发帖
手机端
扫码访问

聯和墟群記牛肉丸豬手加四眼仔腸粉

4439 |14

早幾日去粉嶺公幹, 完事後就到呢間聯和墟人氣店群記牛肉丸豬手醫肚,
呢度最出名係豬手同牛丸, 咁就叫左一碗丸手麵($25),

牛丸比較細粒, 幾彈牙味道都算ok, 不過小弟對食牛丸興趣都是一般,
黎群記主要都係食豬手.豬手應該係用清湯煮的, 跟平日食開既南乳炆豬手好吾同,
保持原汁原味,而豬手食落去時係啖啖肉,  爽口而不肥膩, 正.
重有係群記一定要試既就係呢度自家製既辣椒油, 辣椒油吾太辣但非常香,
配合清湯煮既豬手, 真係絕配,
本來重想叫呢度另外出名既牛肉炸卷, 不過未夠四點已經賣晒.
最後一提就係群記呢度係冇冷氣既, 夏天黎要有心理預備會食到滿頭大汗.

食完群記後,因為食吾到牛肉炸卷, 好似未夠侯, 就走左去附近既四眼仔腸粉,
叫左$4腸粉 $2燒賣 , 燒賣味道一般, 腸粉就好滑, 而個麻醬也好香,小弟食腸粉
覺得個麻醬香吾香好重要,四眼仔腸粉真係又平又正,$1 1條腸粉而家真係好難搵,吾怪得要排隊先有得食.

评分

旺角花園街要六蚊串魚蛋/燒賣

碟腸粉賣相頂呱呱,最正就係多芝麻,
而且芝麻分散得好平均,
好鬼吸引!
但喺粉嶺喎,又好似遠咗少少:em23:

楼主 发表于 2011-4-28 00:17:45 | 显示全部楼层 来自: 香港
旺角花園街要六蚊串魚蛋/燒賣
chlonline 发表于 2011-4-27 22:32

所以兩元六粒魚蛋真係好抵

楼主 发表于 2011-4-28 00:40:31 | 显示全部楼层 来自: 香港
碟腸粉賣相頂呱呱,最正就係多芝麻,
而且芝麻分散得好平均,
好鬼吸引!
但喺粉嶺喎,又好似遠咗少少:em23 ...
kt1997kt 发表于 2011-4-27 23:48
粉嶺又真係遠左d, 我都係平時公事或者拜山入開去先至幫陳,不過其實聯和墟除左群記同四眼仔腸粉之外,重有好多出名既食店如:爵士拉麵,雅士餐廳,大蕃薯,新漢記客家菜等等,如kt兄假日有空閒時間,入去粉嶺行下山食下野都係一個不錯既節目.
,

粉嶺又真係遠左d, 我都係平時公事或者拜山入開去先至幫陳,不過其實聯和墟除左群記同四眼仔腸粉之外,重有好 ...
yukfa 发表于 2011-4-28 00:40

原來粉嶺有咁多好野食   搵日都要跟住yukfa師兄嘅足跡   食遍粉嶺先得   地道水準小食  真係食極都唔會厭

2蚊4粒燒賣, 2蚊6粒魚蛋, 乜仲有咁賣既野食既:y-68:

2蚊4粒燒賣, 2蚊6粒魚蛋, 乜仲有咁賣既野食既
LHB 发表于 2011-4-28 09:55

嘩LHB,你又走埋過嚟飲食版吹?
好呀!呢度人氣開始旺啦!:em15:

嘩LHB,你又走埋過嚟飲食版吹?
好呀!呢度人氣開始旺啦!
kt1997kt 发表于 2011-4-28 11:28

我路過啫!深圳飲食會有興趣d!!:em21:

粉嶺又真係遠左d, 我都係平時公事或者拜山入開去先至幫陳,不過其實聯和墟除左群記同四眼仔腸粉之外,重有好 ...
yukfa 发表于 2011-4-28 00:40

多你yukfa版俾料,其實好多時我都會去上水,
揾次真係要搭一個站去聯和墟試你嘅好介紹:em15: