发帖
手机端
扫码访问

@風子飲食@之深圳羅湖區澳門豆撈

5487 |22
30號應邀,收工後的士到這家中日火鍋料理餐廳晚餐。:y-11:
其實位置不難找,羅湖樂園路直走到街尾,左手邊便可以見到招牌。
新店來咯, 開張差唔多2個月。樓下有支客帶上樓,餐廳layout都不錯,乾淨企理。
唔講真以為粵菜酒樓。餐廳名字由來唔喺好清楚,應該同“澳門”冇關,但老闆娘介紹總店在順德。

好,去片~ 睇下我o地食啲mup….:y-65:

@@刺身5拼盤/ 128元+ 壽司大​​拼盤2板/146元
打邊爐前菜,大家頂下肚先。問過老闆娘話貨源由紐西蘭進口嘅,唔喺日本。
大家可以放心食開!:y-53:

@@清潤海底椰湯底/38元+ 香西白貝湯底/38元
海底椰湯清鮮,白貝湯鮮甜!正~~:em6:

@@至尊雪花牛肉片/68元
澳洲進口!選材真好靚!切得幾厚, 涮3下6成熟,好正~:em9:

@@至尊雪花牛肉粒/68元
原產地同上。你真估到喺同一塊牛肉,睇紋路你就知!重牛味,真過癮!:y-87:

@@鎮店手打四寶丸/38元+ 手打烏雞丸拼羊肉丸/38元+ 鎮店芝士牛肉丸/38元
3碟一片片,你估篤波子? !喺我食過手打新鮮丸仔最好食又最滿足嘅一次!
“芝士牛肉丸”喺最俾驚喜我嘅,花心思研製。唔加分真得失! !:em17:

@@手打爽蝦滑/38元 +手打爽墨魚滑/38元
同其他店唔同嘅喺,這兩種滑沒有將原材料全剁淋。特別之處在於入口後,
有材素粒體嘅嚼頭與“滑”嘅爽口形成唔同口感對比。贊!

@@新鮮梅花鹿肉/ 28元
食唔出有什麼味道!普通。 。

@@特選金錢牛展/ 28元
又喺一個推薦菜。本地黃牛。選材沒有馬虎!新鮮!內外白筋線回輪廓清晰!
最重要喺平價食到高質嘢!:y-38:

@@濃香蟹粉球/ 18元
造型都幾得意!好似“慈菇丁”咁,外皮好彈口,內裡蟹粉蟹味濃。
我諗“鼎x豐”嘅金牌蟹黃小籠包真喺要來e度學野先得。 。

@@北海道帶膏尤魚筒/ 32元
話喺日本北海道進口,細咗啲,彈口。初入口嚼冇乜味,但越嚼越香口。

@@爽脆花枝片/ 28元+ 鵝腸+ 壽桃牌生面/ 9元+冬瓜/ 10元+ 生豆腐/ 10元件+ 鐵棍淮山/ 22元。
鐵棍淮山好好味,粉身,入口即化!正~:em12:

@@招牌水餃皇/ 28元 + 湯
皮薄餡料足!值~:em4:

@@甜品(芒果做嘅)
飯後免費贈送,話喺老闆娘自己研製,真有heart!! yummy yummy~~~:y-22:

埋單勝惠:¥943(10人)

餐廳總評分(5分為滿分):
味道 – 4.2
環境 – 4.8
服務 – 4.8
衛生 – 4.5
抵食 – 4

第一次對一間餐廳評高分,值得推薦!回頭率80%。 。:y-80:

评分

[quote]@@濃香蟹粉球/ 18元
造型都幾得意!好似“慈菇丁”咁,外皮好彈口,內裡蟹粉蟹味濃。
我諗“鼎x豐”嘅金牌蟹黃小籠包真喺要來e度學野先得
ken_choy 发表于 2011-3-31 18:44 [/quote]
8隻18元,平過x泰豐?

回复 1# ken_choy

睇來呢間几好喔,你俾咁高分。不過可惜,我唔中意食生嘢。:y-86:

楼主 发表于 2011-4-1 17:50:25 | 显示全部楼层 来自: 广东
[quote]@@濃香蟹粉球/ 18元
我諗“鼎x豐” ...
chlonline 发表于 31/3/2011 21:28

唔系價錢問題,系品質問題。
裡面d蟹黃真好足料!

楼主 发表于 2011-4-1 17:51:05 | 显示全部楼层 来自: 广东
回复  ken_choy

睇來呢間几好喔,你俾咁高分。不過可惜,我唔中意食生嘢。 ...
beautylady 发表于 1/4/2011 15:58

你可以唔叫生o野咯。。

楼主 发表于 2011-4-1 17:51:42 | 显示全部楼层 来自: 广东
回复  ken_choy

睇來呢間几好喔,你俾咁高分。不過可惜,我唔中意食生嘢。 ...
beautylady 发表于 1/4/2011 15:58

你可以唔叫生o野咯。。
打邊盧,你想碌幾熟都得,自己話事。。:y-66:

30號應邀,收工後的士到這家中日火鍋料理餐廳晚餐。
其實位置不難找,羅湖樂園路直走到街尾,左手邊便 ...
ken_choy 发表于 2011-3-31 18:44

每人一舊水好抵食喎

每人一舊水好抵食喎
kkbbq 发表于 2011-4-1 22:15

咁低,你幾時請我食?:em11:

D相好靚喎....100算OK LA~

回复 1# ken_choy

哇,好有特色喔,日本刺身加中式火鍋。叫“澳門豆撈”,何解?:y-9: