发帖
手机端
扫码访问

南崗漁村,經典粵菜

5452 |24
2月12號晚的深圳,經過長達一周嘅春節假期大蕭條之後,街上人已經漸漸多咗起來。春節大蕭條e個現象,喺深圳某些地方真系好正常嘅現象,一到年底,深圳嘅人日漸減少,細嘅店鋪相繼關門,公司放假,外來工返鄉下,令得深圳e個熱鬧嘅大都市突然間變得有d冷清。不過仲有一樣好嘅,就系e幾日唔駛驚會曬車啦。春節過後,人又漸漸多咗起來,唔洗幾日,深圳又恢復返往日繁榮的景象,睇下南崗漁村酒樓就知啦,
偌大一間酒樓,晚上七點鐘,幾乎冇位。我哋一行六個,來到巖好有一台埋單走人先有位坐,如果唔系又要等啦。南崗漁村生意不嬲都好好嘅,有一次早上八點想來啖番一盅兩件,結果系冇位,服務員話一系等咯,問距要等到幾時,答曰“唔知”。
IMG_20110206_190101.jpg IMG_20110206_190217.jpg
餐廳環境,屋頂裝修成藍天白雲嘅風格,還算逼真嘅。
坐定,服務員喇喇聲上茶水(我哋要咗普洱)、比菜單,一連串動作一氣呵成,幾鬼熟練。完成動作之後走得仲快添,嗖一聲,唔見咗人。我哋確定完菜單,叫咗足足成15分鐘先有服務員過來寫單。睇睇我哋點咗乜先:
IMG_20110206_192751.jpg IMG_20110206_192849.jpg
客家自磨豆腐-25蚊,去親客家餐館,e個必點,南崗漁村嘅自磨豆腐,味道ok,嫩滑,咸咗D,送飯一流。見到上邊豬肉未,初初以為豆腐入邊包有豬肉(客家讓豆腐),不過食落先知,原來得上邊果一丁點嘅喳,睇來系用來做裝飾多D。
菠蘿咕嚕肉-30蚊,e個嘛嘛哋,得三四舊菠蘿,仲好細舊添,酸甜味完全系用糖醋做出來嘅,味道可圈可點,菠蘿多D可能會好D。
金勾木瓜煮魚肚-35蚊,清清淡淡,巖我口味,好多料;魚肚炸過之後再煮,口感好特別,一D腥味都冇,粉絲非常爽口,撈咗魚肚嘅味道,有D似魚翅添,可以以假亂真咯。木瓜先系成煲野嘅經典,吸曬其他野嘅味道,軟而不爛,口感糯中有松。
香芋南瓜煲-28蚊,賣相差勁,鍋邊仲粘咗好多湯汁,一睇就冇胃口,不過味道都可以,南瓜嗦曬D椰汁味,芋頭芋香濃郁,椰汁清香,賣相做好D,成煲野就成功啦。
IMG_20110206_192758.jpg IMG_20110206_193316.jpg
冰鎮芥藍-28蚊,非常好食嘅一道菜,芥藍梗去皮切條,食得出系新鮮嘅芥藍,又脆又爽口,點上豉油芥末,多多都唔夠食。
IMG_20110206_194655.jpg IMG_20110206_194713.jpg
招牌桶皇雞-69蚊,唔知中間層錫紙有何用?味道似鹽焗雞,又冇鹽焗雞咁咸,話系招牌菜,食唔出有咩特別,不過不失,但試無妨。
口多多講一句,南崗漁村系深圳有多家分店,我去過兩家,比我留低嘅深刻映象除咗食物出品OK之外,仲有一樣就系服務態度令人不敢恭維啊,你出品再好,生意再好,服務態度難道就唔可以再好D咩!期待下次有所改進!

评分

服務態度差,真要扣分!不過人多太忙可理解!

你叫咁多樣,我都覺得嘛嘛,好普通,無咩特色。

招牌桶皇雞中間層錫紙應該有保溫作用。

點解食冰鎮芥藍 ?

鎮店之寶係冰鎮豬手, 點解唔試呢 ?

賓兄  個芋頭煲真係嚇人  個厨房師父真係有D問題  咁都可以攞出嚟

登录/注册后可看大图

2月12號晚的深圳,經過長達一周嘅春節假期大蕭條之後,街上人已經漸漸多咗起來。春節大蕭條e個現象,喺深圳 ...
jibin 发表于 2011-2-17 15:46

登录/注册后可看大图

e個係物水,點解有個蒙面靚女出現?係鞭位,你交袋下好喎!
:em19:

楼主 发表于 2011-2-18 09:34:05 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复 2# ken_choy

服務態度差,真要扣分!不過人多太忙可理解!

咁夜晚十二點幾去飲夜茶果時人唔多喔,態度都系差,-20分先!:y-29:
你叫咁多樣,我都覺得嘛嘛,好普通,無咩特色。

招牌桶皇雞中間層錫紙應該有保溫作用

我不嬲都唔識點菜嘅,幾乎上都系人哋點我食,連食乜都懶得去諗啦。

楼主 发表于 2011-2-18 09:35:20 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复 3# 大地蟲

鎮店之寶係冰鎮豬手, 點解唔試呢 ?

冇見到有寫喔,距又冇介紹,師兄介紹下咧

楼主 发表于 2011-2-18 09:38:46 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复 4# kkbbq

賓兄  個芋頭煲真係嚇人  個厨房師父真係有D問題  咁都可以攞出嚟

人哋生意好,冇計啦,廚師應該系忙到不得了,估計系煲滾之後滿出來嘅。不過依家睇回頭,真系有D……:y-10:

楼主 发表于 2011-2-18 09:42:28 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复 5# 20813261

e個係物水,點解有個蒙面靚女出現?係鞭位,你交袋下好喎!

你冇見到距e個姿勢,一巴掌砍落來,我塊面上即刻出現五個手指印,師兄,小心女人啊,特別系出去食飯,冇見到靚女就影:y-63:

冰鎮芥藍-28蚊 個賣相幾好喎.....