-2 19:35:49 | 显示全部楼层 来自: 香港
如果要去都唔知洗唔洗3個鐘, 好似上環蓮香居重有舊式灌湯餃灌湯餃, 用鐵片個隻 ...
bonsonhui 发表于 2011-5-2 19:23

真嘅  用鉄片兜住上碗食架嘛  
咁就要買份報紙上去  慢慢睇  慢慢等 唔該晒
話時話  端記果個灌湯餃餃湯  幾有水準架