发帖
手机端
扫码访问

秀色可餐八珍館

5013 |18

12月12號,小弟又無聲無息出現喺sofood嘅試吃活動團隊中,今次的目的地是位於南山區南新路嘅八珍館。八珍館,一個多么熟悉嘅名字,之前已經來過兩次啦,不過兩次都系來食距嘅10蚊雞自助晚餐,10蚊雞可以食到乜?有飯、有餸、有湯仲有點心,總之一句話,抵到死啊。琴日先聽距老細話原來距都做埋早餐嘅,5蚊一位任食,怎一個“抵”字了得,可惜早上基本上系冇時間過來食嘎啦。好啦,講完早餐晚餐,講返今次嘅午餐啦:

返沙芋頭,餐前小食,喺其他餐廳一般系D花生涼菜等開胃小食,D芋頭切得四四方方,外邊裹上以層霜糖,仲有點點綠色點綴,甚是可愛。芋頭好松口,甜而不膩,喺潮汕經常可以食到e個。

橙香瓜條,12蚊,一見到距個樣就知道一定好好食,黃色、紅色、綠色,層次分明,一上臺,一陣金光閃閃,閃到相機都對唔到焦。其實就系冬瓜浸橙汁,浸得好入味,冬瓜好爽口,酸酸甜甜,好開胃,其實e個作為餐前小食都得嘅。

台灣三杯雞,26蚊,一隻鳳凰,展翅欲飛,夢想達到彼岸,無奈面前嘅路鋪滿荊棘,但又何所畏懼啊。味道非常特別,因為入邊嘅料好多,有素肉、黑木耳、粟米等等,素肉好入味,木耳爽口,粟米惹味,真系搭配得嚴嚴好,見到個樣,如果系愛心氾濫嘅人,估計都唔忍心鬱手啦。

火魚兒,38蚊,一葉孤舟,奮不顧身,沖入火海。華麗嘅外表,隱含住幾分悲壯嘅色彩。魚肉做得非常之逼真,無論系賣相,口感或者系味道都極為相似,如果加上埋魚刺,咁就同真嘅果d冇乜差別啦。

如意竹苼,30蚊,好有層次感,綠、黑、白、紅,一層一層咁樣上去,特別系嗰D枸杞,一眼望落去,好似雪山上某位神仙跌落嘅幾粒菩提子。e道菜整體上系比較清淡嘅,巖我口味,竹苼好脆,就系切得細舊咗D,有少少影響口感。

紅菇豆腐湯,初初以為系紅酒添,原來唔系,嗰D紅色其實系紅菇煲出來嘅,廳老細講紅菇系喺福建買過來嘅,一斤900蚊,我哋e一碗放咗倆個咁多就已經紅彤彤啦。成煲湯冇其他雜質,湯水晶瑩剔透,豆腐嫩滑,飲落有D苦澀,不過營養價值應該幾高嘅。

橄欖油香菇,26蚊,對比其他野e個賣相就冇乜特色之處啦。冬菇如果用來做調味之用實在系上上之選,但系咁樣食,個人覺得唔系好合適咯,嗰陣味道太過濃烈,雖然冬菇好滑好嫩,我食咗一舊就冇興趣再食多舊啦。

一品煲,32蚊,辣椒芋頭五花肉,帶子香菇火腿腸。好一鍋大雜燴,煲入邊嘅食材樣樣都好惹味,一煲就可以嘗盡各色美味。抵食4分。

杭式鮑菇花,28蚊,賣相都好特別。一朵花就詮釋咗e一道菜,鮮豔,惹味,菇好入味,又爽口。

水餃,16蚊,味道平平凡凡,勝在量多,醫肚嘅上上之選。

福建買返來嘅紅菇,e一罐仲未到一斤。

全買叉燒包,老細最後送俾我哋試下嘅,都好好食,入邊D餡料都有少少叉燒味。正。
跟住落來系餐廳大廚親自表演菜刀雕花技能,千其冇眨眼啊,如果唔系就好、好似我咁,影到咁模糊

素食系食物嘅做工方面真系俾足心機,獨具匠心嘅,每一道菜都可以出餐廳系幾咁用心落去做。我唔系一個素食主義者,所以感覺喺味道方面冇咩特別嘅地方可以吸引到我,但系我都會經常去嘅,一系因為素食的確對于我哋嘅健康有好大嘅益處,二系餐廳老板嘅真誠感染到我,距明知虧本都堅持落去,就系為咗一個理念,俾跟多嘅人認識同埋接受素食,愛護身邊嘅事物,愛護環境。順便提一提,餐廳每個月嘅21號都會作為廚房開放日,到時大廚會現場親自指導有興趣嘅人學整精緻嘅素菜。

评分

我都好好奇個老板點維皮, 食物單叫質數比自肋好很多, 見到都想食, 真係好想支持下個老板, 可惜南山對我黎講實在太遠, 真係要等一個好好機會去試

评分

反沙芋+橄欖油香菇 , 應該唔錯!!

12月12號,小弟又無聲無息出現喺sofood嘅試吃活動團隊中,今次的目的地是位於南山區南新路嘅八珍館。八珍館 ...
jibin 发表于 2010-12-13 13:49

反沙芋頭我超至愛呀  又走一次寶添
賣相最吸引我嘅係"如意竹苼"好清雅
火魚兒和如意竹苼剛好相反  一個火熱動感  一個斯斯文文 真係一餐好特別的試食會:em17:

评分

12月12號,小弟又無聲無息出現喺sofood嘅試吃活動團隊中,今次的目的地是位於南山區南新路嘅八珍館。八珍館 ...
jibin 发表于 2010-12-13 13:49

邊哥,可吾可以放大d字呀,老人家睇吾到呀!哈哈
d紅姑幾錢一斤呀?:em5:

呢d野真係比較少食,好新奇呀:y-34:

素食比葷菜要講究些,不是青菜豆腐那麼單一
還有很多食材  我們平時比較少見很少吃到
但素食者爲了 ...
ruocen 发表于 2010-12-14 10:15

同意!不過就係驚太花巧而令到健康食品變得唔健康!:y-85:

我都好好奇個老板點維皮, 食物單叫質數比自肋好很多, 見到都想食, 真係好想支持下個老板, 可惜南山對我黎 ...
bonsonhui 发表于 2010-12-13 17:19

師兄 南山其實唔難去  有B2 B3巴士到"深圳灣口岸"關口過關  沿途風景好靚  由元朗搭B2 30分鐘就到

评分

師兄 南山其實唔難去  有B2 B3巴士到"深圳灣口岸"關口過關  沿途風景好靚  由元朗搭B2 30分鐘就 ...
kkbbq 发表于 2010-12-14 18:18

月巴星位處於港島最東面, 來回南山6個小時, 幾好食都係假

月巴星位處於港島最東面, 來回南山6個小時, 幾好食都係假
bonsonhui 发表于 2010-12-14 19:50

"噢賣葛"咁就遠左D 囉:em22: 我住天水圍二十分鐘車程  快過去荃灣:em11: