发帖
手机端
扫码访问

西貝莜面村(裝修篇)

4628 |26

裝修後又真係幾靚

餐廳:西貝莜面村
類型:東北風味
地址:福田區深南東路3085號(人民橋旁)2樓
推薦:羊肉串
消費:2個人總菜價72元,茶位要4元每位)
評分:4.0(滿分5分)
味道:3.8(有D嘢唔錯,不過D羊肉其實麻麻哋)
衛生:4.0(乾淨企理)
服務:3.5(服務麻麻哋)
環境:4.0(裝修完個部份好過以前好多,好有特色)
價錢:4.5(就係得羊肉串抵吃,要會員卡喎...)

熗炒牛心菜(原價26元,有優惠五折)
特點:脆
小評:好貴嘅一碟菜,香辣可口,炒得可以,辣度適中,不過D油好似有陣 "金X魚" 調和油個陣味(有無咁高級用金X魚)。

:y-105:

酸湯肥羊(會員價38元,同原價差幾元)
特點:勁辣
小評:辣到爆燈
原來係用野山天椒(加工辣椒,食過應該知,綠綠哋色),點菜個時無諗到係咁辣,因為上面只係寫酸湯,諗住開胃,呢次真係唔慌唔開胃。材料都幾豐富,用羊肉配上呢個窩筍同金針菇溝埋D類似小肥羊粉(我唔知西貝叫乜嘢粉),味道一流,不但辣仲好酸,如果你驚辣就唔好試,如果你中意辣又唔介意酸咁就唔好錯過。

:y-18:

雜糧紅糖饅頭(3元/個)
特點:好睇
小評:同外面D五毫子饅頭差唔多,不過要睇係邊處買,有D地方麵粉用得好差,呢個口感都OK,甜度適中,好睇亦都幾好吃下。

:y-5:

羊肉串(會員價1元,原價3元)
特點:肉好大塊
小評:括號係上一次評論(好正好大塊肉,排列均勻,一定係三塊瘦一塊肥,幾新鮮好有口感又唔羶,美中不足就係烤得唔夠香,唔知點解每次都係咁,如果可以烤得同外面個D咁香就完美。一定要趁熱食,凍咗好硬好酸,唔食得咁滯呀…)呢次依然無失水準,據說係炭燒,唔係上次咁用煤氣燒,不過無去過廚房,呢個問題就……特別一提,叉肉個隻嘢換咗好粗…呵…呵…

:y-52:

總評:呢次去完西貝,已經睇到佢裝修完應該會好有特色,因為呢次有一半已經裝修完,環境同氣氛感覺都唔錯。食物方面都係咁,性價比會幾低下,因為D嘢講真唔係幾好食,我只係掛住佢D羊肉串咋……服務員死咁SALE佢哋D羊鍋鍋,其實就係火鍋,個時入面無乜人,又無開空調,有少少悶熱,仲鍋乜鬼啊……想熱死我呀……所以無上當,呢次試咗兩個無試過嘅菜,包菜炒得幾OK,酸湯肥羊酸酸辣辣好正下,羊肉串都無失水準。不過……有D野心有餘悸,請睇下文
:y-18:
完!歡迎糾正。

评分

楼主 发表于 2010-11-30 10:26:59 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳

呢幅圖係餐廳局部裝修(晚上六、七點補拍已經停工),我食個時四點幾,點完菜去廁所,當時開緊工,超大灰塵,好恐怖 :y-40: 返出來仲諗緊,廚房好似晌隔離 :y-85: 於是友人提醒,我哋D菜係門口送過來(因為新裝修,門口多咗個煮食嘅地方,後來發現好似係涼菜先晌個處送過來):y-83: 後來刊埋單發現,廚房真係施工地隔離……天啊 :y-63: 咁我哋食個D菜咪……:y-26:

D羊肉串好平呀, 正, 點先可以做會員呀? 睇佢餐牌正價一D都唔平

回复 2# cxsjim

知不知道幾時裝修完 ? 想完左先去試!
我重有拒張會員卡!!!

果鎮服務員死感SALE拒D“羊鍋鍋”其實就系火

1# cxsjim

ching, e間野唔系羅湖區咩?打錯福田區??

入去餐廳至腩憎果d hard sale....
本來好好o地心情, 影響曬!!:y-32:

嘩, 羊肉串 會員價得1蚊串。。。甘鬼平!:y-12:
好食既話,系我一定燒多一打,打包返屋企宵:y-53:夜:y-53:

果鎮服務員死感SALE拒D“羊鍋鍋”其實就系火

1# cxsjim

ching, e間野唔系羅湖區咩?打錯福田區??

入去餐廳至腩憎果d hard sale....
本來好好o地心情, 影響曬!!:y-32:

嘩, 羊肉串 會員價得1蚊串。。。甘鬼平!:y-12:
好食既話,系我一定燒多一打,打包返屋企宵:y-53:夜:y-53:

:y-40:OMG~~~
睇幅圖,成個棺材系入邊甘。。。:y-24:
嚇死人個仔咩:y-19:

裡幅圖入面系餐廳局部裝修(已經系六七點拍,已經停工),當時四點幾,岩點完菜去廁所,果渡仲開緊工,超 ...
cxsjim 发表于 30/11/2010 10:26

:y-40:OMG~~~
睇幅圖,成個棺材系入邊甘。。。:y-24:
嚇死人個仔咩:y-19:

裝修之後又真系幾靚
用餐餐廳:西貝莜面村餐廳類型:東北風味詳細地址:福田區 深南東路3085號2 ...
cxsjim 发表于 2010-11-30 10:11

羊肉  我愛吃的東西之一  但我喜歡如手抓羊肉的清淡味道  這間有無呢?

楼主 发表于 2010-12-1 14:02:34 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
D羊肉串好平呀, 正, 點先可以做會員呀? 睇佢餐牌正價一D都唔平
bonsonhui 发表于 2010-11-30 12:41

以前有得送(听讲),我系二十蚊买返来。宜家都有。D卡比以前细同靓。

果鎮服務員死感SALE拒D“羊鍋鍋”其實就系火鍋

cxsjim

ching, e間野唔系羅湖區咩?打錯福田區? ...
ken_choy 发表于 2010-11-30 18:52

又唔可以讲系黑SALE,只不过提吓你,真系好好吃感罗。。
系啊,系罗湖区,打错左。。但已改唔返啦。。。。。

OMG~~~
睇幅圖,成個棺材系入邊甘。。。
嚇死人個仔咩
ken_choy 发表于 2010-11-30 18:55

无感恐怖化。。。。。。