发帖
手机端
扫码访问

推介 元朗鮮魚湯泡飯

5831 |23

今日  無人得閒陪我食lunch   一個人行行吓   見一間小店  大大個字"鮮味魚湯底"  魚湯 我的至愛  又諗起靚女超版去食"鯉魚湯底"   令我流晒口水   但見間鋪細細間   仲無客添   個心十五十六    但有個"花枝片豬骨湯泡飯"幾吸引喎   終於都入左去

叫左個"花枝片泡飯"23元  改"鮮味魚湯"底加三蚊   叫多杯熱奶茶加兩蚊

花枝片鮮魚湯底泡飯

厘碗唔係河粉   面果D係花枝片   真係足晒料   更有小量木耳絲和銀牙配襯   飯就當然有  但係D飯硬左小小  湯飯"飯"太硬  比較傷胃

個"鮮味魚湯"就要超讚 大家出外飲魚湯  多數奶白色  好靚   就因為多數加左淡奶   所以D湯又白又滑

但這裏的魚湯  是米黃色   魚湯不加其他  魚湯本身就是米黃色   代表足料夠火候   我自己煲的魚湯就是這樣   飲完口唇好像有點黏性   這便是真材實料的標記    因為魚皮膠質豐富   所以飲完  口唇會好像有膠黐住咁樣   這一個鮮甜魚湯   一滴都無得淨

加兩蚊  飲這杯奶茶你一定賺多兩蚊   以今時今日物價   一杯奶茶成本最少四蚊以上   我都賣左奶茶咖啡十幾廿年    唔係段估架

我其實 都係求其叫杯茶試吓   諗住厘間鋪仔   手茶都係得啖笑   又真係估佢唔到幾好喎75/100分:em17:

D相用我部殘廢手機影係差D架喇

"新添"在金輝徑  元朗食街  元朗人一定識

评分

7、8年前美心快餐剛推出雞鮑翅湯反,真係好食
今時美心出品都係垃圾

楼主 发表于 2010-12-2 22:38:52 | 显示全部楼层 来自: 香港
7、8年前美心快餐剛推出雞鮑翅湯反,真係好食
今時美心出品都係垃圾
chlonline 发表于 2010-12-2 22:31

美心快餐  執到錢都唔好去食  我都唔明美心集團  唔想做快餐店就摺埋佢喇  最難食嘅快餐店  非美心莫屬

美心快餐  執到錢都唔好去食  我都唔明美心集團  唔想做快餐店就摺埋佢喇  最難食嘅快餐店  非美心莫屬 ...
kkbbq 发表于 2010-12-2 22:38

佢老細話星巴克好揾d喎!

今日  無人得閒陪我食lunch   一個人行行吓   見一間小店  大大個字"鮮味魚湯底"  魚湯 我的至愛  又諗起靚 ...
kkbbq 发表于 2010-12-2 22:06

我想食韮菜水餃,牛展米線多d!
仲要試埋杯奶茶

我想食韮菜水餃,牛展米線多d!
仲要試埋杯奶茶
20813261 发表于 2010-12-3 05:54

你識飲識食,d奶一定要鮮搾至得喇!

今日  無人得閒陪我食lunch   一個人行行吓   見一間小店  大大個字"鮮味魚湯底"  魚湯 我的至愛  又諗起靚 ...

話時話湯底靚係好重要的!

评分

"新添"在金輝徑  元朗食街  元朗人一定識

象版, 我唔系元朗人呀! 金輝徑近唔近"大坑渠B仔涼粉"那一面呀?

魚湯及奶茶都系我至愛.

评分

楼主 发表于 2010-12-5 08:03:31 | 显示全部楼层 来自: 香港
象版, 我唔系元朗人呀! 金輝徑近唔近"大坑渠B仔涼粉"那一面呀?

魚湯及奶茶都系我至愛.
  ...
lidoon9 发表于 2010-12-5 04:12

九哥唔難揾架  就在"大坑渠B仔涼粉"下一條街  問下人一定知金輝徑喺邊

楼主 发表于 2010-12-5 08:15:09 | 显示全部楼层 来自: 香港
話時話湯底靚係好重要的!
JJCHAN218 发表于 2010-12-4 14:33

這個魚湯底  應該唔會令你失望  但係會有少少魚鯹味
不過我就最鐘意有少少魚鯹味  唔係就唔似魚湯我  自己煲魚湯  夠膽死薑都唔落