发帖
手机端
扫码访问

筲箕灣 東大街

6411 |26

聽聞 筲箕灣有條叫"東大街"嘅地方  一條街短短的街  有很多好吃的食肆  作為一個為食肥佬  點都要去試一下  星期日由天水圍出發  搭西鐵去美孚再轉乘102隧道巴士  由天水圍至筲箕灣   全程兩小時

東大街 有檔雞蛋仔好出名  11蚊一底  仲要圍滿人  不個佢有成十個爐  好快就買到

11蚊一底雞蛋仔  有乜特別呢  又真係幾好喎  一揸上手你已知足料 有重量感  唔同普通7蚊一底果D輕飃飃   而且能做到"心軟皮脆"效果  抵佢賣11蚊一底雞蛋仔嘅  好嘢

12點已飲完茶  去到東大街四點鐘  目標是一間叫"恆河"的印度咖喱屋  他有一個名菜"腰果牛油咖喱雞" 就是這個菜名  把我吸引左去東大街  點知"恆河"並非全日營業   要六點先開門

見對面有間叫"泰國人海南雞"  咪過去食少少野先

我老虎要個香茅雞翼金邊粉套餐

香茅雞翼金邊粉味道唔錯  但未見特出

個暹羅炸魚餅品質普通  不過個汁好有泰式味道  可掩蓋魚餅的不足

208078_1939090954361_1155006187_2281713_2868243_n.jpg 206975_1939091074364_1155006187_2281714_6789311_n.jpg

我食個黃咖喱牛腩拼蒜蓉飽  牛腩夠淋身  用坑腩並非是死實的胸腩  咖喱更是十分唔錯  香而不太辣  食淨果的黃咖喱 真係想打包回家  我諗單用咖喱汁撈飯  都食lam lam

因為唔係肚餓  只係想食野 所以選擇黃咖喱牛腩配蒜蓉飽  而唔係配白飯  蒜蓉飽都有70分水準  點咖喱來吃算是不錯

208646_1939090234343_1155006187_2281709_8007335_n.jpg 208620_1939090834358_1155006187_2281712_7896069_n.jpg

涷青檸檬水 兩片咁多的泰國青檸檬 但都幾香喎  美中不足唔記得叫小小小小小甜

一餐都算唔錯嘅下午茶  都只係68

飲完下午茶  再搭車去"石澳"行個圈  七點半又去番東大街 諗住去"恆河咖喱屋"  食我嘅此行重點項目腰果牛油咖喱雞  點知去到恆河咖喱屋  見到門口大排長龍  妖!我同老虎都至憎排隊老虎又仲話幾飽不如去食甜品又好喎

甜品老媽 Facebook 打卡有兩皮回贈

208562_1939092594402_1155006187_2281720_2138903_n.jpg 198144_1939093674429_1155006187_2281723_8264510_n.jpg

一間佈置頗特色的甜品店  全店牆壁上貼上一些手寫 手畫 的可愛宣傳推介

老虎食忙菓涼粉  老虎大讚好食

我的唔記得叫做 乜鬼椰汁滑河粉

一支串燒牛柳  一客蒜蓉飽  件蒜蓉飽好好喎 仲好食過泰國人果件

205089_1939095274469_1155006187_2281729_2579383_n.jpg 207181_1939095834483_1155006187_2281730_1084458_n.jpg

上車返天水圍前  買左杯10蚊的蓮霧萍果汁  一包五蚊的印尼蝦片  來結束今日之遠行  雖然四小時的車程  但都算食得開心  可惜還未食到"恆河印度咖喱屋"  而且仲有東大街中  很多聞名的魚疍上海飽日式拉麵蝦蟹粥螢光茄汁焗豬扒飯…………"東大街"I will be back

评分

There are other delicious choices at Tung Tai Street

楼主 发表于 2011-4-5 22:06:40 | 显示全部楼层 来自: 香港
There are other delicious choices at Tung Tai Street
Relax1234 发表于 2011-4-5 22:01

多到不得了  有錢都無咁大個胃來食

嘩你一日裹面咁食法,我諗你身型真係一隻象咁……:y-17:

楼主 发表于 2011-4-6 21:20:14 | 显示全部楼层 来自: 香港
嘩你一日裹面咁食法,我諗你身型真係一隻象咁……
onkankan 发表于 2011-4-6 18:57

我係一隻象形豬相嘅旁龐然巨物 所以  現在開始學人減下磅

聽聞 筲箕灣有條叫"東大街"嘅地方  一條街短短的街  有很多好吃的食肆  作為一個為食肥佬  點都要去試一下  ...
kkbbq 发表于 2011-4-5 18:50

去東大街、梗係食片頭魚蛋河或豉油撈喇!:em11:

我係一隻象形豬相嘅旁龐然巨物 所以  現在開始學人減下磅
kkbbq 发表于 2011-4-6 21:20

吓、衣加先減、遲吾遲d呀!

去東大街、梗係食片頭魚蛋河或豉油撈喇!
20813261 发表于 2011-4-6 21:50

仲有窩貼大王D新鮮出籠窩貼都好正!

楼主 发表于 2011-4-7 06:42:23 | 显示全部楼层 来自: 香港
去東大街、梗係食片頭魚蛋河或豉油撈喇!
20813261 发表于 2011-4-6 21:50

出名好食魚疍食唔少  所以會是最後選擇:)
仲有窩貼大王D新鮮出籠窩貼都好正!
kt1997kt 发表于 2011-4-6 23:09

下次!下次!一定有下次

出名好食魚疍食唔少  所以會是最後選擇

下次!下次!一定有下次  ...
kkbbq 发表于 2011-4-7 06:42

印度咖喱好內冇食

大埔都有間、不過好似汁左!