发帖
手机端
扫码访问

回應包大人的決定

20090 |175
以我的權限根本沒可能看到的貼子卻在未加上權限前無意中看到了,看完後心中有一種激動想回應一下,可惜已經不能再進入了,唯有在此開一個新貼發表一下。對於25仔一事令包大人作出這個決定並不是我想討論的問題,因為這是包大人的個人決定,只能說一句可惜,但亦會尊重及體諒。相反最後一句所說是否有存在的價值也是我曾經思考過的問題。

雖然我對這個網站並沒有貢獻,身份卑微,可是我卻是這個網站的常客,曾經在過去也發表過幾篇有關Spa的報告,但當未發表完所有六篇報告後便停了,原因有一點點跟包大人相似。我不想令人誤會我在侮辱js,也沒有想過要令人用有色眼鏡去看待這行業的所有從業員,當時出報告的目的只是想分享一下經驗,開心的或不開心的也一笑置之,可惜也間接成為一個扭曲按摩行業的罪人,或許便是【我雖不殺伯仁,伯仁因我而死】。

我不是衛道之士,也沒有資格去批評任何人,如何消費是個人喜好。在我個人眼中,從來沒有一點看不起js,相反有一點點憐惜她們,亦會尊重她們。js為錢工作是必然事實,希望多點小費也是人之常情,可並不等於是貪錢,也不代表必然要提供額外服務。近來越來越多人有了一種另類想法,正邪混為一談,更甚至有些人認為小費是額外服務後才應有的獎勵,對一眾平實的服務變成了不值一提,只配用失望而回作總結,是本末倒置嗎?

最令我印象深刻的兩件事觸發我不願再出報告,第一件事是我相熟的正骨JS向我哭訴給一些客人故意留難,原因是她堅持不會提供額外服務,一些客人在小費單中用侮辱性的數字去表達不滿,有些提出加鐘但卻要她只要站在角落,不用按摩的變態懲罰。第二件事是其中一個JS因為他在香港的男朋友看到她工作的地方有提供額外服務的報告,而當中因為有近似她的描述而分手。

我明白這並不能歸究於報告,只是那些心智有問題的人借題發揮吧,正如【北上】等如【嫖妓】,對一些沒見識的人來說還在自鳴得意。可是現實中的確有太多這類人存在,他們可曾想過如果發生在自己親人身上時會是何種滋味呢?我不是要否定討論的存在價值,而是希望各位版主能否在這問題多作一些思考。

评分

我不是衛道之士,也沒有資格去批評任何人,如何消費是個人喜好。在我個人眼中,從來沒有一點看不起js,相反有一點點憐惜她們,亦會尊重她們。js為錢工作是必然事實,希望多點小費也是人之常情,可並不等於是貪錢,也不代表必然要提供額外服務。近來越來越多人有了一種另類想法,正邪混為一談,更甚至有些人認為小費是額外服務後才應有的獎勵,對一眾平實的服務變成了不值一提,只配用失望而回作總結,是本末倒置嗎?
wtwk 发表于 2011-2-4 14:38

非常同意
尤其係鬆腿,已經令到好似呢個項目無鬆入第3腿係唔正常,真係本末倒置
尤其係水刀,有d相識過2年係其他地方識既,真係見著一個又一個既囡囡入邪道,甚至令同佢地上鐘有d不自然既感覺...

除咗鼓掌
真係唔知講乜
其實要特別服務使乜去大場呀
去邪骨咪得囉
我去按摩並不一定要有VAS
有咪當bonus囉
亦無因為冇而留難她們

除咗鼓掌
真係唔知講乜
其實要特別服務使乜去大場呀
去邪骨咪得囉
我去按摩並不一定要有VAS
有咪當bonus囉
...
unhappy123hk 发表于 2011-2-4 15:21

無錯, 大家去正場諗VAS都係想表現下自己既魅力同財力...有係BONUS無都唔係JS既問題...

回复 1# wtwk
師兄呢篇報告,發人深醒,值得鼓掌。
不過我哋係要面對現實,額外服務喺按摩行業已經普遍存在,呢個事實係唔能夠末殺,
因為事實上,有啲JS係想揾快錢,而且有咁嘅市場,佢哋亦都考慮到,當佢哋年紀越大越難喺呢行生存。
並不是報告令人用有色眼鏡去看待這行業的所有從業員,扭曲按摩行業。
而事實上,亦都有好多JS寧願掙少啲,都唔提供額外服務,不能一概而論。
至於你提出嘅實例,係個別害群之馬所為,呢種侮辱js,看不起js嘅所作所為係可恥嘅。

正所謂樹大有枯枝,最緊要做好自己先.
其實又唔駛諗得JS太慘既,我相熟既JS有個都搵夠返左家鄉結婚,都係個GOOD ENDING.

未搵夠既咪繼續做住先囉,遇到衰既客人亦會遇到好既客人,最多做唔落去咪轉第二個場,無野格.
早前晌QQ問過一個晌X島手勢超舒服既JS,問佢點解唔轉去大場做啊,佢答我而家個場夠正規,佢做得開心. 咁都替佢開心既,JS自己識諗架喇.

评分

我都只係小人物, 未入到包兄帖中

師兄講得好, js只係打份工
好多人去正場當VAS係指定項目, 甚至出現用vs帖威脅js
係以為自己有錢大曬, 完全唔尊重js

無論基本服務, 增值服務, 一切都應該由雙方協商而定
js唔願提供, 大不了準時下鍾另覓適當人選

都係果句, 必需要'增值服務', 請不要去正場
正場獲得增值服務證明閣下骨運好, 你會認為你永遠都好運嗎?
不會的, 都請不要認為正場VAS為必然

评分

十分認同師兄你嘅見解!

發生左二五事件後,我嘅良心一直受到好大嘅責備,
有人利用我嘅報告去欺凌弱小 ...
包大人 发表于 2011-2-4 15:21

一件物件, 可以有好既用處, 落係壞人手可變成殺人武器,
發明物件的人沒有錯, 所以包兄不必自責

有機會去三水附近就睇下何生既尊容~