发帖
手机端
扫码访问

kkbbq 向西村 西城金一扒房茶餐廳 試食報告

4223 |13

星期五晚 到向西村 西城金一 扒房茶餐廳試食

壺裝涷奶茶 $28

店方送上涷奶茶一壺  用壺裝涷奶茶又幾有創意  這壺涷奶茶我夠膽講  好飲過好多香港茶餐廳  茶夠滑茶味濃淡適中  如果涷奶茶用冰鎮方式  就真是超級無敵涷奶茶皇

賣相:4.5  味道:5  抵食:5

上湯鮮蝦雲吞麵 $18

廣東雲吞麵  在國內好少食  因為國內生麵制做  從不及香港和澳門的水準高  但西田金一扒房茶餐廳就唔知  因為大家掛住影相  麵都浸到冧晒  如果話佢唔好食  對個麵好唔公平  但雲吞都OK  不過18蚊一碗 貴野嚟喎

賣相:4  味道:4  抵食:3.5

欖菜肉鬆豆角 $20

味道和火候都唔錯  但這個用來食粥、食飯是好配搭  但今晚好似….D格格不入咁喎

賣相:3.5  味道:4  抵食:4

耶路撒冷炒飯 $18

這飯賣相唔錯丫  味道就似印尼炒飯  點解會叫"耶路撒冷炒飯"呢?經茶餐廳主厨介紹  原來中東地區人仕豬和牛都唔食  所以這飯用羊肉做配搭  故有此名

賣相:4.5  味道:4  抵食:4.5

聯合大雜扒 $50

包括有~牛油多士  羅宋湯 雞、牛、豬扒  配意粉或飯

牛油多士  一件出乎意料之外的鬆軟麵飽

羅宋湯 做得真是不錯  我飲的時到已涷晒  但仲幾好飲  如果熱的時候一定更好

唉!!個雜扒就真大鑊喇  有會員食完塊雞扒  都唔知係什麼肉類

豬扒齋睇個樣白雪雪就知瀨野喇  

塊牛扒先經典  完全無肉質的纖維和紋理  淤色的牛肉真大鑊

賣相:4  味道:2.5  抵食:3

蒙古牛肉 $28

一個連外省人也說頗辣的菜  我又覺得幾好食喎  辣得嚟都幾香丫  如果牛肉再新鮮一點會更加好

賣相:4.5  味道:4.5  抵食:4.5

燒味拼盤 $48

外形賣相幾好  咸雞睇落麻麻地  食就真係幾好食

叉燒在各位口中就有彈有讚  我是讚果個  有咬口 但有咬口得來無渣  以國內燒味水準已算唔錯

燒鵝就唔掂喇 香港鵝嘅質素  我番國內食雞、鵝、鴨、鴿  就係想要新鮮的質素

賣相:4.5  味道:4  抵食:4

薑葱荷葉排骨飯 $20

我們未食  已對這飯評頭品足  "B厘巴喇"地討論它 「一定唔會係20蚊」 「有無攞錯嚟呀」 20蚊果款無荷葉架嘛」 「如果20 我攞個番香港比老婆宵夜」……就這樣  幾個人研究左十分鐘

這個"薑葱荷葉排骨飯"又真係20  色香味集於一身    20蚊咁嘅水準  你仲想點  比滿分喇

賣相:5   味道:5   抵食:5

涷檸檬茶 $28

又係一壺上  但這壺涷檸檬茶 檸檬味和茶味及甜味也略為偏淡  我就合適啊  但大眾口味似乎不太合適 (sorry 這個唔記得影相)

賣相:4.5  味道:4   抵食:4

西田金一扒房茶餐廳點去呢? 在國貿B出口出站  向彭年酒會方向直行  在路口 見東方夏威夷桑拿 向夏威夷桑拿方向行去  直行在莊家莊路口轉入  行兩分鐘  便見西田金一扒房茶餐廳

评分

睇黎最吸引係個荷葉反,呢間野曰頭勁多人:y-52:

我有同感, 個荷葉飯點解可以咁平? 個扒一睇就係張貨就價, 好在返黎睇一睇包膠先, 唔係星期六去左試

睇嚟間嘢好唔錯喎
又近,可以一試
不過云吞麵貴咗D

聯合大雜扒 $50

又一次證明,国內茶餐廳,西餐不宜!!

呢間早前就幫襯過 但裝修後就未試過 下次經過 又去試一試先

楼主 发表于 2010-12-19 20:11:47 | 显示全部楼层 来自: 香港

個荷葉飯個個都話掂  仲超抵食:em17:
睇嚟間嘢好唔錯喎
又近,可以一試
不過云吞麵貴咗D
unhappy123hk 发表于 2010-12-19 12:25

雲吞麵  香港賣13蚊碗都有  元朗出名雲吞麵名店都係賣20蚊碗  折合人仔  只係17蚊
聯合大雜扒 $50

ckhuen 发表于 2010-12-19 18:01

這間茶餐廳  其實厨藝唔差   只是用料有D問題

火车站果头D扒同烧味都系难食。。。无救。
就得D饮料。。。OK。。
果荷叶饭都值得一试,奶茶真地感好饮

個扒都幾貴~

回复 5# ckhuen

聯合大雜扒 $50

做得好就系特色,做唔好就不倫不類啦。不過,見D野都幾唔錯喔,可惜嗰頭我好少去。唔知嗰頭有乜玩咧?