发帖
手机端
扫码访问

年初一的晚飯

6163 |28

年初一  家姐話 不如番大陸 揼骨 食飯  家姐未食過勝記  我負責帶路  食完之後家姐話 "I will be back"

十年老花雕半斤$39.5

用熱水加溫  這是一個好酒  唔識飲酒  也可淺嘗

179349_185893851443267_100000679594275_518951_2716215_n.jpg 180193_185893868109932_100000679594275_518952_8245778_n.jpg

花雕  加一粒話梅在杯內 更加可口 但這酒就像蛇蠍美人  不知不覺間  你就

燒乳鴿兩隻$52

例牌要叫的燒乳鴿  例牌好食

者者芥蘭片$32  

用蝦醬做調味  芥蘭去皮切片  上次香港"得龍"果個値得賣66蚊  這個就要賣300蚊啦  唔該"得龍"條厨房佬  上嚟學吓嘢喇

豉油皇鵝腸$38

這個鵝腸做得鹹左D  不過鵝腸好靚

京葱焗魚嘴$46

鯇魚嘴超新鮮  加上煱底大量淋甜蒜頭  食完魚嘴  重要食埋蒜頭

頭抽撈豬肚$48

豬肚一D都唔UN  爽口 夠味  飲啤酒一流

話梅花雕雞$50

雞肉嫩滑  充滿酒香  這花雕雞我比90

撈起鮮腐竹$19

在一眾濃烈味道菜餚中  再吃這一個清淡口味的小點  有一種清新感覺

芝士焗蕃薯$6.5

咪以為厘個係蛋糕  這是蕃薯  初初我叫一個  三個一齊鬧我  咁多好野唔食食蕃薯  但食完一個後要再叫多個

薑撞奶$5

初初我以為小桃園薑撞奶已經好好食   原來這裡更更更更更更好食  敬告諸君  無論你已食到幾飽  都要一試這飯後甜品"薑撞奶"

168675_185894154776570_100000679594275_518963_6177086_n.jpg 180768_185894178109901_100000679594275_518964_5152521_n.jpg

今晚大家食得非常滿足  十分滿意  我的介紹令家姐讚賞不已

在勝記見到這一隻….我初初以為是鵝  睇真又唔似   請問有無人知厘隻係乜東東

评分

真係好正喎......
呢間野睇黎真係好好味...
大象哥成日都去喎.....
有機會一定要試試LA....

多謝師兄精彩報告,,
唔....勝記水準一向幾好,,我以前都好中意幫襯架,,多數去花園城嗰間..

芝士係鹹,番薯係甜,幾特別 ^ ^

年初一  家姐話 不如番大陸 揼骨 食飯  家姐未食過勝記  我負責帶路  食完之後家姐話 "I will be back"
十 ...
kkbbq 发表于 2011-2-5 08:03

睇到流晒口水:y-65:
真係要去試吓
頭先Search咗一陣先揾到地址

十 ...
kkbbq 发表于 5/2/2011 08:03

大象兄,睇來你幾撐這間勝記。

等我, 開年飯一定上去食!:y-30:

京蔥魚頭好吸引我:y-11:

楼主 发表于 2011-2-6 16:23:13 | 显示全部楼层 来自: 香港
真係好正喎......
呢間野睇黎真係好好味...
大象哥成日都去喎.....
有機會一定要試試LA.... ...
hei0135 发表于 2011-2-5 11:55

我帶咁多人去過  個個都話有下次
多謝師兄精彩報告,,
唔....勝記水準一向幾好,,我以前都好中意幫襯架,,多數去花園城嗰間.. ...
drydrydry 发表于 2011-2-5 13:11

多謝師兄加分  勝記 我淨係去過荔枝花園果間乍
芝士係鹹,番薯係甜,幾特別 ^ ^
chlonline 发表于 2011-2-5 13:44

六個半一件 一定要試吓
睇到流晒口水
真係要去試吓
頭先Search咗一陣先揾到地址
unhappy123hk 发表于 2011-2-5 16:11

師兄  如果唔熟路  在東門打的去20-23蚊
大象兄,睇來你幾撐這間勝記。

等我, 開年飯一定上去食!

京蔥魚頭好吸引我 ...
ken_choy 发表于 2011-2-5 16:23

我昨日初三  又上左去 勝記多一次食飯:)

十 ...
kkbbq 发表于 2011-2-5 08:03

睇到我留哂口水,:em14:
大象,你食好野又吾帶理我去呀

我帶咁多人去過  個個都話有下次

我昨日初三  又上左去 勝記多一次食飯

kkbbq 发表于 6/2/2011 16:23

勝記是你家。。:y-18:

回复 7# kkbbq

我昨日初三  又上左去 勝記多一次食飯

大象兄將勝記當成自己飯堂啦!十年老花雕,好有興趣品嘗一番,十年老酒,梗系又純又香,入口即化啦!:y-65:
姜撞奶加芝士焗蕃薯,做早餐一定系very good!!!