发帖
手机端
扫码访问

年卅晚食西餐

4776 |18

168619_185893751443277_100000679594275_518947_5378552_n.jpg 181746_185893424776643_100000679594275_518935_5026_n.jpg 180390_185893478109971_100000679594275_518937_5914309_n.jpg

年卅晚之前  和親友一早已食左團年飯  我當晚便和老虎去荃灣"莎樂美餐廳"  到這間老牌餐廳鋸扒  "莎樂美"在荃灣做左三十年  可以撈咁耐   當然有D口碑喇

180768_185893514776634_100000679594275_518938_756991_n.jpg 166848_185893451443307_100000679594275_518936_2730055_n.jpg 180032_185893388109980_100000679594275_518934_5677815_n.jpg

我食"鐵板黑椒牛柳"   老虎食"鐵板布倫加西冷牛扒"

我和老虎  都好鐘意飲"周打魚湯"   雖然這個湯味道都唔錯   但缺少了從前"周打魚湯"的配料  這個湯內   應該真的有一些魚柳肉  和梳打餅碎   這是美中不足

飲西湯  一件麵包一定少不了  這件很有特色的麵包  就要讚番吓

20蚊一杯紅酒  紅酒  是食牛肉的好配搭

老虎的頭盤"奇異果八爪魚沙律"

老虎的"鐵板布倫加西冷牛扒"   老虎怕食生肉  要七成熟  點知重整到九成熟  變左好"鞋"  這個什麼"布倫加汁"又麻麻地   總之整個都麻麻地

我的"鐵板黑椒牛柳"就唔同喇  五成熟  好嫩滑  又夠厚身  個汁調得濃香黑椒口味  好嘢!!!

餐飲可選  生啤  橙汁  咖啡或茶  我和老虎都飲"橙汁"

最後  重有一杯好好食嘅"朱古力雪糕"

你個牛柳,睇起上來都開胃d!

登录/注册后可看大图

楼主 发表于 2011-2-5 06:47:02 | 显示全部楼层 来自: 香港
你個牛柳,睇起上來都開胃d!
20813261 发表于 2011-2-5 04:54

以港式豉油牛扒嚟講   好過金鳳喎

大象版主,睇相塊麵包和你件牛柳都好掂!

件麵包幾特色,"翠"(唔識寫個字)唔"翠"?

年卅晚之前  和親友一早已食左團年飯  我當晚便和老虎去荃灣"莎樂美餐廳"  到這間老牌餐廳鋸扒  "莎樂美"在 ...
kkbbq 发表于 4/2/2011 23:35

你個牛柳睇落都幾好!價錢又唔貴喔!:y-38:

無錯,鋸扒點可以少□紅酒,20蚊杯都幾人性化。
唔會叫客人買成支,飲唔曬都幾浪費!

睇落唔錯,不過扒呢d野要食過先知

登录/注册后可看大图

呢個牛柳,正喎!

以港式豉油牛扒嚟講   好過金鳳喎
kkbbq 发表于 2011-2-5 06:47

大象師兄可知金鳳仲有無其它分店?

楼主 发表于 2011-4-19 20:12:01 | 显示全部楼层 来自: 香港
大象師兄可知金鳳仲有無其它分店?
無爭有為 发表于 2011-4-19 19:44

這間好似無其他分店喎

楼主 发表于 2011-4-19 20:37:21 | 显示全部楼层 来自: 香港
金鳳係我以前最愛西餐扒房,但自從紅磡店關門後,試過好多間如:扒王之王、珊瑚堡、維苑等等,都未能附合 ...
無爭有為 发表于 2011-4-19 20:25

乜金鳳有紅磡店嘅咩  我未去過喎
金鳳灣仔店  味道最好  格調有70-80年代feel  我最喜歡
山林道店  味道ok   夠大間
太子店  味道差  唔衛生  又細間  我唔會再去
點解師兄post骨場相嘅有D似水都喎