发帖
手机端
扫码访问

金光華的媽媽小厨

6125 |30

昨天約咗阿仔阿女去金光食中午飯,本來我想出去附近的一間食川菜,不過原本約咗+一點等,
誰不知阿仔忘記帶八達通返轉頭攞;攪到我儍更更係金光華企到差唔多四十五分鐘! :y-85:
企到條腰都伸唔直!:y-86:阿仔阿女到咗話唔想我呢個老人家行;所以就帶我嚟"媽媽小厨"嘞o
呢間裝修都几簡約;坐得都尚算舒服o:y-80:

因為有其他客人;費事影到佢地;影天花交差:y-28:  

地方几乾淨光猛

首先嚟既竟然係呢味梅菜陳扣上腩砵(唔知點解個菜名禁怪:y-9: );
一大舊拎出嚟上台服務員先切

切好一舊舊,几好食,梅菜好正,肥肉好易入口,
不過好油,不能食多,尤其我地呢挺肥伯:y-64: 3.8/5

跟住呢碟叫秘制浓汁香叶炒蜆,d汁几好味;送飯唔錯,
蜆肉好好食,可惜嫌佢太細隻:y-50: 3.8/5

呢碟潮式豆醬炒通菜好食:y-11: 4/5

揚洲炒飯可以接受,碟頭較細:y-55: 3.8/5

呢味明炉上湯支竹浸鯇魚好大條,條魚煎完上炉,
呢個唔錯,係后尾越食就越咸!呢點要扣分:y-45: 4/5

算帳人仔226,我就覺得有d貴:y-64:

评分

呢間食過幾次, 質數一般啦, 價錢偏貴, 不過係金光華裡面貴d係正常, 師兄坐出面定裡面, 我鍾意出面多d:y-87:, 呢間同爸爸同一個老細, 有時見個老細走黎走去

哥哥仔唔記得帶八達通要磚頭羅返  
依家深圳可以用 八達通?
我問過 7-11  好似冇得賣也冇得充值噻
八達通 ...
ruocen 发表于 2010-12-31 12:01

深圳未可以用八達通, 將來都應該唔得, 本來年底香港會有一咭兩用(分開充值), 現在最後一天也沒有消息, 唔知幾時有

昨天約咗阿仔阿女去金光食中午飯,本來我想出去附近的一間食川菜,不過原本約咗+一點等,
誰不知阿仔忘記帶八 ...
atompower 发表于 2010-12-31 11:27

師兄厘餐好正啊:em17:
睇相都睇到我流晒口水:em6:   滴到個鍵盤都濕埋囉:em20:

楼主 发表于 2010-12-31 19:32:04 | 显示全部楼层 来自: 香港
哥哥仔唔記得帶八達通要磚頭羅返  
依家深圳可以用 八達通?
我問過 7-11  好似冇得賣也冇得充值噻
八達通 ...
ruocen 发表于 2010-12-31 12:01

佢响深圳住咗成個星期;張八達通係返港用:y-10:
八達通暫時未可以係深圳用,遲d啦:y-11:

楼主 发表于 2010-12-31 19:34:21 | 显示全部楼层 来自: 香港
5人人均45確實偏貴少少  不過都合理
環境 出品 服務好似都OK喔

梅菜陳扣上腩砵  個名又真系怪怪地  ...
ruocen 发表于 2010-12-31 11:59

虽然話5个人,除左我其餘4人都係超細食,食2啖反己經話飽嗰隻:y-55:
查實我都唔知!食落其實同東坡肉差唔多:y-64:

楼主 发表于 2010-12-31 19:40:16 | 显示全部楼层 来自: 香港
呢間食過幾次, 質數一般啦, 價錢偏貴, 不過係金光華裡面貴d係正常, 師兄坐出面定裡面, 我鍾意出面多d:y-8 ...
bonsonhui 发表于 2010-12-31 17:57

我都覺得一般!
我地5個人所以冇得坐出面:y-50:

楼主 发表于 2010-12-31 19:42:17 | 显示全部楼层 来自: 香港
師兄厘餐好正啊
睇相都睇到我流晒口水   滴到個鍵盤都濕埋囉  ...
kkbbq 发表于 2010-12-31 19:29

同大象師兄食個d係蚊同象比,大象師兄個d正好多:y-11:

atompower 发表于 31/12/2010 11:27

我都覺得貴,人仔180就差唔多。 。:y-17:

梅菜扣肉, d梅肉睇落唔靚。 。 。青身嘅?醃唔夠喉。 。 。 。 。:y-86:

atompower 发表于 31/12/2010 11:27

我都覺得貴,人仔180就差唔多。 。:y-17:

梅菜扣肉, d梅肉睇落唔靚。 。 。青身嘅?醃唔夠喉。 。 。 。 。:y-86: