发帖
手机端
扫码访问

香港仔山窿謝記魚蛋

14731 |52
ALAN007 發表於 2012-3-3 21:48
萬人空巷...噢!有買趁手呀!

小象真係好想去試一下{:soso_e112:} 可惜真係安排唔到時間{:soso_e101:} 遺憾{:soso_e109:}

楼主 发表于 2012-3-5 04:00:05 | 显示全部楼层 来自: 香港
kkbbq 發表於 2012-3-4 19:40
小象真係好想去試一下 可惜真係安排唔到時間 遺憾  ...

如果間食市,
攪個AV女郎告別握手會,
相信大駕一定請假都嚟!
哈哈!
{:soso__17493220483274834330_2:}  

kkbbq 發表於 2012-3-4 19:40
小象真係好想去試一下 可惜真係安排唔到時間 遺憾  ...

其實都可以買外買. 不過是預訂. 最少以斤計.  那天我聽見已預訂到 22/3.  或許 板主可以放工後去碰運氣.

评分

newg 發表於 2012-3-5 14:14
其實都可以買外買. 不過是預訂. 最少以斤計.  那天我聽見已預訂到 22/3.  或許 板主可以放工後去碰運氣. ...

多謝師兄指示{:soso_e181:}

ALAN007 發表於 2012-3-3 21:48
萬人空巷...噢!有買趁手呀!

其實我成日係機舖打機,所以人頭湧湧我都見慣不怪啦,
我都食過幾次,俾我的感覺都頗負面的,
1;一碗魚旦粉賣$23蚊,就只有2片炸魚片和3粒魚旦,感覺貴左D,
2;班伙記五知係咪招呼得大袋多,對我D昇斗市民態度奇差,五知以為自已係乞丐討食添,
3;果條香港仔舊大街咁窄,平時已經係人車爭路好危險啦,仲要咁多人企係度排隊,真係有事點算?
4;炸魚片果層皮好難食,又鞋又柴皮,唯一係D湯幾好飲!

评分

楼主 发表于 2012-3-7 20:45:38 | 显示全部楼层 来自: 香港
無爭有為 發表於 2012-3-6 23:46
其實我成日係機舖打機,所以人頭湧湧我都見慣不怪啦,
我都食過幾次,俾我的感覺都頗負面的,
1; ...

其實好多自名不凡嘅食肆,好多扮晒大款!
好似嗰間添X運,
啲點心好多茶樓都平過佢、好食過佢!
只不過佢俾咪諸連提下名,
就客似雲來!
吹漲
{:soso__2335949078684149276_1:}  

ALAN007 發表於 2012-3-7 20:45
其實好多自名不凡嘅食肆,好多扮晒大款!好似嗰間添X運,啲點心好多茶樓都平過佢、好食過佢!只不過佢俾 ...

所以我對咪誅連既食肆一向無物好感,
其實我成日係謝記見到好多名人高官,
五知係咪咁樣,搞到人人跟風!

幾十年前窮鬼天下, 車仔面都係正野, 平常心啦!!!

無爭有為 發表於 2012-3-7 20:50
所以我對咪誅連既食肆一向無物好感,
其實我成日係謝記見到好多名人高官,
五知係咪咁樣,搞到人人跟風! ...

我吃了謝記都有二十幾三十年. 這麼多年來都是多人幫襯到下下都要等位.
至於好唔好食真係每個人口味不同.  不過佢地的質素真的愈來愈下降.
說實在他的魚蛋真的不錯. 試過只有深水埗近福華街那大牌檔可以比他好.
對客態度十年如一日.  除非是熟客, 否則一個字 '差'.  (而家有啲熟客去到重唔駛排隊可以即刻入去)
他們的待客之道就是唔怕你唔幫襯. (因為一向都唔憂做)
以前魚片可以2:00唔夠買晒都唔會再整多啲出泥買. (唔憂做又一例證)

而家話唔做就真的搞到排長龍. 人人跟風去食. 門口那條路本是雙線行車加中間是小巴站.  而家都要將小巴站推前. (因為不是雙黃線) 那些有車大大就將車泊路邊等位. 一條線被佔. 親眼見過有警察行過都不理. 又多貨車經過. 遲早真的會有可能發生意外(最大可能是被倒後鏡碰到)   正如ching 所說: 真係有事點算?

评分

係羅,都吾明條舊大街由邊個天材規劃!