发帖
手机端
扫码访问

[討論] 冰鎮奶茶

关闭 [复制链接]
2093 |7
在中港兩地有冇試過飲冰鎮奶茶,冰鎮......,?奶茶咖啡我覺得香港做得比較好,原材料和制作方面都勝一籌!!!!
講到飲冰鎮奶茶我就最鐘意係香港太X果間,深圳啲奶茶完唔掂.
楼主 发表于 2008-1-4 23:31:47 | 显示全部楼层 来自: 香港
但香港太興的冰鎮奶茶唔係人人都0岩飲,腸胃唔好,好易肚痛
另外唔係間間分店的出品都一樣,勁奶味冇茶味,有時仲會變壞左酸酸地!!!!
飲奶茶好講個人口味,有啲人鐘意奶味多啲,
但有啲人鐘意茶味濃啲,但最重要奶茶一定要香同滑,咁先至係合格.
楼主 发表于 2008-1-5 12:04:20 | 显示全部楼层 来自: 香港
C兄在堔圳有冇D奶茶咖啡廳飲得下,提供提供!!!

登录/注册后可看大图

深圳都有太興,喺萬象城對面,同樣都有冰鎮奶茶,
味道、口感、水準都有90%貼近香港個啲。

登录/注册后可看大图

幾年前張堅庭喺羅湖佳寧娜開咗一間表哥,個度啲奶茶都唔錯,一般茶餐廳會用兩、三種茶葉溝埋做膽,但係表哥係用六種嚟溝,再用埋荷蘭個款黑白淡奶嚟沖茶,所以啲奶茶特別香滑而又有濃厚嘅茶味。

可惜佳寧娜個間表哥已經執咗......
楼主 发表于 2008-1-11 01:30:41 | 显示全部楼层 来自: 香港
香港人在國內開食店,最困難的就是來貨價格太高,國內的貨源品質太差,而進口貨的貨稅又高,以黑白奶為例,香港大約280-300元一箱,在國內進口要成400幾一箱!!!