发帖
手机端
扫码访问

九龍城 天寒地凍打邊爐 正呀

5229 |20

一行八人  到九龍城"利得火煱"打邊爐  這間店都有D名堂架  牛肉唔渣得過輝哥火煱   但一定平過輝哥火煱

野葛菜生魚湯底  先嚟一人一碗野葛菜生魚湯先  再加湯用嚟火煱

另一個係蕃茄豬骨湯底

利得火煱出名牛肉  我地叫左兩碟  第一碟好正

第二碟仲正  睇吓D雪花肥油  就唔駛講嘢喇

今晚焦點  成十吋長超級蟶子皇  40020隻  真係要多謝一個好朋友  一早同事頭婆私下定蟶子皇  否則真係食唔到件咁正嘅野

一隻六吋碟  咁隻蟶子皇  熟左有幾長呢

超多膏鵝腸  真係好攞命

脆肉鯇骨腩

脆肉鯇魚片

大白鱔片

厘條叫花鼠  掛住食  唔記得幫佢影番張遺照  要走入厨房影條"屍"   差D比厨房佬鬧

條花鼠  魚王話起肉打邊爐好正

條花鼠320  我得厘兩件乍  魚味唔錯  但魚肉唔夠結實

條花鼠  仲有一味"椒鹽骨腩"  咪睇佢其貌不揚  幾香口喎  有避風塘炒蟹嘅香味

炸魚皮

事頭婆送嘅菜藍

烏冬、粉絲  最後放入火煱湯底  是最美味的結局

埋單每人夾二百三  個個都諗住要三舊架  真係幾抵食

评分

哇! 野葛菜生魚湯 及 蕃茄豬骨湯底 唔錯喎.
第二碟雪花肥牛, 單睇賣相已經好吸引.
主角應該系超級蟶子皇及花鼠斑魚, 睇見都留口水, 不過40呅只得兩片斑, 會唔會好吊癮呢? 相同價錢, 都系蟶子皇抵食d喎.
其他配菜都唔錯, 打邊爐我較喜歡脆肉鯇, 淡淡肉, 爽口兼彈牙.

而家去一般酒家打邊爐, 一舊水都無乜嘢好食, 見你二佰零呅有咁多好正嘢, 真系好吸引.

评分

楼主 发表于 2010-12-17 06:11:21 | 显示全部楼层 来自: 香港
哇! 野葛菜生魚湯 及 蕃茄豬骨湯底 唔錯喎.
第二碟雪花肥牛, 單睇賣相已經好吸引.
主角應該系超級蟶子皇 ...
lidoon9 发表于 2010-12-17 00:23

九哥超級蟶子皇  不愧為蟶子皇  爽甜  完全食到果種鮮味  用嚟火煱好過豉椒炒   
雪花肥牛唔駛講  睇都睇得出有幾正
條花鼠320蚊  即係每人40蚊  等於二十蚊一件魚  的確貴左D

评分

見到第二碟雪花肥牛肉好鬼正,令我諗起係日本食神户牛柳滋味,
一啖食落口一d都唔un,d油仲從呀縫里必出黎,好有口感,!

仲有果d蟶子皇好鬼新鮮又大隻。上次同朋友也打邊爐,放左隻蟶子落煱好耐,
以為會好un,點知食起黎超爽又甜。所以今次見到板主嘅配搭真令人流晒口水!

有咁多野食,每人只係$230, 真係好抵食。

评分

一行八人  到九龍城"利得火煱"打邊爐  這間店都有D名堂架  牛肉唔渣得過輝哥火煱   但一定平過輝哥火煱野葛 ...
kkbbq 发表于 2010-12-16 21:04

大象、你真係好野,食親都咁正,不愧為香港食神!正 37.gif

上次聽你講,好似你地請一隻豬食飯,佢吾洗比錢,計起上黎應該200蚊吾洗喎!

楼主 发表于 2010-12-18 06:45:49 | 显示全部楼层 来自: 香港
OMG  香港有好多靚嘢食啊
咁以後你地還會上深圳食嗎??
這是個問題

哈哈   見唔到你地啦   睇來我也要過 ...
ruocen 发表于 2010-12-17 11:32

超版  國內咪一樣咁多好野食喇  唔係我地都唔會成日上嚟啦
歡迎妳嚟香港玩  如果妳嚟香港早一點話我地知  一定請妳食餐好嘅
靚女超版  我地諗住farawell妳呀  定好日期通知妳喇

楼主 发表于 2010-12-18 06:49:43 | 显示全部楼层 来自: 香港
見到第二碟雪花肥牛肉好鬼正,令我諗起係日本食神户牛柳滋味,
一啖食落口一d都唔un,d油仲從呀縫里必出黎 ...
JJCHAN218 发表于 2010-12-18 00:48

真係幾唔錯嘅一餐:em17: 八條友都十分滿意:em6: 230蚊食咁高質數嘅材料  超晒値:em7:

楼主 发表于 2010-12-18 06:52:36 | 显示全部楼层 来自: 香港
大象、你真係好野,食親都咁正,不愧為香港食神!正

上次聽你講,好似你地請一隻豬食飯,佢吾洗比錢,計起上黎 ...
20813261 发表于 2010-12-18 06:20

2081師兄  "食神"小象愧不敢當 最適合不過  只是"為食鬼"而已

OMG  香港有好多靚嘢食啊
咁以後你地還會上深圳食嗎??
這是個問題

哈哈   見唔到你地啦   睇來我也要過 ...
ruocen 发表于 2010-12-17 11:32

深圳所提拱的食物,是不一樣的食味和各省的特色食物,而那些食物,香港是未必有得供應的,例如象兄所介紹的全羊宴,你介绍的干鍋軒-生燜江豚魚,香港是不容易食到,同價錢是比較貴的,兩地的市場是不同的,所以我地一定會上深圳的!

超版,你過黎香港,請你早d通知我或大象,我地一定會盡地主之誼,招侍你食餐好的!

评分

楼主 发表于 2010-12-18 06:56:05 | 显示全部楼层 来自: 香港
深圳所提拱是不一樣的食味、各省的特色食物,而香港是未必有供應的,例如象兄所介紹的全羊宴,你介绍的干鍋 ...
20813261 发表于 2010-12-18 06:53

100%認同2081師兄講法