发帖
手机端
扫码访问

將軍澳去羅湖的最快方法

12773 |86

你講得對.
我試過幾次由羅湖先坐港鐵到上水,然後飛的到尖沙咀,時間係比全程港鐵慢.

你又係將軍澳人??
ariesml 发表于 2011-2-28 23:40

無錯!寶琳寶琳:handshake
試過有次趕住交人,港鐵搭到九龍塘跟住轉的士返屋企,差唔多一個鐘左右。
呢個鐘真係驚心動泊,電話不停響,但係周圍 d 大陸佬係咁講野,一接就出事。唯有係九龍塘跳車,搵個靜 d 既位先覆電話

如果去羅湖, 坐地鐵再轉東鐵可能好啲, 應該都要1小時45分鐘.  如果坐城巴去沙田再轉東鐵, 可能時間上差唔 ...
Chat 发表于 2011-2-28 18:14

所以我鍾意去黃崗多 d ,時間快少少,偷跳要把握時間

係寶林, 下午出發...
花師奶 发表于 2011-2-28 17:55

寶林,下午出發,去羅湖最快方法係新巴798到沙田再轉東鐵,

調景嶺站  火炭 (經沙田)
特快線  
  由 調景嶺站 開出   
停站 巴士站名稱 巴士站位置 地區 成人 小童 長者   
   1  調景嶺站  景嶺路調景嶺站公共交通交匯處內  調景嶺  $10.0 $5.0 $5.0   
   2  唐明街  唐明街尚德商場外  尚德/廣明  $10.0 $5.0 $5.0   
   3  將軍澳廣場, 寶邑路  寶邑路將軍澳廣場外  將軍澳市中心  $10.0 $5.0 $5.0   
   4  南豐廣場, 培成路  培成路 8 號南豐廣場外  坑口  $10.0 $5.0 $5.0   
   5  厚德邨, 寶寧路  寶寧路厚德邨德富樓外  坑口  $10.0 $5.0 $5.0   
   6  景林邨, 寶琳北路  寶琳北路景林邨景棉樓外  景林  $10.0 $5.0 $5.0   
   7  欣景路  欣景路 8 號新都城第二期外  寶林/新都城  $10.0 $5.0 $5.0   
   8  梁潔華小學, 寶豐路  寶豐路順德聯誼總會梁潔華小學外  寶林/新都城  $10.0 $5.0 $5.0   
   9  茵怡花園, 寶康路  寶康路茵怡花園第 1 座外  寶林/新都城  $10.0 $5.0 $5.0   
   10  寶康公園, 寶康路  寶康路寶康公園外  景林  $10.0 $5.0 $5.0   
   11  大老山隧道收費廣場  大老山公路近大老山隧道收費站 (北行)  小瀝源/廣源  $5.0 $2.5 $2.5   
   12  田園閣, 沙田圍路  沙田圍路沙角邨雲雀樓外  沙田圍/乙明/沙角/博康  $5.0 $2.5 $2.5   
   13  沙田站  沙田車站圍沙田站/連城廣場外  沙田市中心  -- -- --
    14  火炭村, 火炭路  火炭路火炭村外  火炭  $5.0 $2.5 $2.5   
   15  火炭 (山尾街)  山尾街穗輝工廠大廈對面  火炭  -- -- --   
在沙田轉東鐵,車程28分鐘,加上行去火車站及等車10分鐘,搭798連等車35分,
全程35+28+10=73分鐘;
相比MTR+KCR:
寶林去九龍塘共13個站+KCR9個站,
全程純行車時間 MTR 30分 +KCR 38 =68分鐘,
不過MTR轉車在調景嶺要小等2分鐘,在九龍塘轉KCR最少8分鐘,
全程68+2+8=78分鐘

特快線   ...
ivan92 发表于 2011-3-1 10:04

幾實差十分八分鐘咪差不多, 有時塞車等燈走車都去左啦

幾實差十分八分鐘咪差不多, 有時塞車等燈走車都去左啦
LHB 发表于 2011-3-1 10:09

下午出發,塞車机會低於1%,最重要係798好吉,任坐。

下午出發,塞車机會低於1%,最重要係798好吉,任坐。
ivan92 发表于 2011-3-1 10:14

咁又唔同講法, 如果唔計時間, 我都會揀坐巴士代替港鐵

楼主 发表于 2011-3-1 10:22:43 | 显示全部楼层 来自: 荷兰

特快線   ...
ivan92 发表于 2011-3-1 10:04

唔該晒.IVAN兄睇黎你都成日搭喎...

咁又唔同講法, 如果唔計時間, 我都會揀坐巴士代替港鐵
LHB 发表于 2011-3-1 10:19

因為我經常偷跳,我每個站都計時間,塞車機會率,每個地方最快捷及經濟方式。

因為我經常偷跳,我每個站都計時間,塞車機會率,每個地方最快捷及經濟方式。 ...
ivan92 发表于 2011-3-1 10:23

講開又講....
依家坐港鐵去羅湖同落馬州, 仲係咪上水出閘再入閘抵d??
好似九龍塘以南平幾蚊, 九龍塘以北就差唔多