发帖
手机端
扫码访问

宜家有間IKEA Food,瑞典風味Very Good

5575 |24
11月7號星期日,來到深圳宜家家居遊玩。e度系全深圳最具特色0既家居用品採購中心,有“麥德龍”、順電、百安居、迪卡儂、宜家等中外大型連鎖購物中心,就算唔買野,e度都不失為一個遊玩0既好地方,就系地點有少少偏,但系來e度0既人大部份都系自己開車過來,入邊就得一路公交車B681,系細細部噶D,周末人好逼。IKEA FOOD系一間瑞典風味西餐廳,好多食品上邊都插住一支細細支0既瑞典國旗,好似喺都表明身份咁,一上到宜家二樓就可以見到,開放式,無大門0既。
本來凈系想飲杯野噶啫,無唸到一上到二樓就見到e番情景,睇來想揾個位座都比較艱難。

餐廳入邊環境一角:

揾到個靠窗位,睇下出邊D環境:

餐廳系沿用西方D經營管理模式,系餐台上邊擺住個細細提示牌,提示食客用完餐要拿走個餐盤去指定0既地方擺放,可能系西方0既餐廳,食完野自己汁乾淨張臺已經成為咗一種習慣了呱,所以沿用e種模式

用完餐之後0既餐盤擺放區,如果其他餐廳都可以沿用e種模式咁都幾好,特別系用餐高峰期,既可以提高餐廳效率,節約食客用餐時間,又乾淨衛生。同時亦都系個人素質0既一種表現。

冷飲5蚊一杯,系收銀處用5蚊雞買個冷飲杯(飲完要俾返距0既)來e度自己裝,免費無限量續杯。

咖啡,形式同冷飲一樣,貴一蚊,用0既杯都唔同。旁邊D系糖包。

要咗杯咖啡,咖啡D味好鬼淡,兌咗好多水系入邊,6蚊雞無限量飲,系咁嘎啦,同星巴克系不可同日而語0既,不過試一試又何妨。

牛肉醬意粉,本來唔想食野,見到好多人食,自己忍無住來咗一份,味道都OK啦,好像系18.5蚊一份。旁邊D系瑞典丸子,我無食到,不過我見到幾乎人人都買咗e個,下次去要試下

橙汁,都系淡咗少少。

蔬菜沙拉,12蚊一份好似系。一碗一碗用保鮮膜密封好,要食先拆開,有新鮮又衛生。推薦。

水果沙拉,我又無吃到,下次去一定要試下

其他野……

排隊點餐,可能系週末緣故,人特別多,由這裡開始……

跟住落來,拿到餐盤,要食乜就拿乜,有D自己拿,有D叫服務員拿

擺放刀叉筷子0既地方

今次報告完畢,小弟會揾個時間再去一次,試下其他野,出番篇詳細D0既報告,亦都建議各位師兄師姐得閑去試下,的確宜家e個地方幾唔錯,商品又好有特色,去行下放鬆下心情,上上之選啊!

评分

好一个营销策略

哈哈, 失策了, 就算在香港的IKEA, 人們最想試的還是那個瑞典丸子, 一定要試, 香港還可以買急凍的丸子+醬料回家自己煮

楼主 发表于 2010-11-8 20:43:53 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
好一个营销策略
cxsjim 发表于 2010-11-8 16:01

師兄懷疑我系槍手?六月飛霜啊……:y-13:

楼主 发表于 2010-11-8 20:53:51 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
哈哈, 失策了, 就算在香港的IKEA, 人們最想試的還是那個瑞典丸子, 一定要試, 香港還可以買急凍的丸子+醬 ...
bonsonhui 发表于 2010-11-8 16:08

咁今次就真系走寶啦,無知同潮汕D手打牛肉丸有無得比?
餐廳話所有系宜家一樓有得賣,丸子就唔知道有無啦。

師兄懷疑我系槍手?六月飛霜啊……
jibin 发表于 2010-11-8 20:43

不會啦, 只是在說ikea很會做生意, ikea 小食出名很久了, 不用槍手

咁今次就真系走寶啦,無知同潮汕D手打牛肉丸有無得比?
餐廳話所有系宜家一樓有得賣,丸子就唔知道 ...
jibin 发表于 2010-11-8 20:53

那不是牛啊, 有機會你真的要試試, 熱狗也不錯

師兄懷疑我系槍手?六月飛霜啊……
jibin 发表于 2010-11-8 20:43

。。!唔系。我话宜家做生意好掂。。。范范都掂。。。

楼主 发表于 2010-11-9 09:14:18 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
。。!唔系。我话宜家做生意好掂。。。范范都掂。。。
cxsjim 发表于 2010-11-8 22:51

誤會咗!Sorry啊師兄。不過宜家真系搞得幾唔錯,所有0既一切都系為咗顧客0既方便而設計。

11月7號星期日,來到深圳宜家家居遊玩。e度系全深圳最具特色0既家居用品採購中心,有“麥德龍”、順電、百 ...
jibin 发表于 8/11/2010 15:49

週未多人,但睇得出d人都自知自覺,井然有序。 。要贊!

記得幾個月前上有位ching出過IKEA包膠。 。
平時休閒,嗰度又有wifi, 揾日我會再週週。 。 。