发帖
手机端
扫码访问

名苑 晚飯

4025 |12

181971_1841293349482_1155006187_2152771_6891883_n.jpg 182485_1841293709491_1155006187_2152772_7620862_n.jpg

名苑 268 魚翅 鮑魚燕 這絶不是炫耀  這是一頓真是很值得和大家分享的晚餐  超値 好食 就是搵食之道

185602_1841289749392_1155006187_2152754_1712399_n.jpg 185640_1841290229404_1155006187_2152755_3272190_n.jpg

名苑 陳設很有中國懷舊特色
待應更招呼殷勤週到  非如一些老牌名店的惡形惡相  我十分推薦各位一試

宮廷皇燒趐

就像濃湯雞煲趐  個趐湯真係好濃  趐的份量也很足夠  仲抵食 好食過澳門D食趐名店

古法扣四頭南非鮑魚

180404_1841291229429_1155006187_2152760_569618_n.jpg 183475_1841291349432_1155006187_2152761_4372527_n.jpg

兩舊幾水  緊係無四頭乾鮑你食喇  但係南非鮮鮑魚做出嚟嘅效果  有幾似乾鮑喎鵝掌亦有膠質口感  非一般平價急涷鵝掌可比

頭抽生煎澳洲大花竹蝦

個名作到咁大 可惜我食果隻蝦 有少少霉霉地唔夠新鮮  但係其他人三隻又爽甜喎我真黑仔

古法蒸深海龍躉球

新鮮的魚 一食落口就知 味鮮肉滑 如果再切厚一倍以上就好囉

日本金瓜泡田園蔬

又一個作到大大嚟嚇鬼嘅名  大排檔正名叫上湯煮南瓜拼生菜

鮑魚荷香珍珠雞  

即係珍珠糯米雞  一般過一般  早茶點心

生磨蛋白杏仁茶

這個杏仁茶 我比一百分 杏仁香味不算濃厚 但你一定感受得到杏仁芳香  口中更有磨得幼細如粉的杏仁 讓你得知 這是真材實料的一流甜品 並非杏仁香精溝出來的流野

燕窩養顏流沙飽

這個流沙飽 我比九十九分 本來一百分 但我食唔到燕窩 扣一分 流沙飽食唔少 不少稱王稱霸的 我都覺得……..

就這流沙飽 飽皮軟如綿 流沙飽內裡的流沙饀  大都過甜和太多油份  但名苑將這兩個缺點都消除 令我吃到一個 開心 放心的流沙飽

以上雖然不算是名貴材料  但亦算用料認真  制作用心  連茶介加一310蚊一位
唔知你有無衝動去試吓呢

"名苑"   店不算大 亦不是太華麗 但你有一種高雅的感覺

评分

大象,你又飛起我同你隻靚靚老虎去食好野!

我志中意食翅,好大碗呀!

登录/注册后可看大图

名苑 268元 魚翅 鮑魚燕 這絶不是炫耀  這是一頓真是很值得和大家分享的晚餐  超値 好食 就是搵食之道名苑  ...
kkbbq 发表于 2011-2-21 22:24

啖啖都係翅,夠粗夠多,流口水 03-11.gif

請問大象版主呢間係吾係柯士旬道果間,我有朋友試過灣仔軒尼詩道英皇集團中心果間都話好食,
同埋非常滿意佢地既服務

名苑 268元 魚翅 鮑魚燕 這絶不是炫耀  這是一頓真是很值得和大家分享的晚餐  超値 好食 就是搵食之道名苑  ...
kkbbq 发表于 2011-2-21 22:24

版主喱個推介真超值, 搵日同女朋友去試下, 謝謝高質報告

kkbbq 发表于 21/2/2011 22:24

268好意頭!名苑在邊度?沙田有毛?

楼主 发表于 2011-2-22 18:02:39 | 显示全部楼层 来自: 香港
大象,你又飛起我同你隻靚靚老虎去食好野!
我志中意食翅,好大碗呀!
20813261 发表于 2011-2-21 23:33
啖啖都係翅,夠粗夠多,流口水
chlonline 发表于 2011-2-21 23:49

這個翅真係好掂  翅湯濃郁非常  排翅份量更足三兩  總而言之  的確超値

楼主 发表于 2011-2-22 18:42:26 | 显示全部楼层 来自: 香港
請問大象版主呢間係吾係柯士旬道果間,我有朋友試過灣仔軒尼詩道英皇集團中心果間都話好食,
同埋非常滿意佢 ...
yukfa 发表于 2011-2-22 00:29

268好意頭!名苑在邊度?沙田有毛?
ken_choy 发表于 2011-2-22 14:57

小象幫襯的是「柯士甸道112號麗斯中心地下」這一家
沙田沒有分店  但聞說"柯士甸道店" 是五間店最好

版主喱個推介真超值, 搵日同女朋友去試下, 謝謝高質報告
ferrman 发表于 2011-2-22 14:06

師兄  你的女朋友一定讚你識食

多謝版主介紹。請問除左套餐,散叫筍唔筍?

這個翅真係好掂  翅湯濃郁非常  排翅份量更足三兩  總而言之  的確超値
kkbbq 发表于 2011-2-22 18:02

真係好正,去食左2次,
有次同個技師去食,佢番去同同事講,
我請佢食飽魚,比第二個技師成日問我,幾時請佢食!:em21: