发帖
手机端
扫码访问

元朗爽爽醉雞麵 VS 深水埗維記豬潤麵

3667 |10

前天  去食元朗名店 "爽爽醉雞麵"  食完醉雞麵  自己去行深水埗鴨寮街  行到六點  老虎話要打牌  唔煑飯 咁我咪一條友去食 深水埗"維記豬潤麵 "囉一日食兩間名店 滿足晒

不過唔係話我地D鄉下佬  幫番新界人  元朗"爽爽醉雞麵" 真係贏幾條街  今次應該係我最後一次食 深水埗"維記豬潤麵"喇   食完碗豬潤麵  搭巴士番屋企時   味精敏感症發作  口渴到爆呀!!

我地等左四十分鐘   先有得食呀  餓死人喇

我地坐VIP房  碗筷全部即棄   超唔環保

買相OK

名不虛傳  果然好雞  肉滑  酒香濃  味適中

豬扒  唔知佢點整  明明塊豬扒睇落唔多靚  但係食落一D都唔"粗鞋"  仲好好味

這個伊麵  聽講都好出名 我而家信啊  排四十分鐘隊  有原因嘅

這個"淨雲吞"都合水準  但唔突出  

深水埗"維記豬潤麵"以前要排晒隊  最近兩次去  已風光不再

向來這豬潤麵  賣相都是不太好  今次亦不例外 (我個係豬潤米粉) 如果叫麵   一定要轉出前一丁  如果唔轉  佢比餐廳用的專用即食麵  一D都唔好食

咖央多士  雖然我叫咁多次  無一次好食過  但我總希望會有一次  吃回我從前吃的咖央味道  但又一次失望

164736_1770310054944_1155006187_2019384_1153919_n.jpg 164012_1770309934941_1155006187_2019383_4165400_n.jpg

加支可樂9蚊一支

豬潤麵42
蚊埋單  午飯"醉雞麵"都係48蚊之嘛  好食好多喎  

大象兄你攞我命咩, 雖然我住得遠, 但係下次我會由福田返香港去會一會佢先得

楼主 发表于 2011-1-10 21:23:08 | 显示全部楼层 来自: 香港

師兄  咁樣去喎
元朗西鐵站  過天橋  往住宅區方向行  在左邊斜路落天橋  然後右轉行入住宅區     直行約兩三分鐘 在右手邊店鋪  揾唔到問下人 醉雞喺邊 一定識

如果在福田口岸搭B1  在東頭村站落車  行入住宅區 問下人 醉雞喺邊  係本地人都識  你咁識揾食  我地D鄉下人  一定教你去

師兄  咁樣去喎
元朗西鐵站  過天橋  往住宅區方向行  在左邊斜路落天橋  然後右轉行入住宅區  ...
kkbbq 发表于 2011-1-10 21:23

keke, 有地址就唔怕搵唔到, 電話有地圖, 雖然我住係港島東, 睇左你d圖點都去試下, 順便行下new balance outlet 睇下有冇好野汁

楼主 发表于 2011-1-11 07:36:35 | 显示全部楼层 来自: 香港
keke, 有地址就唔怕搵唔到, 電話有地圖, 雖然我住係港島東, 睇左你d圖點都去試下, 順便行下new balance o ...
bonsonhui 发表于 2011-1-10 22:33

bonsonhni師兄  記得盡早去  下午四點後  分分鐘乜都賣晒  到時就激氣喇

唔係呀嗎........都好難安排wor.......唔通要食左先上去? 定要早d返落黎食, 同有雞先定蛋先一樣咁難 :y-30:

今時今日維記既豬潤麵已經唔得啦.勁多味精

楼主 发表于 2011-1-13 19:55:26 | 显示全部楼层 来自: 香港
唔係呀嗎........都好難安排wor.......唔通要食左先上去? 定要早d返落黎食, 同有雞先定蛋先一樣咁難  ...
bonsonhui 发表于 2011-1-11 09:10

師兄 唔係點  你我同隻老虎  五點七去到  乜都話賣晒  吹漲
eosin55 发表于 2011-1-13 19:46

所以  往日的人龍  已一去不復返  有道理嘅

eosin55 发表于 13/1/2011 19:46

哎,做死个生招牌!真可惜!

楼主 发表于 2011-1-17 18:50:25 | 显示全部楼层 来自: 香港
哎,做死个生招牌!真可惜!
ken_choy 发表于 2011-1-14 14:57

真係嘥晒架  食物館  做好個名要三年  做衰三日就得架喇