发帖
手机端
扫码访问

Kkbbq 食喇喂之 勝記的失望

3224 |17

每次去勝記  總見有客人點一個叫 "將軍過橋骨" 的食物  但是小象每次只是和老虎去食飯   如果叫一個售價160蚊的 "將軍過橋骨" 就唔多値得   日前和幾個親友  一共五人去勝記食飯   終於有機會一嘗 "將軍過橋骨" 了                                                                                                                           

但是這 "將軍過橋骨" 令小象十分失望  上桌時温度已不太熱   排骨位置肉質應該不錯  但此骨  差不多整條也很粗鞋   醬汁也只有鹹味外  有舍特別   這個"將軍過橋骨"  除浪費了160元外  更破滅了我年多來對它的幻想

幸而  勝記其他出品都好好   因為當天  我是宴請一個外國回來的親友  之所以不能有失   我才選擇勝記

將軍過橋骨       貴夾唔好食   千祈咪試

撈起鮮腐竹   清清淡淡

乳鴿    外國回來的親友   佢好怕肥   但點都忍唔到口  食左一隻

喱個豉椒鵝腸   超正   鵝腸又肥  又新鮮

冰鎮介蘭   把芥蘭除去外皮   食落更爽口   又無渣

豉椒炒花甲   味道不錯

者者黃鱔煲    好惹味  重好多鱔添

京葱生煎飽

酥炸雞蛋散  甜點   當然不及金悅軒  但肯定合格

這一餐  那一個外國回來的親友  讚不絶口  由其乳鴿  好彩厘餐飯都無失禮人

评分

將軍過橋骨  得個名個樣:y-105:
HAHA......個賣相真係幾得下><

回复 1# kkbbq

個“將軍過橋骨”點解黑嗎嗎咁?醬料?煎隆咗?:y-70:

回复 3# jibin

我覺得似係醬料...^^

d小菜好似好掂, 攪到我又想去試下:y-63:

這餐唔失禮啦!

啫啫黃鱔煲睇落幾正喔!

使咗幾銀丫大象兄?

楼主 发表于 2011-1-23 19:03:07 | 显示全部楼层 来自: 香港
將軍過橋骨  得個名個樣
HAHA......個賣相真係幾得下>
hei0135 发表于 2011-1-23 10:19

個賣相直頭Very Good  我恨食好耐架喇  點知....
回复  kkbbq
個 "將軍過橋骨”點解黑嗎嗎咁?醬料?煎隆咗?
jibin 发表于 2011-1-23 10:29

黑嗎嗎的是醬料  我都唔識形容  鹹鹹地  辣辣地囉
d小菜好似好掂, 攪到我又想去試下
bonsonhui 发表于 2011-1-23 14:08

勝記值得一試
這餐唔失禮啦!

啫啫黃鱔煲睇落幾正喔!

使咗幾銀丫大象兄?
ken_choy 发表于 2011-1-23 15:44

咁係得過 "將軍過橋骨”瀨野者  其他掂喎
唔算貴530蚊  如果無叫將軍骨  平好多喇

碟將軍過橋骨除咗貴之外,賣相都麻麻咋.....唔抵。

睇完大象版主的報告,我覺得勝記的用料都幾靚同幾新鮮,
睇見D鵝腸又肥又大,D黄鱔睇相都睇到鱔肉係彈牙嘅......
真係睇到都食指大動:em15:

楼主 发表于 2011-1-24 07:24:13 | 显示全部楼层 来自: 香港
碟將軍過橋骨除咗貴之外,賣相都麻麻咋.....唔抵。

睇完大象版主的報告,我覺得勝記的用料都幾靚同幾新鮮 ...
kt1997kt 发表于 2011-1-23 20:30

將軍過橋骨  其實賣相唔錯架  我影得差左D者
的蛋散有無麥芽糖漿跟著呢?
monster 发表于 2011-1-23 23:35

蛋散上面  已加有糖漿  所以再無麥芽糖漿跟上

蛋散上面  已加有糖漿  所以再無麥芽糖漿跟上  ...
kkbbq 发表于 2011-1-24 07:24

聽落咁樣會好食d wor, 麥芽糖我成日覺得有陣味好唔鍾意