发帖
手机端
扫码访问

四海游龍記

3039 |14
上個星期六,友人想去東門買D野so約咗我一齊。差唔多行到一點,肚餓,東門e個地方,酒樓、餐廳、小食店琳琅滿目,一時間真系唔知要去食D乜好,好混亂啊!but,突然醒起大象兄曾經出咗篇報告響東門e邊食過間叫做四海遊龍嘅,間菜色都唔錯喔,以前寶安有一間未來得及試下就汁鬼咗,就咁決定啦,去游一游下:
四海游龍,都唔知點解要叫e個名,周圍游?咁即系話唔定幾時距又要游走啦,龍遊淺水遭蝦戲咯。
P1130964.jpg P1130977.jpg
環境都好好咁話,清靚白凈,開放式嘅用餐環境,同埋d菜單。
P1130970.jpg P1130971.jpg
睇來睇去,最後點咗個香酥豬排飯,15蚊,上菜速度好快,賣相亦都唔差,就系青菜少咗D,仲配有少少酸菜同半隻滷水蛋,蛋冇咩味,外層有DD硬,唔知系唔系天氣凍嘅原因咧。仲有,嘅半隻蛋其實好細啊,一口就俾我解決咗。酸菜冇食到,應為冇興趣。
香酥豬排,話系香酥,D皮一D都唔酥,名副其實,好在味道還可以,火候又巖巖好,唔會太老亦唔會太後生,豬肉亦都非常之嫩。不過奇怪,點解冇俾D醬汁俾我咧?
P1130973.jpg P1130976.jpg
韭菜水餃,五個,6蚊,入邊D餡料咸度適中,韭菜加豬肉碎,不過韭菜對於我來講就少咗D,我鍾意食純韭菜餡嘅。唔錯,可以一試。
韭菜鍋貼套餐,15蚊,e個鍋貼仲有一碗牛丸湯,湯冇影到,一上來就即刻俾友人食曬,據距食完回憶,牛肉丸唔好食,丸系淋嘅,冇牛肉味,湯又不咸不淡冇特色。
P1130974.jpg P1130975.jpg
韭菜鍋貼,來到四海遊龍緊系要食鍋貼啦,人哋就靠e個做出名嘅嘛。一遍煎得焦黃,一遍又保持水嫩軟滑,口感好特別,入邊嘅餡料同韭菜餃子嘅一樣,都系韭菜加豬肉碎,不過咁樣整就比韭菜餃子好食得多啦,其實兩種完全系同樣材料做嘅。
遊夠買單啦,36蚊總共,人均先18蚊,又系睇到流嘅一餐。食完之後行出去,發現隔離有一間叫樂送嘅,e間仲便添啊,有飯,有小食飲料,下次啦,樂送,我哋後會有期。

评分

d豬排睇嚟好干下,好似餅干咁:y-105:
但係你又話好嫩?!就咁就唔似:y-9:

评分

楼主 发表于 2011-1-11 09:54:49 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复 2# atompower

d豬排睇嚟好干下,好似餅干咁
但係你又話好嫩?!就咁就唔似

外邊嗰層睇落都幾干下嘅,但系D肉就唔干喔。By the way,外邊層皮會勒嘅,15蚊,又有豬排又要飯,算系咁啦:y-23:

我星期六一點左右都係個到行緊, 早知一齊食啦:y-18雖然已經飲完茶), 唔知點解個日靜到我有d驚, 冇乜人行個商場

禮拜日經過門口,得小貓三四隻:y-51:。 。 。無試到, 鼠咗去食“蛇王善”:y-17:

猪扒好像花生糖。

楼主 发表于 2011-1-11 16:30:58 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复 4# bonsonhui

我都覺得奇怪啦,上邊條咩異國風情小食街爆曬棚,但系e都就空liao liao咁。師兄都系嗰度,點解冇見到你啊?

楼主 发表于 2011-1-11 16:36:17 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复 5# ken_choy

禮拜日經過門口,得小貓三四隻。 。 。無試到, 鼠咗去食“蛇王善”

蛇王善?系唔系e間啊http://www.sofood.cc/restaurant_sr.php?shopid=5288
我都想揾個時間去試下:y-67:

楼主 发表于 2011-1-11 16:37:46 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
回复 6# Olina

猪扒好像花生糖。

話是話,真系有D似

回复  bonsonhui

我都覺得奇怪啦,上邊條咩異國風情小食街爆曬棚,但系e都就空liao liao咁。師兄都 ...
jibin 发表于 2011-1-11 16:30

外星人"笨"唔係咁容易發覺:y-17: