发帖
手机端
扫码访问

流浮山食海鮮

7450 |37

今晚有老友  在元朗見有條三十幾斤花尾躉  斬件賣九蚊一兩   老友買左件四斤花尾躉魚心  如果自己整  隨時嘥料  便約埋去流浮山比D專業人仕整  兼食海鮮

我地去親流浮山  首選幫襯海景  次選隔籬嘅彩鳳

送雜魚湯一個  有加師傅  重幾重手

睇吓我地四條友食乜嘢先

豉油皇中蝦  斤四兩  海景必食之選  蝦炸得十分香脆  但今晚就做得鹹左D

酥炸生蠔  去流浮山一定要食蠔  非也 非也  食蠔有季節架  依家開始啱時候  但啱時候都唔一定靚  真係可遇不可求  前年生蠔真係成個季節都咁靚  我都未試過食咁多生蠔

今晚個生蠔雖然唔算大隻  但都好肥  唔錯

豉椒炒聖子  水準之內

主角出場  花尾躉起肉炒球 花尾躉肉用爽口彈牙嚟形容  絶不過份 但魚味未如理想  但都合格

第二味  炆花尾躉骨腩  海景炆魚是干身嘅  唔同大路嘅埋獻濕濕地"火腩炆魚"方式  我地D老友  都喜歡海景這個干身炆魚方式

清炒唐生菜

送飯後橙

眼濶肚窄  又一次出事  竟然要打包五盒走   攞走仲多過食  黐線嘅

去流浮山   千其唔好錯過一檔"原隻皮疍酥"  這是我最鐘意嘅皮疍酥  

最可惜今日"子薑皮蛋酥"賣晒  子薑皮蛋酥先係最正  一定要試

155251_170481272984525_100000679594275_417540_251995_n.jpg 63183_170481342984518_100000679594275_417542_663095_n.jpg

评分

想剎死人咩, D樣好食到呀, 豉椒炒帶子???? 似蟶子多DWOR大象兄, 話時話, 咁大個都未去過流浮山, 係唔係係時候唔北上搵食, 食返下香港呢?

评分

楼主 发表于 2010-12-8 19:35:37 | 显示全部楼层 来自: 香港
想剎死人咩, D樣好食到呀, 豉椒炒帶子???? 似蟶子多DWOR大象兄, 話時話, 咁大個都未去過流浮山, 係唔係係 ...
bonsonhui 发表于 2010-12-8 12:01

多謝bonsonhui師兄提醒 我真係老懵懂 蟶子寫左做帶子 Sorry Sorry
我覺得四大食海鮮地點 (西貢、青山灣三聖、鯉魚門、流浮山) 以流浮山最抵食  唔會太劏客
bonsonhui師兄  今餐個花尾躉就因為太好食  炆魚、炒球都比較油多  昨晚滯到瞓唔著 依家煲緊消滯茶飲呀  陰公

多謝bonsonhui師兄提醒 我真係老懵懂 蟶子寫左做帶子 Sorry Sorry
我覺得四大食海鮮地 ...
kkbbq 发表于 2010-12-8 19:35

關乜事油多, d魚皮厚到頂胃, 不過唔多油根本唔得, 鎖唔到d魚汁, 似皮疍酥頂你胃多d, 可能流浮山遠d啦, 無咁劏客, 西貢個d怕怕

楼主 发表于 2010-12-8 20:33:19 | 显示全部楼层 来自: 香港
關乜事油多, d魚皮厚到頂胃, 不過唔多油根本唔得, 鎖唔到d魚汁, 似皮疍酥頂你胃多d, 可能流浮山遠d啦, 無 ...
bonsonhui 发表于 2010-12-8 20:07

師兄  我仲邊敢食皮蛋酥 昨晚買左四個  今日全部帶番公司  害吓班同事

師兄  我仲邊敢食皮蛋酥 昨晚買左四個  今日全部帶番公司  害吓班同事  ...
kkbbq 发表于 2010-12-8 20:33

又唔見你害下我, 我等人害好耐啦:y-27:

大象兄真厲害
我咁大個仔都未食過咁靚既魚

评分

海鮮----賣非佛,炆花尾躉骨腩;蟶子真係睇見都流口水:y-67:
西貢我較近,所以成日比人劏:y-86:
如果係西貢食套餐會較抵食:y-52:

楼主 发表于 2010-12-9 22:10:36 | 显示全部楼层 来自: 香港
海鮮----賣非佛,炆花尾躉骨腩;蟶子真係睇見都流口水
西貢我較近,所以成日比人劏
如果係西貢食 ...
atompower 发表于 2010-12-9 18:53

師兄 有機會  就入吓嚟我地D鄉下地方試吓喇

楼主 发表于 2010-12-9 22:11:22 | 显示全部楼层 来自: 香港
大象兄真厲害
我咁大個仔都未食過咁靚既魚
小白 发表于 2010-12-9 18:18

下次揾埋你食  OK