发帖
手机端
扫码访问

唉.....老正興上海菜館

6830 |20

香港如"老正興上海菜館"的幾十年老店  真的是鳳毛麟角 越來越少  我諗全港只餘下十間八間   新開的上海菜  好多都是茶餐廳味道  我上個月食過一碟三鮮炒麵  完全和茶餐廳一碟濕炒排骨河一樣  這樣的味道真的為之氣結

昨晚同隻老虎  專誠出城去尖沙咀"老正興上海菜館"  希望在這一間老字號  找回悉日上海小炒口味

這個叫大轉彎  是雞胸和雞脾位置的一大塊肉

小象會錯意  我以為是雞轉彎  雞轉彎是雞中翼和雞翼尖連著  用花雕酒浸兩天才吃的好東西   這是我的心頭好

這次真的叫錯了

1.
這個雖然是一個上海冷盤  也不應冷得像雪一樣

2.
我第一口是雞胸  雞肉全無質感  無肉味  仲霉肉一樣  雞皮又雪至起膏   好難頂

好彩雞脾位都無咁難食  不過醉雞嘅味道  近乎零   40/100

咁就浪費左88

上海菜必食主打項目"小籠包"   我點左個"蝦肉小籠包" 55元  皮厚  包內汁少  包內涵料更少  食剩兩個可想而知………….

上次在第二處食過一碟  完全和茶餐廳一碟"濕炒排骨河"一樣味道嘅"三鮮炒麵"

今次又叫一個試吓   厘個三鮮炒麵賣30蚊  又超平喎   好過果上面兩樣   唔係話碟三鮮炒麵好好食   只係30蚊有30蚊的要求而已 60/100

高力豆沙55元   我同老虎至愛的甜品   是打匀雞蛋白和麵粉   加入豆沙炸成這甜品  好考功夫  絶不易做   厘道甜品就做得好好  柔軟而不失彈性  85/100

總括來說  一間幾十年老店  做出這般的低水準  實在令我太失望   下次唔好搞我喇

评分

有時覺得係一個惡性循環, 香港現在的"即食文化"太利害, 個個老細又要馬兒好, 又要馬兒不吃草, 冇學師入行, 師傅走搵人地2廚頂, 人地2廚走, 搵3廚頂, 頂下頂下根本變左學師升師傅, 點會好食, 我覺得深圳都開始有呢個情況出現, 真係有得食好食啦

评分

呢間可以不去了...thanks

楼主 发表于 2010-12-6 20:18:53 | 显示全部楼层 来自: 香港
有時覺得係一個惡性循環, 香港現在的"即食文化"太利害, 個個老細又要馬兒好, 又要馬兒不吃草, 冇學師入行 ...
bonsonhui 发表于 2010-12-6 09:23

現代人  真係少用左個"心"去做一件工作  周星馳在"食神"電影中有一段戲  他說要做一個好菜  是一定要用心  才能做到最成功  其實這場戲絶非一個笑位  這是一個哲理  周星馳嘅電影  其實有好多發人心醒的原素架  要好似欣賞食物咁  慢慢嗒清楚  你就知  唔止好笑咁簡單
果個 灌湯包 實在是對不起個名

ruocen 发表于 2010-12-6 14:06

小籠包一籠有八隻  每人食左三隻後  第四隻皮已硬化  可想而知  唉!唉!唉!

评分

好地方,老字号,值得一尝

香港如"老正興上海菜館"的幾十年老店  真的是鳳毛麟角 越來越少  我諗全港只餘下十間八間   新開的上海菜   ...
kkbbq 发表于 2010-12-5 22:35
咦!呢間咪尖沙咀分店!果樹好多...........

香港如"老正興上海菜館"的幾十年老店  真的是鳳毛麟角 越來越少  我諗全港只餘下十間八間   新開的上海菜   ...
kkbbq 发表于 2010-12-5 22:35

同感呀!!家陣要塭間好食既真係好難:y-85:
想當年係紅磡有間三六九,個度d客飯真係岩晒我口味,回鍋肉;九王炒蛋;咸肉豆付係至愛,:y-80:
一款客反有兩碗白反加碗好正既例湯都係廿零文,真系抵食夾大件,諗起都流囗水,以前專登坐成個鐘去食架!可惜間野巳經冇左, 原因就唔知咯!!!:y-62:
笫間又食唔番個d味道.....!!:y-86:

评分

楼主 发表于 2010-12-9 22:07:33 | 显示全部楼层 来自: 香港
同感呀!!家陣要塭間好食既真係好難
想當年係紅磡有間三六九,個度d客飯真係岩晒我口味,回鍋肉;九王 ...
atompower 发表于 2010-12-9 18:44

100%同意師兄說法  一個簡簡單單的炒鱔糊、回煱肉、小籠包....也再難有昔日口味

間中我都會到上海菜館晚飯, 家陣新式或老字號都唔覺有乜特別出眾, 反而一些不知名細店, 仲會食到昔日上海菜的原汁原味.

评分

楼主 发表于 2010-12-10 07:24:17 | 显示全部楼层 来自: 香港
間中我都會到上海菜館晚飯, 家陣新式或老字號都唔覺有乜特別出眾, 反而一些不知名細店, 仲會食到昔日上海菜 ...
lidoon9 发表于 2010-12-10 01:50

九哥  我無你咁好彩 我好耐未食過好嘅上海小館喇