发帖
手机端
扫码访问

初試仙蹤林

3939 |19
上個星期六早上去南山幫完野,中午時分,蕩到南山海岸城揾食,海岸城來過好多次啦,好鬼熟悉e度,但是今日唔知食乜好,一支公,求其食個快餐算啦,諗起我從來都冇試過仙蹤林,咁就不如入去,了却我個多年心願。環境好舒適,坐落服務員即刻就遞上菜單。因為已經系下晝兩點鐘,所以冇什麽客人啦。影咗幾張相,圍觀下:

紙巾牙籤和碟子,都幾精緻咁話喔。

飯來啦,諗唔到賣相一般般啫喔。同距嘅環境完全唔吻合。

不過整體外表都幾得意嘅,一個木架仔,中間放一個鐵鍋(貌似),咁樣可以防止燙親手又美觀。

配料一:雞肉,手震,影得唔好,雞肉好嫩,味道都OK,就是量好少,初初以為有好多,但系食咗先知道有D系土豆來嘅,系入邊昏暗嘅燈光下,確實比較難分嘅,e個系唔系就叫做魚目混珠咧啊?

配料二:唔知乜乜瓜?有問過服務員,講乜已經唔記得咗咯,不過估計應該系香瓜。焗得有D爛,味道清香。

配料三:雞蛋,e隻蛋,唔系煎,唔系蒸,而系喺飯上邊焗嘅,而且焗得火候巖巖好,蛋白完全熟透,蛋黃就焗到膠糊狀,正啊,要咩功夫先可以焗到咁啊,而且焗得好均衡,值得一學。味道啊,比荷包蛋多咗幾分清香。

小小插曲,食到下邊,發覺下邊D飯燒焦咗,雖然唔系大面積燒傷,但系始終都系一個敗筆。
35蚊食個飯,似乎有少少貴,不過好在環境舒適,仙蹤林環境真系冇得說,仲有免費WIFI,得閑來e度啖個下午茶,都系唔錯嘅選擇。

评分

35$ 又唔算貴......不過係個賣相差d....

35$OK喇,同埋隻蛋好似好好味:y-80:

一個咁嘅焗飯要成35蚊,緊喺貴啦!
印像中這間應該沒有套餐,都喺單點多。 。
anyway, tks fr shrng..

回复 4# ken_choy

個環境都要計埋嫁喎=口=

楼主 发表于 2011-2-28 10:20:16 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复 2# hei0135

不過係個賣相差d

賣相何止差D啊,直頭系唔得啦。不過學我一個friend話斎,好唔好睇又點啫,食落肚又唔系撈撈埋一齊。哈哈哈……:y-53:

楼主 发表于 2011-2-28 10:21:57 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复 3# cheongven

同埋隻蛋好似好好味

果隻蛋真系very good喔!35蚊好似凈系食個蛋啫喔!

楼主 发表于 2011-2-28 10:27:06 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复 4# ken_choy

一個咁嘅焗飯要成35蚊,緊喺貴啦!
印像中這間應該沒有套餐,都喺單點多。 。

系冇見到套餐,問個服務員有乜好食。距依依哦哦唔知講乜。最後介紹我食e個飯就聽得明啦。第一次去,又冇見到有師兄出過報告,唔識店也,貴D冇計啦。

楼主 发表于 2011-2-28 10:29:44 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复 5# hei0135

個環境都要計埋嫁喎=口=

可能呱,環境好溫馨咁話。溝女必去!:y-18:

下次有機會你去食個“台灣肉沫飯”,記得28蚊。 。都OK。 。 。