发帖
手机端
扫码访问

八珍館(自助篇

3018 |13

用餐餐廳:八珍館

餐廳類型:素菜

詳細地址:深圳市 南山區 桂廟路與南新路交匯處金華城超市商鋪A座首層20號(公交站:南山市場,華聯花園,向南村)

餐廳主頁:http://sofood.cc/restaurant_sr.php?shopid=4308

用餐日期:2010年12月19日晚上

推薦菜式:菌類

消費:中端(10元每位自助餐.人均約10元)
      总評分:4.5(滿分5分)
      味道:4.8(雖話自助,但質量依然有保證)
      衛生:4.8(OK)
      服務:4.8(OK)
      環境:4.8(茶餐廳風格)
      價錢:4.8(十蚊吃感多好野...深圳邊渡有哦~~~~)

開始晒野.......................

調料真多....全部都系好野

三個湯三個粥

主食,粗糧飯

辣野,辣度適中

左邊系豆腐,右邊系紅燒茄子

左邊系茵菜,右邊系紅蘿蔔炒南瓜

左邊系涼拌蓮藕,右邊系西洋菜

左邊系粗糧饅頭(竟然比我發現糖包,得一個,我比吃左,嘻嘻:y-68: .好吃),右邊系玉米.

裡個湯唔知叫咩名,個味有少少怪,不過依然好鮮美,正.

:y-80:

裡個我就唔一一介紹,重點提嚇果個涼拌蓮藕,清清地,吃果時飄著一陣陣花椒香~~~~又爽又脆,開胃聖品,正.

裡個都要重點推薦,應該系藍莓三文治,普普通能,不過很好吃,細細一件,一口搞掂.正.

玉米有少少失望,麻麻地.

薏米粥,基本無下咩調料,超清淡

小米粥,無味.....

裡個咪傳說中既糖包羅~~~~太可惜啦....無我最喜歡地...叉燒包...本身想單點,但太多野吃,感就唔點啦,費時浪費.

總評,上次南山之行又點燃我裡顆好吃之心~~~:y-17: .本住吃到底...所以一於去試嚇裡個十蚊自助.恩,真不枉此行.一個字"不得之了":y-18:

全部菜都試塞,賣相就唔在討論范疇內,食材絕對新鮮(真系吃到原味),味道調配得很恰當(廚藝可見一斑).選擇類型很人性,有辣同唔辣,湯,主食,甜食都有.價格絕對抵到爛啦....

菜式中,湯,蓮藕,三文治比我印象很深刻,來裡渡真系要試嚇D湯,廣東人對湯要求勁高,無肉不成湯,不過裡渡無肉亦很可口,味道絕對鮮美,裡個系重點.:y-80:

好多人聽到十蚊自助餐,就有立刻諗到:y-51: ...食到D咩...真定假...會唔會吃到人..咩.

恩.裡篇野反駁很多人既負面諗法.十蚊的確有好野吃:y-67: .

點解感便,秘決在於,裡間野老世傳既唔系普通既美食文化而系一種對素食文化既執著 .:y-66:

完,歡迎糾正。:y-6:

评分

Try it later.

10蚊。 。 。 。 。 。 。 。真喺多嘢食ar! ! !:y-51:

落啲超市買幾兩涼拌菜都要10啦。 。 。睇到我都心思思tim!!:y-60:

楼主 发表于 2011-1-4 01:09:19 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
10蚊。 。 。 。 。 。 。 。真喺多嘢食ar! ! !

落啲超市買幾兩涼拌菜都要10啦。 。 。睇到我 ...
ken_choy 发表于 2011-1-3 19:15

试吓就知,嘻嘻嘻嘻

"24"係咪通宵營業?

10蚊?係一個想都冇想過嘅"派仕":y-105:

真係好低食><10蚊食咁多野.....正

试吓就知,嘻嘻嘻嘻
cxsjim 发表于 4/1/2011 01:09

睇下邊日有時間,要上去南行下。。。:y-18:

试吓就知,嘻嘻嘻嘻

试吓就知,嘻嘻嘻嘻

$10???????????????????好抵食喎!!!下次真係要試試~