发帖
手机端
扫码访问

kkbbq食喇喂之 十元八塊可以食乜嘢

5085 |21

小象經常在福田"皇崗村" "水圍村"溜漣,如果和朋友飯聚,一定要揾D好野食,但我一個人四圍蒲,就唔會大吃大喝,新疆羊肉麵...福洲燉湯小雲吞...桂林米粉......也是小象所好。

今次小象推介  水圍一間在大佛口  行過十間鋪左右的"灕江桂林米粉"這店的罐罐麵,是小象最喜歡吃的一個便宜食品首選。

這個是"羊肉罐罐麵" 13  我最欣賞是罐罐麵那個湯底  令整煲麵生色不少

一煲罐罐麵  最少有五至六碗

鹵水蛋一蚊一隻  小象事必要加一隻 連罐罐麵十四蚊埋單  已飽飽

這他只賣一蚊的鹵水蛋  入味非常  這一塊錢你不會白花

灕江桂林米粉 我幫襯了幾年 在這段日子  附近的食肆執完又開  開完又執  但至今他還存在  可見是有一定份量

題外話  灕江桂林米粉隔籬這間湛江漁港  就千祈唔好去試  我就食過一次 話過永無下次

PS:今朝講錯左隔籬這間"銘記豬肚雞煲"  唔好意思   銘記豬肚雞煲 我未食過架  

评分

大象師兄果然識食,:y-52:
我除左面老蛋起碼要食兩粒,花生要多碟再加淨云吞:y-28:

评分

楼主 发表于 2010-11-28 09:55:39 | 显示全部楼层 来自: 香港

小象經常在福田"皇崗村" "水圍村"溜漣,如果和朋友飯聚,一定要揾D好野食,但我一個人四圍蒲,就唔會大吃大 ...
kkbbq 发表于 2010-11-28 09:00

哇, 平得可怕, 係時候過去搵下食, 周圍行下,

究竟係麵定米粉? 似米粉多d

评分

原來就係呢一間, 成日行過佢門口, 但見鋪仔細細,  入面 d 客又純本地風, 都唔放心去試  

既然有 ching 推介,  下次一定要夾埋個囡囡去 try try

评分

原來就係呢一間, 成日行過佢門口, 但見鋪仔細細,  入面 d 客又純本地風, 都唔放心去試   

既然有 chi ...
bart_bart 发表于 2010-11-28 16:16

如果比我見到本地風, 我一定會試, 本地人先會識食

评分

小象經常在福田"皇崗村" "水圍村"溜漣,如果和朋友飯聚,一定要揾D好野食,但我一個人四圍蒲,就唔會大吃大 ...
kkbbq 发表于 2010-11-28 09:00

壹罐都有幾碗喎!

楼主 发表于 2010-11-28 22:18:30 | 显示全部楼层 来自: 香港
哇, 平得可怕, 係時候過去搵下食, 周圍行下,

究竟係麵定米粉? 似米粉多d ...
bonsonhui 发表于 2010-11-28 12:36

佢叫罐罐麵應該係麵掛

既然有 chi ...
bart_bart 发表于 2010-11-28 16:16

十幾蚊  呃晒你都係十幾蚊姐  拔拔兄

楼主 发表于 2010-11-28 22:22:18 | 显示全部楼层 来自: 香港
壹罐都有幾碗喎!
chlonline 发表于 2010-11-28 22:16

係呀  保証飽肚先  不過天氣涼食會舒服D  大熱天時食完仲熱

我都有食過牛腩粉