发帖
手机端
扫码访问

潮汕特色小食篇

8063 |34
好耐之前就已經想寫嘅,但系人唔系潮汕,深圳又吃唔到喔,好不容易集齊咗幾樣,上住先
1.炒田螺,e尾野,處處都有得食啦,算神馬特色喔。但系家鄉嗰邊嘅炒田螺我見距比咗好多料落去,起碼有成十幾樣咁多,問道就真系同依家食嘅完全唔同啦。有D王婆賣瓜添。
2.鼎了粿(潮汕音譯)。深圳比較少見。用一個炒菜嘅平嘅鍋鏟,淋上一層米漿,再放餡料(韭菜、蘿蔔絲、芋頭絲、花生、鮮蝦等等),跟住又再淋上一層米漿,既系將D餡料包住,滾油炸五分鐘,又脆又香,攞系手上食,加上辣椒醬,味道更加。不過千奇冇食多,熱氣。
3.豆腐花,又系處處有得食嘅。畢半碗,撒上白糖,再畢滿,再撒上白糖。白砂糖系磨成粉末狀,加上黑芝麻同磨碎嘅花生,甜甜香香,好滑,入口即化。記得好細個果陣時一碗2豪紙人民幣,我一般一次食半碗就夠,後來一碗升到5豪,依家,唔知幾錢咯。
4.反沙腰果,先將腰果炸熟,跟住將白砂糖加D水熬成糖漿,放入腰果翻炒幾下,冷卻,大功告成,外邊層霜糖清甜,又唔會話甜得滯果種,裏面腰果脆香。仲有反沙芋頭、反沙番薯等,同樣道理。
5.蜂蝦飯,蜂蝦亦既系蜂蛹啦,有D人覺得接受唔到,唔作詳細介紹。不過味道真系好,仲有,營養價值高。
6.干麺,同街頭嘅武漢熱干麺唔同,比較適合廣東人口味。碗底有醬料同冬菜(天津冬菜,周圍游得賣),醬料都幾特別嘅,每一家做干麺嘅店,出品味道都有少少唔同,原因就系秘制醬料度啦。手工面用開水燙熟,上邊在加上特製炒豬肉片同芹菜,在配上一碗肉片鹹菜湯,我要食啦,你哋慢慢睇。
7.膠羅錢(潮汕音譯),亦既系糯米糍啦。相信好多人食過啦。以前系市場街邊有個人固定喺度擺攤賣,我啊爺隔一日就帶我去食,e一碟一蚊雞,平到啊。糯米糍放系平底鍋度用文火慢慢煎,時不時就翻動下,保持整體嘅熱度,有客要幾多就切幾多落來,切成一粒粒,放喺糖上翻幾翻,就成身都粘滿糖啦,e個要趁熱食,又軟又糯,如果唔系糖溶化咗就唔好食啦,再加返熱完全失去咗果種味啦。警告,食多會滯。
8.捆板,同腸粉型似,不過e個可以攞系手上食,唔駛淋醬料啦。白色嘅皮系用米漿蒸熟嘅,有D似河粉,薄薄一層包住韭菜、豆腐乾等其他餡料。全部野都系整熟嘅,即包即食,依家一條一蚊。
9.薯粉豆干,顧名思義,薯粉做嘅豆干,將生薯粉調成糊狀,用塊布包住,蒸熟。熟咗之後系紫灰色,晶瑩剔透,薯香撲鼻,e個時候用醬油點住食,簡直系一流。炸咗之後,外面成金黃色,蘸D蒜蓉鹽水……
10.芋頭酥,芋頭蒸熟加糖打成泥狀,淋上面同雞蛋調好嘅漿,滾油炸熟,好多潮汕大排檔有得食。

评分

嘩,好多我都未食過。 my mouth is watering~~:em6:

地道炒田螺好正咯,但你張相睇落似“福壽螺”多d喔。:y-10:

潮汕小食好多,例如糯米大腸,蠔仔餅等。 。繼續丫~~:y-67:

好耐之前就已經想寫嘅,但系人唔系潮汕,深圳又吃唔到喔,好不容易集齊咗幾樣,上住先

1.炒田螺,e尾野, ...
jibin 发表于 2011-2-12 15:58

登录/注册后可看大图

嘩!e味野我最岩,又肥又大粒,正!
我細個果陳,志中意食抄田螺,
夜晚八點零九點鐘開檔,
一個中年大漢,推住一架車仔、
上面放一大鍋抄田螺,香味四播,
一面沿路叫賣"賺做",
又辣又好味,回臆也在流口水!
Jibin哥,幾時帶我去食呀?
:em6:

蜂蝦飯,蜂蝦亦既系蜂蛹啦,有D人覺得接受唔到,唔作詳細介紹。不過味道真系好,仲有,營養價值高

登录/注册后可看大图

jibin哥,e個似粟米抄飯多d喎,我放大張相都吾見有風筒既!:em11:

好多糖.........................一大半食物都用好多糖...............唔用糖個d我好想食呀!!!!!!!!!!!!!!!

回复 1# jibin

請問深圳有呢d豆腐花食嗎 ?

除左反沙腰果  其餘果D我都唔識

炒田螺是我的最爱!   小吃看的我口水直流。。。。。

边间餐厅啊?

未见过哦

楼主 发表于 2011-2-16 09:31:57 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳

回复 2# ken_choy

地道炒田螺好正咯,但你張相睇落似“福壽螺”多d喔。

田螺系大佐D,不過食前邊D肉好正啊,在裏面嘅肉就唔好食啦,好多未多未出世嘅田螺仔。
潮汕小食好多,例如糯米大腸,蠔仔餅等

蠔仔餅好多地方有得食,糯米大腸好似未見過喔,等我去揾下。