发帖
手机端
扫码访问

年夜飯歡聚於 順風雅厨

6219 |30

180586_184398181592834_100000679594275_509717_585512_n.jpg 163842_184398521592800_100000679594275_509732_4828659_n.jpg 164350_184398211592831_100000679594275_509718_2514919_n.jpg 167715_184398244926161_100000679594275_509719_7771769_n.jpg 180154_184398274926158_100000679594275_509720_603936_n.jpg

28/01/2011
Sofood網站  宴請我們飲食版版主  在深圳"順風雅厨"年夜飯一聚  因有些版主事忙    故只有五人出席  "順風雅厨"位於深南東路  廣深賓館二樓  "順風雅厨"陳設裝璜十面講究  我們是包房用膳房 雖未算豪華  但簡潔清雅在此間用膳  也感覺唔錯

167571_184398304926155_100000679594275_509721_5449758_n.jpg 166424_184398364926149_100000679594275_509723_870460_n.jpg

餐前我們在談天說地  部長問我們是否需要一些花生作小食  我話好呀  我以為送嘅  點知原來要16蚊一份  花生乍喎  16蚊貴唔貴D

重有樣特別嘅  順風雅厨餐前生果先上 打破傳統  係食餐前果 唔係飯後果

鐵板牛仔骨   $68
真係食唔出有乜嘢特別  但味道都合格 多兩三件牛仔骨會好D

芫爆茶樹菇   $38
這度菜不錯  我吃不到有肉  但它很有肉的香味  真是奇妙

香芋百合芡實煲  $28
又係一個味道唔錯嘅菜 用椰香制法  個椰香汁  香甜滑  當湯飲都得  可惜芋頭、南瓜、百合 份量都太少了  讓人一種小家的感覺

生炒農家菜心   $18
一碟便宜又精采的炒菜  全碟菜無菜葉  只選菜遠部份來炒成  幼嫩的菜遠炒得剛好熟與未熟之間  爽甜嫩集一身  正到無野講

石燒五仁剛果   $36
五仁有紅腰豆、合桃、栗米粒、芡實、銀杏 用一個石頭鍋送上來  這個是超版的至愛  但又的確幾好食嘅

京葱生煎飽   $16

這個生煎飽  真豈有此理  我未食過飽皮咁薄的生煎飽  件肉反而鬼死咁厚  因為飽皮薄  底面煎濃左  變成兩塊硬皮夾著一件唔好食嘅肉  你話這個"京葱生煎飽"幾咁失敗呢

埋單$277人仔    人均消費55.4大元

评分

回复 1# kkbbq

芫爆茶樹菇   $38
這度菜不錯  我吃不到有肉  但它很有肉的香味  真是奇妙

師兄,e舊埋系肉咯。肯定系俾人夾走咗你唔知啊。冇掛住影像啦,好野都俾人食曬。睇落出品都幾唔錯喔,就系量少咗D,個碟咁大,裝咁少野。

楼主 发表于 2011-1-30 10:36:44 | 显示全部楼层 来自: 香港

其實我影相果陣都見到嘅  就係得果三數條囉

大象師兄,咁快手出食評。幫你加分先

楼主 发表于 2011-1-30 13:25:29 | 显示全部楼层 来自: 香港
大象師兄,咁快手出食評。幫你加分先
beautylady 发表于 2011-1-30 11:42

多謝師姐   我實在太得閒  咪揾D野做吓囉

28/01/2011
為Sofood網站  宴請我們飲食版版主  在深圳"順風雅厨"年夜飯一聚  因有些版主事忙    故只有五 ...
kkbbq 发表于 2011-1-30 09:32

如此看來,d野都好貴下,我得果150蚊,應該冇物作用!

有鞭個出席呀?
:em21:

地方唔錯噃,d餸就平凡少少:y-52:
牛仔骨都几貴下:y-105:
花生直頭搶錢:y-85:

评分

地方唔錯噃,d餸就平凡少少
牛仔骨都几貴下
花生直頭搶錢
atompower 发表于 30/1/2011 18:45

硬件OK, 軟件有待改善。。

地方唔錯噃,d餸就平凡少少
牛仔骨都几貴下
花生直頭搶錢
atompower 发表于 30/1/2011 18:45

硬件OK, 軟件有待改善。。

如此看來,d野都好貴下,我得果150蚊,應該冇物作用!

有鞭個出席呀?
20813261 发表于 30/1/2011 18:09

150蚊,你可去三次飲茶。。嘿嘿。。。:y-66: