发帖
手机端
扫码访问

食通天深圳系列(1)東北人餃子坊

6973 |22

其實我平日對餃子冇乜嘢興趣,但係個friend想食,於是剛剛去咗一間叫東北人嘅菜館,位置係金光華廣場(嘉賓路)對面,正門喺一間叫SOHO嘅酒吧後面,較為隱蔽但係唔算難搵。

呢度分開兩層,地下個層有一列平台(扮農村個啲灶台),而平台上面係一排排卡位,有啲似日式tatami,不過地下個層已經full哂,咁我哋惟有上去二樓。

話就話係食粗糧、餃子,但係同麵點王比較,呢度啲嘢完全唔係粗,亦唔止淨係食餃子。本來想叫碟醬架骨,咁我見到隔籬檯啲人揸著碌「羊棒棒」食得好滋味,於是即刻叫咗四碌「羊棒棒」嚟食。

所謂「羊棒棒」即係手抓羊肉,有下半截手臂咁長;上半截手臂咁粗,聞到微微略帶羊肉嘅香羶味,但係食落又唔覺得有羶味,而且肉質細嫩香滑又多汁,食完仲揸著碌骨係咁吮唔想放手∼∼∼正!

後來又叫咗小雞燉蘑菇,湯汁嘅味道較濃,尤其係裏面嘅粉絲嗦哂啲肉汁仲鹹,而粒粒雞肉、干臻蘑菇都稍為喈口,但係要嚟配淡味嘅鍋鍋頭都可以接受,亦冇太過油膩嘅感覺。

至於鍋鍋頭嘅size大過我想像之中,口感厚實,由於較為乾身冇水份,所以唔會有鬆化嘅口感。

另外又叫咗特價嘅炖湯,一盅係人蔘燉母雞湯;另一盅係野菌燉棒骨湯,但始終係「一分錢;一分貨」個句,都預咗係例湯嘅質素。

登录/注册后可看大图

涼拌海帶絲  ¥15/一碟
手抓羊肉   ¥15/四條←very good!
小雞燉蘑菇  ¥28/一碟
鍋鍋頭    ¥2/八個

人蔘燉母雞湯 ¥6/一盅(原價/¥9)
野菌燉棒骨湯 ¥6/一盅(原價/¥9)

评分

多謝賓兄提供,感激!!!!
在國內食飯真是便宜!!!!因此吸引港人經常北上"搵食",三五知己一餐二三佰元,已經一台都係,在香港一半也難!!!
有機會要去吃一下

我都去過算係抵食同夠快~值得一試

好似好好味..

我都去過  thanks

東北正喎!!
行開去...有機會會去試下先

好唔好食???

好似好得咁