发帖
手机端
扫码访问

香港經典美食:蛋撻

5683 |17

17世紀時,英國人已經有用雞蛋、糖、奶、香料製作custard tart。20世紀20年代,廣州有部份酒樓、百貨公司互相競爭,每逢週日都會推出所謂「星期美點」吸引顧客,西餅師傅仿照英式custard tart製作方法,用砂糖、雞蛋溝埋而成為蛋漿作為餡料,近似英式custard tart加上粵式燉蛋兩者融合,當時稱為蛋撻,根據考證有可能係1927年由真光酒樓首先推出蛋撻,因為大受歡迎,好多酒樓、茶室開始模仿推出。抗日戰爭爆發時,部份西餅師傅落到嚟香港,製作蛋撻嘅方法亦流傳入香港,上世紀40年代初期,香港開始有西餐廳以奶茶、蛋撻作為西式早餐,藉此打破廣東人朝早去茶樓食點心嘅習慣,而當年嘅蛋撻size比較大,至少大過現時嘅size兩倍以上。50~60年代,蛋撻逐漸喺餅店、冰室、茶餐廳出現,成為勞苦大眾最鍾意嘅小食,部份酒樓亦開始供應蛋撻,而陸羽茶室更率先首創迷你蛋撻。

评分

楼主 发表于 2008-1-12 14:50:35 | 显示全部楼层 来自: 香港

港式蛋撻主要分為兩種:

牛油蛋撻
撻皮嘅製作方法近似英式餡餅外皮(pie crust),外形有啲似盆狀嘅餅乾,有香濃嘅牛油味,口感又有啲似曲奇餅,當年港督彭定康喺中環泰昌餅家所食嘅就係牛油蛋撻。

泰昌餅家

登录/注册后可看大图

酥皮蛋撻
撻皮有啲似泡芙(puff pastry)或牛角包嘅酥皮,早期通常會用豬油製作,撻皮厚實而口感粗糙,後來改用牛油嚟製作,撻皮變得有層次感,口感鬆化,而豪華餅家檀島咖啡店所賣嘅就係酥皮蛋撻。

豪華餅家

檀島咖啡店

回復 2# 的帖子

蛋撻我就鐘意食牛油皮多啲,喜歡佢夠香咬落去有口感,
酥皮蛋撻就比較髹化一点,咬落去感覺麻麻.
蛋撻我鐘意咸D

咸撻?!
我都中意食架!

蛋撻我也喜歡吃!酥皮的真的好味,感覺一流,可惜很多都是多油的,所以很少吃!

蛋撻都係酥皮好

好耐冇食過好好味既蛋撻啦

蛋撻~~我既至愛~~

thx for sharing。。。 蛋撻王子