发帖
手机端
扫码访问

星期日 心血來潮去澳門 影吓相 食吓野

8595 |36

小象剛到澳門四出覓食 Vshare未有澳門飲食區  小象又希望和Vshare會員分享  現暫借香港區發表劣作  如"管理員/超版"認為不太合適  歡迎代為移走  小象謹此預先向"管理員/超版"致歉

晨咁早去到信德中心  一上到去就有黃牛黨問我  買船飛未? 我用一舊水幫佢買左張頭等艙

頭等艙 除左靚D 座位寬闊D 舒服D  原來重有野免費野食添  有三文治、杯麵、咖啡、奶茶、汽水、蒸餾水……….

我都未食早餐  但當然唔會 為左唔好蹝食個杯麵喇  我只係叫杯齋啡  食左果包細細包嘅花生

十點鐘    就去到我一直想去  但老虎點都唔去的舊式茶樓 大龍鳳茶樓食我的澳門第一餐

第一Round大龍鳳茶樓  我厘個伯爺公  當然要去嘆番一盅兩件先

一坐低  已聞到一陣厠所味  好似中左網上D吹水怪嘅計喎

雞球大飽  我根本唔鐘意食大飽  但在香港有雞球大飽食的地方  真係少之又少  所以點都要試吓D懷舊嘢

雞球大飽  內裡有雞肉、叉燒、肥豬肉粒、蝦肉粒、冬菇、雞蛋   說實話  除左飽皮幾好食外  饀料味道真係把鬼

即蒸鮮蝦餃  真係即蒸  要等十分鐘先有得食  賣相一流  香港好難搵到一隻包得咁靚嘅蝦餃  請留意蝦餃身上 有成九條摺紋  蝦餃上端彎彎地翹起  真是一隻好有美感的蝦餃  應是老師父才有此手藝

但賣相和食味剛好相反  蝦餃餡料 其實好簡單  鮮蝦、肥肉粒、竹筍絲、調味料就此而已  但一食就知雪蝦唔在講  內裡連肥肉粒、竹筍絲也欠奉  調味料也十分淡薄  全數蝦餃原來只可用來觀賞用  老虎點都唔黎大龍鳳茶樓飲茶  真是明智

第二Round    南屏雅敘  聽個名一定以來又係舊式茶居  但這是一間舊式冰室

再去食西茶早餐  一個"中式冬甩"沙翁  淡齋啡一杯      杯齋啡63分喇

"沙翁"都唔算好鬆化  普通料者

南屏雅敘出名"沙翁"  有好多港人慕名而來架

我覺得厘間南屏雅敘  個懷舊feel正過D出品

1330諗住去"黃枝記"食個蝦子撈麵當午餐  點知"黃枝記"竟然開下午三點至凌晨兩點  有無咁大牌啊

第三 Round   譚家魚翅  上次同D同事去過

魚翅撈飯  一樣同上次咁好味  

趐湯浸芥蘭 芥蘭可惜太淋身  我鐘意食爽芥蘭

第四Round     美的雪糕  澳門土產雪糕車  同香港"富豪雪糕車"  一樣咁出名

澳門土產"美的雪糕車"嘅雪糕  重貴過"香港富豪雪糕車"  我食完譚家魚翅  出面都有一架美的雪糕車  20蚊一杯  痴黐X線嘅

十蚊一杯  雪糕大過隻雞蛋黃多少少

兩啖食晒  味道亦唔值十蚊

唔食都無損失  食左損失十蚊

第五Round    營地街市下午茶  記得上次見梓記的牛腩好靚  上去整番碗  點知四點就賣晒  正想離開默知見到個老友  咁都碰到真係好開心

老友請我飲下午茶  豬扒飽  熱咖啡  但食左乜味道呢  掛住傾偈真係唔知食左乜落肚

第六Round   榮記豆腐

和老友分開後  去另一個地方再下午茶  一碗豆腐花加花奶  滑到無朋友

第七Round    黃枝記  心深不忿 午飯食唔到就當晚飯食

薑葱魚皮  又係少有吃得到的東西  但齋得過爽字  無舍特出  失望

蝦子撈麵  厘個就似樣咧  我一邊影相  已聞到麵的熱力將蝦子的香氣迫出  吃的時候蝦子味更濃郁  果然是招牌蝦子撈麵

蝦子撈麵的湯也有鮮美蝦味  這一定是用傳統方法  蝦殼大地魚煲出來的湯

第八 Round    義順牛奶

一碗涷雙皮奶作為晚飯甜品  也是今天在澳門遊玩的結尾
蚊一碗"雙皮奶"不算便宜  但品質是值得去完再去 食完又食的

评分

有冇橫財就手?

大象兄食量勁,超勁。

好鬼吸引呀大象版主!
我都好喜歡過澳門揾野食,尤其是葡國菜!
死喇!俾你勾起條筋,
真係要過去走番轉先!:em15:

楼主 发表于 2011-4-12 20:06:30 | 显示全部楼层 来自: 香港
有冇橫財就手?
chlonline 发表于 2011-4-11 23:22

我只好色和好食
大象兄食量勁,超勁。
ivan92 发表于 2011-4-12 09:44

唔係點keep住大象身形
好鬼吸引呀大象版主!
我都好喜歡過澳門揾野食,尤其是葡國菜!
死喇!俾你勾起條筋,
真係要過去走番轉先 ...
kt1997kt 发表于 2011-4-12 09:52

葡國菜我麻麻地   名店食完得個貴字  又或者只係不外如是   我好想試下D 唔係名店嘅葡國菜  小店又有葡國特色最好  當然~~又要好食 仲要平喎 有甜品送最好!! 有乜好介紹啊

好正呀d野食,一日食吾完

小象剛到澳門四出覓食 但Vshare未有澳門飲食區  小象又希望和Vshare會員分享  現暫借香港區發表劣作  如"管 ...
kkbbq 发表于 2011-4-11 22:50

象版、如果第二次去澳門、記得叫埋我去呀!

返來船飛係吾係一百蚊呀?響邊樹買呀?

登录/注册后可看大图

平過香港、香港賣22蚊一碗!

澳門土產"美的雪糕車"嘅雪糕  重貴過"香港富豪雪糕車"  我食完譚家魚翅  出面都有一架美的雪糕車  賣20蚊一杯  痴黐X線嘅

十蚊一杯  雪糕大過隻雞蛋黃多少少

象版、點解2個價錢旣?慶到黐X左線呀? :em11:

楼主 发表于 2011-4-13 07:24:50 | 显示全部楼层 来自: 香港
象版、如果第二次去澳門、記得叫埋我去呀!

返來船飛係吾係一百蚊呀?響邊樹買呀? ...
20813261 发表于 2011-4-13 05:03

NO  NO  NO  一個人四處逛逛  食下野  無需顧及他人  好自由  好好的感覺  下次我都一個人去
一百蚊船飛  在信德中心  一上去會有人問你  回程 正價175夜航船  好貴
澳門土產"美的雪糕車"嘅雪糕  重貴過"香港富豪雪糕車"  我食完譚家魚翅  出面都有一架美的雪糕車  賣20蚊一 ...
20813261 发表于 2011-4-13 05:12

我講漏左  20蚊果杯  在譚記魚翅門口賣  我無買
10蚊厘杯  我在媽閣廟門口買