发帖
手机端
扫码访问

BeeEzi 常用術語---新人必讀 (修訂日期:4/1/2016)

58340 |433

VS常用術語---新人必讀

諗起初初加入VS時, 見D前輩係討論期間用咗好多術語, 小弟當時完全唁知佢地講緊D乜…完全搭唔到咀. 想問又驚比D師笑,又比人話問題兒童, 唔問又睇唔明, 好多都係靠估…我諗大多數新來既師兄都會遇到相同問題, 所以特別將VS一些常用既字眼同術語整理, 希望新來既師兄睇到, 等佢地可以快D溶入VS呢個大家庭…

講完廢話,入正題喇...

地點篇

包宅/H宅
即水方, 因為包大人和HAMGER兄長註此地, 因而得名
朱宅
即昇逸...(KT叫我加既...)...兩個會員爭地盤...
花果山
即昇逸, 因某會員常在此地食生果, 故稱花果山
水濂洞
即昇逸的雙人影院, 某會員常在此地幹大事
Q房
水方的雙人影院
三水
水都, 水景, 水方
水井
水景
基地
水景
皇水
皇廷水麗方
超市
太平洋
星星
昇逸
企鹅
太平洋
TPY
太平洋
碼頭
中港城
動物園
東方園
關師傅
德興城
視姦天堂
TPY大堂,由於大堂JS多穿上短裙,為視姦好去處而得名
咸濕假期
皇室假期

人物篇

JS
即技師
三人組
即KT, 雲, 花師奶, 因三人對VS貢獻良多, 故版主門尊稱他們為三人組
四人幫
因EDWIN兄的加入,三人組變成四人幫
五散人
HAPPY叔, 毛遂自薦, 經會員討論後, 決定讓其加入,四人幫再演變成五散人喇
五天王
細D兄話五散人太難聽喎, 係都要叫我地做五天王
六散人
CZSHARE (豬士仔)被散人幫邀請成為第六位成員
腿王
即LHB兄, 又名B哥,一份 “鬆腿王的密碼---水都篇"掀起鬆腿熱潮
一代腿神
大師兄ansonlama
老師
一位經常對 JS 指導的有心版主!因當事人位高權重, 唔敢開名, 師兄自己估
*@*
水刀紅牌, 傳聞係細D嫂, 但細D又話係B嫂, 關係複雜, 有待當事人澄清
虎虎
你既另一半, 指老婆/女友(男友), 舉例: *@*既虎虎就係細D喇
飯盒
你瞞住另一半, 係出面食既女(仔), 舉例: *@*既飯盒就係B哥喇
美猴王
即KT, 因他長註花果山
SPA達人
即TOK版, 一見SPA二字就興奮莫明
班馬
水景SPA囡囡, 因其衣服的斑馬紋而得名
格格
水景SPA囡囡, 因其斑馬紋制服已改為格仔制服(靈感來自還珠格格)
豹妹
水景SPA囡囡, 因其格仔制服已改為豹紋制服
啤酒妹
水景美容囡囡, 因其新制服酷似啤油妹制服而得名
VS燕
散人幫四弟, 因其經常去骨場滅妖而得名
白果王
花師奶是也,因其在骨場經常食白果而得名
四大美人
水都*@*, 水景河肥, 水方盧覓雪, 水刀魯芬
起初因水景服務員的"優秀"表現而得名, 後泛指所有服務員
村長
Flyingup師兄, 因他經常去水井搵村姑約會而得名
VS四俠
BALLMEN, BATBATBAT, RYOHUNG0077, KONGLEI
三次郎(狼)
某姓豬的元老
海盜(/海盜王)/大將軍
某白富美既版主
四哥
KONGLEI
城主/皇版
ryohung0077
VS首席分析師
dkdkdk
乳鴒
年紀很輕的美女
乳鴿人
專瘟非常年輕JS ge客人
早場皇子
早上出現的皇子/CZXHARE/只可以早場出現既某姓豬既元老
士摩D
某板主
鐘連翰
UNHAPPY
朱仕齊
某富冒險家精神的元老

其他

排毒
將身體多餘精力排出體外
放煙花
即係排毒
沉船
被JS美色所迷, 不能自拔...
毛伯伯
即100人仔
升空
即起機, 唔使多講啦, 唔明叫HAPPY叔同你真人示範
互動
呢樣野分高中低階既, 就用踢波黎形容啦…
高階: 如入無人之境, 直入禁區, 起腳射門, 仲入埋TIM
中階: 入到禁區, 但臨門一腳被”守門員”擋出
低階: 在外圍竄擾, 不能入禁區
低低階: 連波皮都掂唔到就完場, 我通常都係呢個
R鐘
即Js 想屈機.不努而獲,呃簽鐘
簽鐘
沒有服務, 但額外多簽給JS的按鐘
call 鐘
即擴鐘, 到場前致電給 JS 預約
點鐘
到場點指定JS 上鐘
包大人恩物, 高階互動先用到…唔明既去7仔問服務員.
VAS
Value Added Services
食生果
因某會員和囡囡食生果食到XX, 所以食生果即係食女
開D
做愛做既事
視姦
指在大堂用眼睛對JS進行掃描(Scan)及幻想
挖泥井
為有水井唔打,改打後面枯井,又因挖得太深而挖到出污泥
FOC
Free of Charge...無需小費下與囡囡發生超友誼關係
瘟女
Free of Charge...上長鐘
筷子腿
Free of Charge...短裙長美腿
港姐
Free of Charge...港紙
正氣教
由B元老創立, 在正骨場做出淫邪之事還宣稱自己乃正氣人士,
VS第一邪教. 教眾數目不明.../由某B元老創立並自封教主, 其所規範之正氣教條 , 那十誡都已給其每條破誡不下數十次以上 , 故此此教仍是 ONE MAN BAND , 教主膝下猶虛
瘟室
動物園內情侶位,可與js有近距離接觸,易誘發上長鐘病
練靶
故名思意緊係要開槍射擊 , 在VS 內是個動作式名詞, 例如我今日去"XX練靶"即係我今日去"XX VAS"喇
Open Fire/Fire
故名思意就緊係動詞, 亦即射擊動作 , 例如我今日去"XX Open Fire "即係我今日去"XX VASed"喇
懼虎門
由非常怕虎既豬仕仔成立
海陸空
上中下三路開通
煲粥
Blow Job

道具篇

神奇裕袍
隐藏褲子淫漬的神奇袍子 (由豬仕仔提供)
毀滅証據水
清水一杯, 倒在垃圾筒用作毀滅証據用(由豬仕仔提供)
神奇變大反反褲
反一反, 令 JS 活動空間變大的鬆腿褲技兩(由豬仕仔提供)
血滴子
安全兔

白果門專區

白果門
為對付太咬嘅JS而成立既門派/被所謂正氣人士誣蔑為邪門的正規教會, 由花師奶 所領導 , 主張對大咬JS 派以白果 , 對合理JS 派以白漿, 宗旨乃拯救一眾骨民及引導骨場欣欣向榮
白果門教義
堅持對太咬既JS派白果,跟據供求定律, 無需求之下,物價自然向下
白果門門主
白果王花師奶
白果門右護法
白武士港喱(KONGLEI)
白果門左護法
玉面書生鬧師(LAUS)
白果門元老 A
豬XX (高度機密, 為保護當事人, 不便公開)
白果門元老 B
大熊(啱啱先知佢原來入咗教)
白果門金聖使
白菊特工小平 (abc867867)
白果門銀聖使
白沙皇仙奴(ariesml)
白果門銅聖使
空缺中, 歡迎自薦

暫時諗到咁多, 其他師兄有補充我可加返…謝謝…

打得咁辛苦, 英明既版主唔該加下分比我…擺明老屈架喇…:y-64:

评分

nice job! :em17:
support!
keep it up ching1

好...
我又了解多d la..
期待下一個術語!!

花果山              即昇逸, 因某會員常在此地食生果, 故稱花果山
暫時"花果山"只限昇逸大堂,遲D唔知會唔會擴大範圍.
"水濂洞"當然係佢地既雙人影院啦.

其實現時已經唔止五散人活躍 Vshare,仲要加埋 豬仕 czhare 先得,佢出惦仲多過我!

不過六字頭的名號,我一時間又想唔到!

七小福 ~ 應該會好聽 D!

仲有一個名額,強烈鼓勵各會員積極參與 七小褔行動!

花果山              即昇逸, 因某會員常在此地食生果, 故稱花果山
暫時"花果山"只限昇逸大堂,遲D唔知會 ...
chulo2009 发表于 2011-2-19 14:43

經常係花果山出沒的,不止悟空一個,仲有位 老師 ~

如果佢唔係版主,我一定幫佢起返個朵!:y-17:

VS常用術語---新人必讀諗起初初加入VS時, 見D前輩係討論期間用咗好多術語, 小弟當時完全唁知佢地講緊D乜… ...
花師奶 发表于 2011-2-19 14:02

老師 ~ 一位經常對 JS 指導的有心版主!

開 D ~ 係呢個討論區禁止討論的問題,盡可能簡單帶過,不能詳細描述!

仲有補充:
水方Q房
毛伯伯
鬆腿到位
三水
排毒

細路仔唔係好識,嘛煩花C9註解!!

六壯士又如何?
monster 发表于 2011-2-19 15:52

果然好橋
即時諗起[光:em4:]
好HIGH呀:em11:

仲有補充:
水方Q房 =水方四樓雙人影院
毛伯伯 = 人仔
鬆腿到位 = 唔識,淨係識越位
三水 = 水刀水方水井
排毒 = 你個小兄弟好舒服嘔咗出嚟

細路仔唔係好識,嘛煩花C9註解!! ...
gary4u 发表于 2011-2-19 15:38

嘩! 好難答呀
試吓先