发帖
手机端
扫码访问

德仕堡水療

10650 |85
果果爭住做人士部招工, 鬼唔望見工個個似足*@*:y-17:

倉頡或簡易係吾係方便啲咩,每部都有。
williamchow 发表于 2010-11-15 21:10

倉頡或簡易要學認碼,除非經常用,否則耐左唔記得D碼,又要慢慢摸。不過,如用得慣,確係可以打得好快。
曾幾何時,我寫手寫板都好快,但隻手好倦,有時認唔到字會好勞氣,所以轉左用九方。老實講,九方速度點都比不上手寫板,更加同倉頡或簡易冇得比,不過就好易上手。

我仲推敲緊"spa舊相啦好小甜"喱幾個字。
我不怪國內女孩喜歡謝瑞麟喱啲現實思想,她們千里迢迢跑出來, ...
williamchow 发表于 2010-11-15 21:03

你細心諗下, 呢個你一定認識, 你係水都王子, 佢已經無做好耐啦, 果晚佢係上黎消費!

其實,如果係正骨,冇理由咁嚴格

楼主 发表于 2010-11-16 05:56:50 | 显示全部楼层 来自: 香港
你細心諗下, 呢個你一定認識, 你係水都王子, 佢已經無做好耐啦, 果晚佢係上黎消費! ...
hermanshiu 发表于 2010-11-15 21:49

哦,雲南姑娘巧姐!

楼主 发表于 2010-11-16 06:01:04 | 显示全部楼层 来自: 香港
倉頡或簡易要學認碼,除非經常用,否則耐左唔記得D碼,又要慢慢摸。不過,如用得慣,確係可以打得好快。
...
chulo2009 发表于 2010-11-15 21:23

多謝提示,請教倉頡或簡易可否寫簡體字?

williamchow 发表于 2010-11-16 06:01

有部份o既簡體字碼, 不過唔齊全

愚蠢方法, 可以用word"繁轉簡" 功能o既...

哦,雲南姑娘巧姐!
williamchow 发表于 2010-11-16 05:56

小數文族姑娘,你應該印象深刻..........

williamchow 发表于 2010-11-16 06:01

倉頡或簡易是按繁體字形拆字編碼,不適用於簡體字。但在簡體Windows可以使用繁體倉頡或簡易(速成)輸入法打出繁體字。於簡體WindowsXP增設方法如下:
(1) 在 [ 開始 ] -> [ 設置 ] -> [ 控制面板 ] 中點擊 [ 文字服務和輸入語言 ] ,進入相關視窗後按 [ 添加 ] 鍵
(2) 在彈出的 [ 添加輸入語言 ] 視窗中,在 [ 輸入語言 ] 欄選擇 [ 中文(台灣) ],在 [ 鍵盤佈局/輸入法 ] 中選擇 [ 中文(繁體) - 倉頡 ] ,選定後按 [ 確定 ] 鍵
(3) 利用步驟 2 也把速成輸入法加入,最後在 [ 已安裝的服務中 ] 顯示 [ 中文(繁體) - 倉頡 ] 及 [ 中文(繁體) - 速成 ] 均成功加入
4) 在右下角任務欄的輸入法小圖示中,點擊 [ CH ] 選擇 [ 中文 (台灣) ] ,再點擊輸入法小圖示選擇 [ 中文(繁體) - 倉頡 ] 或 [ 中文(繁體) - 速成 ] 其中一個輸入法
(5) 此時用戶可以利用倉頡或速成輸入繁體字,在輸入其間可使用繁體聯想字,如果用戶輸要輸入簡體字,可以先把文字輸入到word ,再利用 [ 中文轉換 ] 工具把繁體字轉到簡體字

另,坊間有付費軟件,能夠在簡體視窗下把以倉頡/速成打出的字自動轉為簡體。

评分

楼主 发表于 2010-11-16 13:41:06 | 显示全部楼层 来自: 香港

嗱,咁答法既不否定也沒承認,吾接受;坦白從寬,抗拒從嚴,招吧!
(私人恩怨,不得借意扣分)