发帖
手机端
扫码访问

常德美食府...好低食a~~~~~~~~~~~~

4886 |26

餐廳名稱:常德美食府
會員點評詳情:http://sofood.cc/restaurant_sr.php?shopid=4340
餐廳地址:深圳市 羅湖區 向西村向西路93號1-3樓(中建大廈後巷)(公交站:金城大廈)

地點方便.....價錢平....味道好....款式多...
正a~~~~~

常德美食府  話就話係湘菜...
但當中有不少係廣東菜等...合適不同口味的人...
不過間店有20年歷史...難免有點舊...

去相la.....

前菜....都幾開胃....

秘制谷鴨-58 5分) 好正....醬汁夠香..下層有鴨血...鴨血真係好好食...但不多..約7~8片...真係好唔夠食... ...

紅燒肉-28元:(4分)幾肥下...我覺得可以....但相信怕肥+注重健康者就不太喜歡  ...

蓮藕百合煨龍骨湯-38元5分)開頭覺得唔夠味...可能係食左重味的秘制谷鴨...但飲飲下..又ok..好有屋企湯感 ...

茶樹菇炒牛柳-32元: (3.5分)茶樹菇 唔夠香...但勝在夠大碟...低食..

特色烤魚-2.5斤70元(28元/斤):味道(5分)...但好多骨...配菜都不夠多...但味道幾正...仲要係炭爐慢慢加熱 ...

五花肉燉煎豆腐-38元:(4分)豆腐好滑...五花肉都好少下...搵唔到><

牛腩燒土豆-25元:(4分)土豆比牛腩多好多...夠香...牛腩都幾入味...okok

洞庭春色-18元: (5分) 呢個正...重點係先前食左好多重口味...再黎呢個...顯得攻佳...18$ 又真係好低食..  ...

口味茄子燒豆角-15元:(4.5分) 好味..但好油...扣左0.5分

呢2個都好岩拎黎送飯

淡味之撰~~~

推薦食:秘制谷鴨-58特色烤魚-2.5斤70元

评分

個餐前小食  唔知叫乜名堂嘅蓮藕  都好好食呢
你用個"低食"嚟形容  又幾貼切喎

會員點評詳情:
餐廳地址:深圳市 羅湖區 向西 ...
hei0135 发表于 2010-11-9 23:57

個餐前小吃比較特別, 其他興趣不大, 個牛腩+羅白會好好多, 土豆比較糊口

楼主 发表于 2010-11-10 09:43:35 | 显示全部楼层 来自: 香港
回复 2# kkbbq

實在低食.....1個人都係40 ...又飽到行5到....

楼主 发表于 2010-11-10 09:44:32 | 显示全部楼层 来自: 香港
回复 3# bonsonhui

牛腩+羅白 真係正...但土豆我本身都好中2食....就覺得都幾OK..

就咁睇d菜真係唔覺係湘菜,如果d肉走肥我諗我都會鍾意:y-28:

楼主 发表于 2010-11-10 10:09:14 | 显示全部楼层 来自: 香港
回复 6# atompower

肥算係湘菜特色黎....真係好"油利" 下....用少D會 容易接受D

會員點評詳情:
餐廳地址:深圳市 羅湖區 向西 ...
hei0135 发表于 2010-11-9 23:57

本來我好想試一試秘制谷鴨,但你說有"血",我就怕怕了!豬血我都不吃,何況是其他血呢?
那個魚我就好想試一試!

本來我好想試一試秘制谷鴨,但你說有"血",我就怕怕了!豬血我都不吃,何況是其他血呢?
那個魚我就好想試一試! ...
estheryau1221 发表于 2010-11-11 20:33

師兄  個鴨血真係好滑架  可能你試過厘個鴨血  會對血有所改觀

楼主 发表于 2010-11-11 23:06:25 | 显示全部楼层 来自: 香港
回复 9# kkbbq

大象哥講得冇錯....真係特別好食.....好滑好滑好滑~~~