发帖
手机端
扫码访问

@風子飲食37@之深圳羅湖區春風路金海茶餐廳(下午茶)

5938 |25
又學到嘢,3Q兩位C兄。。

每人+30fun

首先多謝師兄嘅鼓勵。
版主,喱兩位師兄有料、好學,睇黎喱度臥虎藏龍、飽學之仕甚多,可喜可賀。
話說+多年前去台北、上海等地方,早上問路人有冇地方飲茶食點心,+個有十一個會問番你什麼是飲茶,再問計程車(的士)司機,幾經轉折才找到一問有點心吃的飲茶地方;現在,當然方便得多。
由此推斷,飲茶食點心真是廣東源起(正確點說,應該是廣州),再由經濟角度推想,廣東一直是中國最富庶、發展最快速的省分,所以有部份人先富起來,再享受飲早茶、食宵夜此等悠然生活。

啊williamchow師兄,你令我諗起咗中國曾經有位偉人講過嘅一番說話“讓一部份人先飲早茶,再帶動令一部份人飲早茶,最後實現全部飲早茶”。

下午茶、全国都有,,不过果 D 真系飲茶、吃茶點、冇點心!

楼主 发表于 2010-12-12 18:39:03 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳

楼主 发表于 2010-12-12 18:43:45 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
版主,喱兩位師兄有料、好學,睇黎喱度臥虎藏龍、飽學之仕甚多,可喜可賀。
話說+多年前去台北、上海等 ...
williamchow 发表于 8/12/2010 19:02

其實到e+,好多內地同胞都未識過早茶/下午茶餐。 。
even佢o地落來廣東, 好唔習慣“飲茶”e家嘢。
不過相信大家中國人,適應能力強,學嘢又快,希望可以將“飲茶”文化帶到內地去。 。 。

楼主 发表于 2010-12-12 18:46:38 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
師兄 是講 粵菜餐廳的 早茶、下午茶?
我果日路過幾間酒店,都見大海報 寫有早茶、下午茶點心折扣
...
ruocen 发表于 9/12/2010 09:12

我知道的廣東好多大酒店/餐廳, 個廚房揸fit人或主廚大數喺廣東人。
所以推出早/午茶點心喺唔出奇。

楼主 发表于 2010-12-12 18:47:34 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
首先多謝師兄嘅鼓勵。

啊williamchow師兄,你令我諗起咗中國曾經有位偉人講過嘅一番說話“讓一部份人先飲 ...
jibin 发表于 9/12/2010 09:20

e嗰一定喺你!:y-34:

楼主 发表于 2010-12-12 18:49:11 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
下午茶、全国都有,,不过果 D 真系飲茶、吃茶點、冇點心!
ckhuen 发表于 10/12/2010 17:28

你嘅意思喺o埋想話下午茶有分類?
方式下午茶先有點心?

其實到e+,好多內地同胞都未識過早茶/下午茶餐。 。
even佢o地落來廣東, 好唔習慣“飲茶”e家嘢。
不過 ...
ken_choy 发表于 2010-12-12 18:43

點都好,凡事都要有經濟能力,才可有閒情逸緻去享受早茶、下午茶和夜宵。

楼主 发表于 2010-12-13 19:06:51 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
點都好,凡事都要有經濟能力,才可有閒情逸緻去享受早茶、下午茶和夜宵。 ...
williamchow 发表于 13/12/2010 02:20

完全同意師兄points..但亦都有個好既心情。。:y-22: