发帖
手机端
扫码访问

蓮香樓&公利涼茶鋪

4794 |21

今日激鬼氣  山長水遠去到東涌  諗住去大澳  點知多人過旺角  等兩個鐘都上唔到大澳巴士  唯有搭東涌線去中環  搵吓好野食

人黑就真係無野好講  天水圍去東涌  東涌去中環 要花幾多時間  去到中環勝香園竟然無開

連對面九記牛腩都唔開  死未

好彩蓮香樓未執

上到去座無虛席  坐低幾鬼耐先開到茶

豬潤燒賣  好香豬潤的香味  但件豬潤一D都唔好食 又老又鞋  反而我一向唔鐘意食果舊豬肉燒賣  又幾好味

北菇綿花雞  厘個好味道  不過油多左D

奶皇飽 加插一個好似芋蓉味嘅飽

好普通嘅奶皇飽  唔算有乜特別
分喇  

九蚊位茶  茶位都幾貴  但係埋單都係55  好低食喎

飲完茶  見到有間我個年代嘅涼茶鋪

蔗汁糕  厘樣野  好似未食過  原來係熱食嘅  感覺就像食蔗汁味千層糕

涷蔗汁  完全就是年幼時所飲的味道  又唔太甜
但係  點解要用紙杯呀  破壞晒這杯懷舊蔗汁的神髓  當年好多涼茶鋪  蔗汁都是用隻特厚的玻璃杯盛載  現在厘隻紙杯  真是大煞風景

這間公利涼茶鋪  真的有保存他的舊貌

好有阿飛正傳味道

评分

無得食九記,去蓮香補番數都差唔多!

蓮香嘅點心好肥膩吓噃!成碟都係油

對我呢D飲水都會肥嘅人,呢幾碟點心真係唔多咁掂:y-63:

楼主 发表于 2011-4-25 07:14:46 | 显示全部楼层 来自: 香港

其實我覺得厘兩間野  依家真係靠食朶 九記D野真係回晒塘 蓮香 都仲叫有個5-60年代門面比人懷舊吓囉...  
蓮香嘅點心好肥膩吓噃!成碟都係油

對我呢D飲水都會肥嘅人,呢幾碟點心真係唔多咁掂 ...
kt1997kt 发表于 2011-4-25 01:13

我星期一至五  食好少野  好清淡  但星期六日及公眾假期就 食 食 食 食 食 食 食 食........

今日激鬼氣  山長水遠去到東涌  諗住去大澳  點知多人過旺角  等兩個鐘都上唔到大澳巴士  唯有搭東涌線去中 ...
kkbbq 发表于 2011-4-24 22:24

個棉花雞d綿花好似幾好

登录/注册后可看大图

楼主 发表于 2011-4-25 07:47:41 | 显示全部楼层 来自: 香港
個棉花雞d綿花好似幾好
20813261 发表于 2011-4-25 07:27

我帶你去  你埋單  OK

我帶你去  你埋單  OK
kkbbq 发表于 2011-4-25 07:47

埋單都係55蚊
食得幾多
無所謂豪比你
幾時?:em5:

楼主 发表于 2011-4-25 08:28:27 | 显示全部楼层 来自: 香港
埋單都係55蚊
食得幾多
無所謂豪比你
幾時?
20813261 发表于 2011-4-25 07:56

多謝晒  又一餐

其實我覺得厘兩間野  依家真係靠食朶 九記D野真係回晒塘 蓮香 都仲叫有個5-60年代門面比人懷舊吓囉... ...
kkbbq 发表于 2011-4-25 07:14

你好過我好多...........
我星期一至五都食得好清淡,淨係食生果。:y-17:
但星期六日及公眾假期就祗有食  食 食 食 食 食...............齋咋:y-63:

今日激鬼氣  山長水遠去到東涌  諗住去大澳  點知多人過旺角  等兩個鐘都上唔到大澳巴士  唯有搭東涌線去中 ...
kkbbq 发表于 24/4/2011 22:24

北菇綿花雞 睇落唔錯!

d舖頭舊時風格都保留得幾好!
要揾時間去行下。 。