发帖
手机端
扫码访问

學習哥哥仔撰寫一份「食嘢+按摩」消費後的報告

3832 |16

"吃喝玩樂"人之大慾!食會同玩永遠好似係分唔開咁。
如果去啲大場當然無問題喇,食完玩、玩完食,自由配塔!
但如果去細奀場,就一定要食飽先好入場,

事關有啲場廚房都無,食咗先去就萬無一失嘞!
星期六晚,一行三人,『伊人』、『無人同』浩浩蕩蕩北巡,並肩作戰!
今次行動代號。。。《蝗蟲行動》!一切行動都以快打慢、迅戰迅决!
早前"安信兄弟"介紹過一間好特別場,最特別係可以打----
响福田口岸登陸,先醫肚!本來口岸一帶茶餐廳,求其食個快餐就可以!
但佢哋啲價錢,重仲貴過香港!仲要收人仔添,唔多化算!
卒之行吓行吓去到福田商業廣場,

偶然間見到一間日式料理,標價相宜,咁就入咗去試試!

A (2).jpg
外貌裝飾極日本化

A (3).jpg
咦!快餐價錢相當吸引

A (4).jpg
單飯單麵價錢仲吸引

A (5).jpg
店內陳設仿如去到日本國  "康爾之娃"

A (6).jpg
慳錢又靜局,小情侶首選

A (7).jpg
玄米茶清香,原來係免費!

A (8).jpg
刺身、壽司,善價而沽

A (9).jpg
呢度有火煱放題,無限任食128元

用餐餐廳:關內日式料理
餐廳類型:日式料理
詳細地址:福田商業廣場二樓35號鋪
用餐日期:2010年11月13日晚上
推薦菜式:拉麵(勝在平)
消費:端(炸鷄軟骨拉麵 ¥18、招牌拉麵 ¥18、豬軟骨拉麵 ¥18X2
吉列豬扒拉麵 ¥25、海鮮咖喱飯 ¥18  
              合計 ¥115)
      總評分:
3(滿分5分)
      味道:
3(一般)
      衛生:
4(干凈企理)
      服務:
3(接受)
      環境:
4.5(地方唔大,不過裝修幾別緻)
      價錢:3.5(拉麵、碟頭飯算平,其餘一般)

開始《蝗蟲行動》PART 1 TAKE ATION....

A (10).jpg
*豬軟骨拉麵 ¥18、吉列豬扒拉麵 ¥25
特點:平
小評:味一般、豬軟骨又爽又林算唔錯,

配料奇少、餸分量又少,好可能將貨就價!

A (12).jpg
*招牌拉麵 ¥18
特點:同上
小評:同上

A (11).jpg
*海鮮咖喱飯 ¥18
特點:平
小評:賣相唔吸引,餸分量太少!又係將貨就價!¥18不能苛求!
總評:若論價錢,全單免茶免加一,不失為快餐好去處,值得一試!

食飽飽,"飽暖思床褥!"
三條友不敢怠慢!立刻响關口坐203直闖人民橋再徒步去到嘉賓路,
食飽飽,跑幾步當運動,消化吓!
間場响海燕大酒店後面,以前安信兄弟都介紹過,但唔知點解揾唔番份報告?
近期好多師兄亦都出過報告!
間場有個超大羽毛球場,打球每鐘68元,沖涼另加費用20元!
但好奇怪!若然做兩鐘按摩,一般情形下都可以免費打球一個鐘!咁梗係做按摩抵啲喇!
按摩+打球+沖涼+免費飲品,最平中式68就攪掂!你話奇唔奇!
今次行動原則上都係响應政府提倡多啲做運動,身體自然好!

講到咁健康,唔係老婆點會放行;任我行吖!
温馨提示:呢度打球要自備球拍同羽毛球,間場無得提供!
個日我都要臨時落街買!跑上跑落好哂時間!
舒服地方:華都國際健康會所
類型:全面
所在地區:深圳市羅湖區
營業時間:24小時
查詢電話:0755-82215568
店舖地址:深圳市羅湖區建設路2018號南方證券大廈C座6樓(海燕酒店旁)
交通位置:地鐵國貿站E出口即到
舒服日期:2010年11月13日晚上
推薦:尚可一試
消費:中端(總價218元+10蚊小費。「我嗰份」)
      總評分:3(滿分5分)
      衛生:3(一般)
      服務:3(啲啲爽)
      環境:3(大堂細、球場大,廟細燈籠大)
      價錢:4 (又按又打球兼宿一宵、OK)

其他服務收費:
中式:¥68  四個鐘(兩腳一身)
泰式:¥108 四個鐘(兩腳一身)
中醫:¥118 四個鐘(兩腳一身)
日式:¥198 四個鐘  (包代支)(兩腳一身)
至尊養生式:¥238  四個鐘(包代支)(兩腳一身)
浪漫至尊式:¥268  四個鐘(包代支)(兩腳一身)
另全場按摩項目送羽毛球運動一個鐘

羽毛球:¥68/小時
棋  牌:¥30/小時
乒乓球:¥48/小時

免費留宿、生果、飲品、免費無線上網、全天候足球賽事播放

門口營運作一般
招牌+人肉講解器
間場响頂樓,搭電梯上,一升就六級,人生如此也不錯!

Z (2).JPG
前堂一般休閒中心佈局
奇怪有個外賣仔等待,唔通工餘幫襯?

Z (3).JPG
哈哈!原來呢度個餐廳己作古!一日三餐客人都要自己叫外賣!
好彩先前食飽飽,如果唔係就濕滯:"各位記住嘞!善哉!"
不少JS都叫外賣,以前做外賣!依家叫外賣,哈哈!世界輪流轉!
講明兩鐘可過夜!好益我呀!
但原來呢度運作有如酒店,無論幾點鐘入場,都要中午12:00點CHECK OUT!
入場無講明!(好彩後來問下先知!)唔係就要算計多一個最低消費!

Z (4).JPG
入場睇睇個羽毛球場先,黑嘛嘛,打波都係留待朋早吧!

Z (5).JPG
有客到!樂假立即起動!

Z (6).JPG
沖涼間只有五、六個!

Z (7).JPG
熱水從天而降

Z (8).JPG
浴品選擇不多

Z (9).JPG
Z (10).JPG
乾濕蒸似去咗潔具陳列室,有客先開。

Z (11).JPG
二更得一人,服務尚算週到

Z (12).JPG
梳洗打扮一番

Z (13).JPG
出大堂

Z (14).JPG
Z (15).JPG
Z (16).JPG
Z (17).JPG
大堂細,成L型,一眼睇哂!

Z (18).JPG
Z (19).JPG

Z (20).JPG
大堂超多便衣客,唔通週圍足浴場欠奉。

Z (22).JPG
「技師出勤狀況呈報顯示屏」已作先古!

建議响羽毛球場瀏連,大把JS昅,昅啱咪抄佢牌,食番餐好餸!

Z (21).JPG
綱吧只有二台電腦

Z (23).JPG
餐廳早己退休

開始《蝗蟲行動》PART 2 TAKE ATION....

Z (24).JPG
前赴開餐

今次試咗個至尊晚餐,原來要响交通樓先至攞到20元優惠券!

今次由福田過關,以為蝕咗!好彩後來主任私下送咗一張俾我!

【至尊晚餐】

1.迷湯
    2.娘伴木瓜
    3.雲英油雞
    4.肉骨茶
                ¥➋➌➑

【至尊晚餐】特點、小評:
1.迷湯
特點:味濃
小評:咸味重!可能加咗大量味粉,飲完覺得口渴、人飄飄然!

建議飲後不要駕車!
2.娘伴木瓜
特點:選用上乘夏威夷小木瓜
小評:重質不重量!材料賣相區佳!

3.雲英油雞
特點:用上乘鮮嫩雞,斤両適中
小評:白白滑滑,賣相討好!皮薄
肉質鮮嫩!油唔太膩,陣陣飄香,令人垂涎三尺、再三回味!

4.肉骨茶
特點:正宗材料泡制
小評:根據傳統步驟主理,可惜火候未夠!亦不失為餐後不可或缺的調劑!

Z (25).JPG
按完換房瞓,但房門超唔穩陣,小心!

Z (26).JPG
日頭打埋場波

Z (27).JPG
羽毛球場不停有新發現

Z (28).JPG
埋單找數¥➋➊➑+10蚊小費(我嗰份)

****** 宣佈《蝗蟲行動》任務完成******

评分

福田商業廣場
即是水x方隔離那個商場?

楼主 发表于 2010-11-20 23:33:19 | 显示全部楼层 来自: 香港

回复 1# ALAN007
7哥呢期興玩踩過界喎!:y-18:
呢間關內上次食個128自餐,感覺油麻地,D食物五新鮮,有好重雪味,上菜速度慢,但自助餐又限時間1小時45分,都五知呢D係咪商業策略黎嫁,激鬼死!

评分

楼主 发表于 2010-11-21 13:15:05 | 显示全部楼层 来自: 香港
回复  ALAN007
7哥呢期興玩踩過界喎!
呢間關內上次食個128自餐,感覺油麻地,D食物五新鮮,有好重 ...
無爭有為 发表于 2010-11-21 00:16

我不嬲都係無國界書生嚟嘅!
人家早前响骨網上"食+玩"怗,

我想禮尚往來,文化膠流!
啲嘢有雪味,應該加你錢先啱!
你無聽過:凍飲加二蚊!呢句經典話嗎?

:y-79:

评分

打球要自備球拍同羽毛球,間場無得提供!要臨時落街買!跑上跑落好哂時間!

好槁嘢吓喎!打完仲要啰住走!

d拉面平就平 不過好行喎= =

楼主 发表于 2010-11-22 20:49:25 | 显示全部楼层 来自: 香港
師兄這篇點評 很充實
有前奏  交通  情景  小評  參考信息  個人建議  加總評
資訊最齊全  再加10分...
ruocen 发表于 2010-11-22 10:43

大豐收!

過籬玩膠流,就捧走五十幾分,

:y-80:

多謝RUOCEN姐同"齋"哥評分!

:y-38:

尤其RUOCEN專評,令人博益良多!

未曾試個有一位版主咁細緻品評!

再三多謝哂!

:y-11:

但點解加分今次唔係以往「1+3+6+8+9+...」咁去加嘅?

:y-70:

最後多謝cxsjim 哥哥仔,

參考佢平時啲報告,

先知道其報告好俾心機去做,

值得一眾學習!

:y-54:

评分

楼主 发表于 2010-11-22 20:53:33 | 显示全部楼层 来自: 香港
d拉面平就平 不過好行喎= =
132605016 发表于 2010-11-22 20:03

物價高漲、生意難撈!

¥18不能苛求!

:y-40:

咁就打發左一日時間~~~