发帖
手机端
扫码访问

順風的饕餮盛會

3002 |13

煙花三月,轉暖還寒之時,春風拂面,正是出遊的好時機。此時恰恰sofood有活動,一個華麗聚會,一場饕餮盛宴。
3月26號,剛好星期六,下晝得閑,咁就報名參加咗E場試食大會。中午12點鐘準時到步,羅湖廣深賓館2樓,順風雅廚,之前有考多報告出咯,所以專登來會一會e間人氣酒樓。
酒樓嘅裝修都算豪華大氣,sofood特登為我哋準備咗一間VIP包房,環境真系無得說,睇來今次唔系一個一般嘅試食喔。
包房環境一覽

房間非常寬敞,比人嘅感覺好舒服。

水果,一人一碟,送嘅,平時食開飯后先上生果盤,e度系飯前送,據酒店老總話,飯前水果飯后茶,先至夠營養,果然諗得周到啊!

D餐具,星光閃閃,睇來衛生方面都系落足功夫啵。
齊人,埋位,上菜

粟米羹,都系送嘅,非常OK,香、甜、滑,味道好濃。

田園四寶,38蚊,營養農家菜,搭配有特色,天然綠色嘅五穀雜糧宜家好少食得到咯。不過,算來算去,好似系五寶喔:y-9:

大豐收,18蚊,初初以為e個先系田園四寶添,因為得果幾條野,名叫田園四寶貼切D啊嘛,撈亂啦撈亂啦。e道系東北特色菜,據說,全部材料都來自東北,口感清爽,好脆,紅色果D系東北嘅一種特色農產品-紅心蘿蔔(好似系),好少見到,我都系第一次食,綠色營養咁嘅說話就唔講啦,單系口感就已經值得一試啦。不過就系量有D少,貴在精緻呱。

大白菜,18蚊,貌不驚人嘅一道菜,估唔到嘅系,e道野,竟然系全場第三名,咁肯定有佢過人之處啦,涼拌做法,保持原味嘅同時,又有少少微辣,爽口,非常開胃。

煲仔翅,68蚊/位,全場第三名,好入味,唔會有好腥嘅味道,非常營養,湯汁好濃。

花膠老雞湯,D花膠初初以為系銀耳添,味道很濃,口感好滑,容器好特別,分上下兩層,上邊裝湯,下邊點住蠟燭,可以保持到溫度又美觀。

鮑汁紅腰豆沙參煲,68蚊,容器都系分上下兩層,下邊點住蠟燭,夠火候,紅腰豆煲得入味,又唔會淋。

宮廷片皮鴨,128蚊全場冠軍菜,果然系實至名歸,北京名菜,味道正宗,走油,材料搭配綠色新鮮,醬料都好特別,麵皮都系用果種容器,可以保持溫度,仲一層隔一張紙,方便攞喺手上,人性化,值得贊。碟邊果只小小嘅白天鵝,唔知系乜來嘅,有冇人食到啊?

睇下師傅熟練嘅刀法

蟲草花炒蚌片,68蚊,用料多樣化,惹味,爽口,唯一不足,材料切得細過頭。

飄香桂花魚,51蚊/半斤,魚肉新鮮,有話咸過頭,我就覺得剛好,魚肉新鮮入味,不過焗得太過干啦。

紐西蘭牛扒,198蚊,貴過頭,賣相唔好睇,五花腩咁,口感好韌,味道就嘛嘛哋啫,期待改進啊,個人意見。

荷蘭豆炒臘腸,15.8蚊,算普通嘅一道菜色,冇驚喜,不過用來送飯絕對一流,性價比高咯。

私房雞,48蚊/半只,都系用果種容器來裝,雞肉比較嫩,味道OK,如果你食倦鹽焗雞,又想試下其他味,可以來e度試下。

石燒五仁剛果,38蚊,具體材料已經冇從追究啦,椰汁嘅清香加上剛果嘅口感,搭配得天衣無縫,湯汁少咗D,容易蒸發干。

雞汁銀耳煮肉丸,15.8蚊,湯汁非常OK,肉丸質量差D,完全唔彈口嘅,影響咗成煲野。

火腿大芥菜包,48蚊,哇,咁貴嘅,本來系非常好嘅一道菜,無論口感或者味道,但系價錢實在系唔敢恭維。

上湯時蔬,38蚊,非常經典嘅上湯時蔬,就系青菜煮得淋咗D,冇咗果種應有嘅口感。
食完收工。
今次試食咗咁多野,希望冇錯漏啦。總體來講,今餐系非常不錯嘅一餐。酒樓環境好,睇得出系好比心機系度做。但系好似以前有師兄話過,菜品嘅量有D少,希望酒樓可以喺e方面落多D功夫,咁就更加完美啦。

评分

今次join唔到,真喺走寶:y-62:

你就有口福喇賓哥仔  我同Ken哥得個恨字

今次join唔到,真喺走寶
ken_choy 发表于 2011-3-29 14:36

我和你同聲一哭喇 Ken哥
超版  下次有D咁嘅好野  搵個好D嘅時間喇  唔該

我和你同聲一哭喇 Ken哥
超版  下次有D咁嘅好野  搵個好D嘅時間喇  唔該  ...
kkbbq 发表于 29/3/2011 19:00

我和你同聲一哭喇 "大象兄“:y-27:

米o系,難得搞一次試食,中午時間太“問”啦!!:y-23:

好似好得咁呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

楼主 发表于 2011-3-30 15:03:36 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复 2# ken_choy

今次join唔到,真喺走寶

你又真系遺憾咯

楼主 发表于 2011-3-30 15:05:27 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复 3# kkbbq

你就有口福喇賓哥仔  我同Ken哥得個恨字

你兩條友貴人事忙啊嘛。我果日去到聽講話ken哥哥系臨時話唔得閑嘅,煮熟嘅鴨都比佢飛咗。

楼主 发表于 2011-3-30 15:08:14 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复 5# ken_choy

我和你同聲一哭喇 "大象兄“

米o系,難得搞一次試食,中午時間太“問”啦!!

米咁啦,深表同情:y-52:

楼主 发表于 2011-3-30 15:09:30 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复 6# 龍應台

好似好得咁呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

梗系啦,你睇上邊兩條友,恨到流口水添。